Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Α.Ε.Π.Π.: Λειτουργία του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Κ.Μ.

Α.Ε.Π.Π.
AΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                                                                ΠΡΟΣ
                                                       Το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ


ΘΕΜΑ:<< Λειτουργία του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ.>>

Με την παρούσα, θα ήθελα να ενημερώσω σχετικά το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, καθώς και τα μέλη αυτής, σχετικά με ενέργειες του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ., που έχουν ως αποτέλεσμα τη παράνομη λειτουργία και την συνεχόμενη καταστρατήγηση του καταστατικού της Ένωσης μας και παρακαλώ όπως προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες, για την εύρυθμη, ομαλή και νομότυπη λειτουργία του Σωματείου μας.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.3 του Καταστατικού της Ένωσης μας, ορίζετε ότι η τακτική Γενική Συνέλευση (το ανώτατο όργανο της ένωσης μας), συγκαλείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Το Προεδρείο της ένωσης μας, δεν έχει προβεί σε καμία παρόμοια ενέργεια, αποτέλεσμα αυτού να είμαστε η μοναδική Ένωση Πανελληνίως, που δεν έχουμε κάνει Γενική Συνέλευση, φυσικά με ευθύνη του προεδρείου. Σημειωτέον, ότι το συγκεκριμένο προεδρείο, δεν έχει προβεί σε καμία Γενική Συνέλευση με την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως προβλέπει το άρθρο 10 παρ. 1.β του Καταστατικού μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ.1 του Καταστατικού μας, σχετικά με τις Συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ένωσης μας, ορίζεται ρητά ότι το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά το μήνα. Αρκετές φορές με ευθύνη του προεδρείου δεν έχουν γίνει εντός του μηνός οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις, χωρίς να μου έχει δοθεί καμία σχετική δικαιολογία. Πρόσφατο παράδειγμα το Δ.Σ. του προηγούμενο μηνός που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε (περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε μέσα από το βιβλίο των πρακτικών της Ένωσης μας). Με απόφαση που έχουμε πάρει τα μέλη του Δ.Σ., ορίσαμε ότι το Δ.Σ. θα γίνεται κάθε τελευταία Τρίτη του έκαστου μηνός δυστυχώς όμως αρκετές φορές με ευθύνη του Προεδρείου και χωρίς καν να μας ενημερώσει αναβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο, αδικαιολόγητα.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 1 του Καταστατικού, προβλέπεται ότι ο πρόεδρος καλεί σε συνεδρίαση το Δ.Σ. και ενώ έχει ληφθεί και σχετική απόφαση στο Δ.Σ. και προσωπική τοποθέτηση του προέδρου (προ μηνών, σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του ότι θα μας ενημερώνει τηλεφωνικώς τρεις (3) ημέρες νωρίτερα) ουδέποτε το έχει κάνει αυτό, αντιθέτως με ενημερώνουν για την δημιουργία του Δ.Σ. στέλνοντας μου ένα e-mail από το λογαριασμό της Ένωσης, στο προσωπικό μου      e-mail, και αυτό μάλιστα λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει το Δ.Σ. Σας γνωρίζω ότι αυτό γίνετε επανειλημμένα, εδώ και αρκετούς μήνες και έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνω να παρευρεθώ σε κάποια Δ.Σ., λόγω του ότι δεν είχα ενημερωθεί αλλά και οικογενειακών ή υπηρεσιακών μου υποχρεώσεων (σας γνωρίζω ότι ως μέλος του Δ.Σ., δεν μου χορηγείται καμία ημέρα συνδικαλιστικής άδειας).
Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 του Καταστατικού μας, πρέπει τας μέλη του Δ.Σ. να υπογράφουμε το πρόχειρο πρακτικό των συνεδριάσεων και στην αρχή κάθε συνεδρίασης, πρέπει να διαβάζονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης και να επικυρώνονται και να υπογράφονται από τα μέλη του Δ.Σ. Ουδέποτε έχουν διαβασθεί τα σχετικά έγγραφα, αρκετές φορές αναγράφονται <<αλλοιωμένες>> οι τοποθετήσεις μου στο Δ.Σ. και ποτέ δεν μου έχουν ζητηθεί με την λήξη του Δ.Σ., να υπογράψω το σχετικό έγγραφο.
Η σχετική αλληλογραφία της Ένωσης, ποτέ δεν γνωστοποιείτε προς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. και προσωπικά έχω ζητήσει εγγράφως αρκετές φορές να μου χορηγηθούν κλειδιά του γραφείου της Ένωσης, αλλά σκοπίμως ακόμα δεν μου έχουν δοθεί. Επίσης, έχω ζητήσει εδώ και μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., αλλά εντέχνως δεν μου έχουν κοινοποιηθεί, όπως και υποχρεούται το προεδρείο να κάνει. Όσο αφορά το κλίμα που επικρατεί στα Δ.Σ. είναι τουλάχιστον <<καφενειακού επιπέδου>> με συχνές ύβρεις και εκφράσεις τύπου <<εγώ είμαι ο πρόεδρος , εγώ κάνω κουμάντο εδώ μέσα και θα γίνει αυτό που θα πω εγώ>> .  
    Θεωρώ ότι η συνεχιζόμενη μεθόδευση και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά προς την παράταξη μας και η καταστρατήγηση των άρθρων του Καταστατικού μας, από το συγκεκριμένο προεδρείο, έχει ως αποδέκτες όλα τα μέλη της Ένωσης μας και υποθάλπει την ενότητα της.
Θεωρούμε ως παράταξη, τουλάχιστον ανήθικη και απρεπή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζουν τους θεσμούς του Συνδικαλισμού μας, συνεχίζοντας την καταρράκωση του.
Μανουσάκης Ανδρέας                                                                                          Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ.
Στοιχεία επικοινωνίας : τηλ. επικ. 6932473511 wind



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Άγιο είχε πυροσβέστης που υπέστη ηλεκτροπληξία με 220V στην Κρεμαστή.

Άγιο είχε πυροσβέστης που υπέστη ηλεκτροπληξία με 220V στην Κρεμαστή

Δευτέρα, 25 Νοέμβριου 2013 21:48
ΕκτύπωσηPDF

Agio eixe pyrosbestis pou ypesti ilektroplixia me 220VΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται πυροσβέστης που υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και ο οποίος σώθηκε κυριολεκτικά από θαύμα, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία με 220V κατά την άντληση νερών από υπόγειο σε σπίτι της Κρεμαστής.

Η αντλία προφανώς υπέστη βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα ο πυροσβέστης να δεχθεί μεγάλο φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος και σώθηκε την τελευταία στιγμή όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άκουσε τις φωνές του και έβγαλε το καλώδιο από την πρίζα.

Συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου παραμένει για προληπτικούς λόγους.

Ο πυροσβέστης σώθηκε επειδή φορούσε πολύ χοντρά πλαστικά γάντια και μονωτικά άρβυλα, αλλά και διότι έχει ισχυρό οργανισμό και η καρδιά του άντεξε τα 220V.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Γιάννης Γαϊτανίδης επισκέφθηκε τον πυροσβέστη στο νοσοκομείο και ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του.

Rodosalarm


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΠΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Χρήση και συντήρηση αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών. ΕΠΕΙΓΟΝ!!!



ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α) – έδρα ΑΘΗΝΑ

Αναγνωρισμένη με την υπ’ αριθμ.4815/98 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών

Αγίου. Κωνσταντίνου 57   Τ.Κ. 104 37 τηλ.210-5248128 τηλ & fax.210-5246754
e-mail:eypspa@gmail.com

Αρ.Πρωτ.182
                                                                                                               Αθήνα, 25/11/2013

                                                       ΠΡΟΣ:  1)   Αρχηγό Πυρ/κού Σώματος
                                                                                       Αντ/γο κ. Βασίλειο  Παπαγεωργίου
                                                                              2)   Δ/νση Τεχνικών Προδιαγραφών
                                                                                Τμήμα 2ο
                                                                                 3)    Δ/νση Τεχνικών Ειδικού Πυρ/κού           
                                                                                     Εξοπλισμού Τμήμα 4ο
                                                           4)    Δ/νση Εκπαίδευσης
                                                           5)    Δ/νση Υγειονομικού
                                                                           6)    Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας

                                                        ΚΟΙΝ:     1)     Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
                                                                               κ.  Πάτροκλο Γεωργιάδη
                                                    2)      Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                                 3)      Όλες τις Π.Υ. Αττικής

ΘΕΜΑ: « Χρήση και συντήρηση αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών»

Κύριε Αρχηγέ

     Έχετε την υποχρέωση να παρέχετε  σε όλο το προσωπικό, ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, προκειμένου να συμβάλλεται στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων διότι οι κανόνες Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων είναι απαίτηση της εποχής μας και στόχος κάθε κοινωνίας με βασικές αρχές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
      Αφορμή στάθηκε το γεγονός καταγγελιών στην Ένωσή μας για την σωστή χρήση και συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών ανοικτού κυκλώματος και αεροσυμπιεστών πλήρωσης των φιαλών αυτών.
      Διαπιστώσαμε ότι  εκτός από τα πολύ καλά άρθρα που έχουν γραφεί κατά καιρούς στην Πυροσβεστική Επιθεώρηση από εκλεκτούς συναδέλφους καταρτισμένους πάνω στο αντικείμενο, ότι υπάρχει έλλειψη στην γνώση του αντικειμένου που οφείλεται στην ελλιπή εκπαίδευση και για αυτό σε πολλές Υπηρεσίες για την καλύτερη και άρτια εκπαίδευση των συναδέλφων  δεν ακολουθούνται μόνο οι οδηγίες του Α.Π.Σ. που όπως μας πληροφόρησαν είναι πάντοτε διαθέσιμο για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την χρήση και συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών πλήρωσης των φιαλών αλλά και στην διοργάνωση στις Υπηρεσίες και την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων από πιστοποιημένους επαγγελματίες ειδικούς στο αντικείμενο.  
      Επειδή επανειλημμένα διαπιστώνονται βλάβες στις αναπνευστικές συσκευές, οι οποίες οφείλονται τόσο στον πλημμελή έλεγχο-συντήρηση, όσο και στην κακή χρήση τους  αλλά και στην διχογνωμία των ειδικών  και πολλές φορές η εμπειρική γνώση αποδεικνύεται λανθασμένη  και για την διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των υπαλλήλων  ερωτάμε τις Δ/νσης του  Α.Π.Σ.  προς ενέργεια εάν :

·      Τα υλικά και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται πληρούν  τις  προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
·      Εάν τηρείται η προβλεπόμενη νομοθεσία για την σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών με τα σημερινά δεδομένα για την προμήθεια του εξοπλισμού.
·      Εάν τηρείται η ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης κάθε Σταθμού  που περιλαμβάνει πάντα εκπαίδευση στην χρήση αναπνευστικών συσκευών.
·      Εάν τηρείται αυστηρά ή αντικατάσταση του περιεχομένου  αέρα των φιαλών πριν παρέλθει ο χρόνος των τεσσάρων (4) μηνών.
·      Εάν τηρείται η αποφυγή του γρήγορου αδειάσματος της φιάλης διότι δημιουργούνται υδρατμοί  στο εσωτερικό της με επακόλουθο την οξείδωση.
·      Εάν τηρείται το ότι ποτέ μία φιάλη δεν πρέπει να αδειάζει τελείως, πάντα πρέπει να έχει πίεση 5-10 bar εντός της φιάλης.
·      Εάν τηρείται η αποφυγή υπερβολικού σφιξίματος του κλείστρου.
·      Εάν τηρείται η απαγόρευση για  επέμβαση στα βασικά λειτουργικά τμήματα των συσκευών (κλείστρο, μειωτήρα πίεσης, μανόμετρο) από κανέναν υπάλληλο εκτός του συνεργείου Α.Π.Σ. Δ/νση Τεχνικών Τμήμα 4ο
·      Εάν τηρείται η σωστή αποθήκευση (μακριά από αποθήκες με καλοριφέρ)   η αποφυγή των βίαιων κινήσεων, η αποφυγή χτυπημάτων και η κατάλληλη σταθεροποίηση εντός των οχημάτων.
·      Εάν  τηρείται το ότι οι φιάλες που έχει παρέλθει ο χρόνος επανελέγχου, δεν πρέπει να αναπληρώνονται πριν να ελεγχθούν.
·      Εάν τηρείται  η προβλεπόμενη συντήρηση, συχνές επιθεωρήσεις και έλεγχοι των αεροσυμπιεστών, που περιλαμβάνει αλλαγή φίλτρων ξήρανσης στα προβλεπόμενα διαστήματα, χρήση των ενδεικνυόμενων ορυκτελαίων λίπανσης, σέρβις στις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας και να ακολουθούνται εν γένει οι οδηγίες του κατασκευαστή.
·      Εάν τηρείται ότι κατά την διάρκεια της πλήρωσης της φιάλης ο αεροσυμπιεστής πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σωστά αεριζόμενο χώρο και σε σταθερό δάπεδο.
·      Εάν κατά την διάρκεια της πλήρωσης των φιαλών τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κανόνες ασφαλείας διότι με τους φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς  παράγοντες που υπάρχουν (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις,  κλπ) επηρεάζουν την ποιότητα και την καθαρότητα του αέρα.
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι στο χώρο πλήρωσης φιαλών πρέπει να υπάρχουν   συσκευές ελέγχου αναπνεύσιμου αέρα για τον έλεγχο του μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας και μέτρησης ατμών λαδιού.
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι πρέπει να τηρείται βιβλίο ή μητρώου φιαλών σε κάθε Υπηρεσία όπου θα καταγράφεται ο αριθμός κάθε φιάλης, το είδος του περιεχομένου αερίου και η ημερομηνία ελέγχου ή προσεχούς επανελέγχου αυτής, καθώς και των αεροσυμπιεστών. Μόνο έτσι θα γνωρίζει η Υπηρεσία:
      α) πότε θα γίνει η αντικατάσταση του περιεχομένου αέρα των συσκευών (4 μήνες).
      β) πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα λάδια (κάθε 1000 ώρες ή  μία φορά το χρόνο)     
      γ) τα φίλτρα των αεροσυμπιεστών (με την πλήρωση 80 φιαλών ή μία φορά το χρόνο)
      δ) πότε πρέπει να σταλούν οι φιάλες για να γίνει ο προβλεπόμενος υδροστατικός
          έλεγχος.(κάθε 5 χρόνια)
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι το προσωπικό που χειρίζεται τον αεροσυμπιεστή πρέπει να έχει τεχνικές γνώσεις και να είναι  καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο από τους συναδέλφους από το Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών Τμήμα 4ο  καθώς και να έχουν πιστοποιηθεί από ειδικό ιδιωτικό κέντρο  στην χρήση αυτού.
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι η προσωπίδα αφού αποσυνδεθεί από την φιάλη   πλένεται με σαπούνι και χλιαρό νερό, ή μήπως χρειάζεται απολύμανση με ειδικά υγρά που δίνουν οι κατασκευαστές για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πλήρωσης των φιαλών πρέπει να είναι εμβαπτισμένες κατά τα 2/3 αυτής σε δοχείο με νερό. 
·      Ισχύει ή όχι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση για κάθε αεροσυμπιεστή.
·      Ισχύει ή όχι  το γεγονός ότι η υπάλληλοι που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν  αναπνευστική συσκευή  πρέπει να έχουν υποβληθεί σε ειδική  ιατρική εξέταση (ακτινογραφία θώρακα, σπιρομέτρηση καρδιογράφημα υπό κόπωση) και εάν παρουσιάζουν διαταραχή να μην φέρουν αυτές.

         Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η καθαρότητα του αέρα της φιάλης που αναπνέουμε εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από την σωστή λειτουργία και ελέγχου του αεροσυμπιεστή.
         Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (προσωπίδες, αναπνευστικές συσκευές κλπ) δεν απομακρύνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ατυχήματος ή
βλάβης της υγείας απλώς μας προφυλάσσουν απ΄ αυτόν, αποτελούν πολλές φορές εμπόδιο για την εκτέλεση της εργασίας και μπορεί να προκύψουν άλλοι κίνδυνοι από τη χρήση τους, κάποιες φορές σημαντικότεροι από αυτούς για τους οποίους τα χρησιμοποιούμε.
       Όμως, η αξία της χρήσης αυτών δεν πρέπει να υποτιμάται και θα πρέπει οι  εργαζόμενοι να ενημερώνονται για τους κινδύνους  και να τα χρησιμοποιούν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο.
         Όλες οι φιάλες πεπιεσμένων αερίων υπόκεινται υποχρεωτικά σε περιοδικό έλεγχο, το χρονικό διάστημα επανελέγχου ποικίλλει και τα καθοριζόμενα χρονικά διαστήματα μειώνονται αν διαπιστωθεί ότι οι φιάλες φέρουν κακώσεις ή διαβρώσεις ανεξάρτητα ημερομηνίας προσεχούς επανέλεγχου.
        Για το σκοπό αυτό το Α.Π.Σ. υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτικό κέντρο επανελέγχου φιαλών, προκειμένου να διενεργηθούν υδραυλικές δοκιμές σε 300 χαλύβδινες φιάλες ανοικτού κυκλώματος με όγκο 6lt καθώς και σε 400 ανθρακονημάτων. Σε ποιο στάδιο είναι αυτή η διαδικασία των δοκιμών, έχουν προβλεπτή να πραγματοποιεί έλεγχος βάση πιστοποιημένων προδιαγραφών, για ποιο λόγο δεν χορηγούνται τα υπόλοιπα των φιαλών ανθρακονημάτων  που βρίσκονται 5 χρόνια στην ΔΙ.Π.ΥΛ, σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα άραγε, τι περιμένουμε, γνωρίζετε  ότι έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνια;

Κύριε Αρχηγέ

   γνωρίζοντας την ευαισθησία σας πάνω στο θέμα ξέρετε πολύ καλά ότι στο επάγγελμά μας η αδιαφορία και η γνώση των πάντων έχει αποδεικτή επικίνδυνη και καταστροφική και επειδή υπάρχει  διχογνωμία των ειδικών, πεπαλαιωμένες Δ/γές  και εμπειρική γνώση γ’ αυτό ζητάμε άμεσα για την προστασία των συναδέλφων μέσω ενημέρωσης – εκπαίδευσης και τήρησης των οδηγιών και προδιαγραφών ασφαλείας όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών – εγκυκλίων  ώστε να εκσυγχρονιστεί και να επικαιροποιηθεί η εγκύκλιος 32 /1970  και Δ/γές του Α.Π.Σ. με οδηγίες από το 1996 ώστε οι οδηγίες να αποτυπώνουν και να περιγράφουν την τεχνολογία και τα  μέσα που σήμερα χρησιμοποιούμε σχετικά με την χρήση και συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών.
         Ας γίνει καλύτερος ο αέρας που αναπνέουμε  γιατί η κακή συντήρηση των αεροσυμπιεστών και η λανθασμένη πλήρωση των φιαλών αποδεικνύεται καθημερινά ότι  είναι απειλεί όχι μόνο για την υγεία του πυροσβέστη αλλά και για την ίδια του την ζωή.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ



    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                            ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τί απάντησε ο Στουρνάραςγια τις μειώσεις στους μισθούς των ένστολων

    Τί απάντησε ο Στουρνάραςγια τις μειώσεις στους μισθούς των ένστολων
Μια ευχάριστη έκπληξη "επιδαψιλεύουν" οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης στο υπόλοιπο ένστολο προσωπικό, καθώς σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών και σε σχετική ερώτηση τους απάντησε....
"Το προεδρείο της Ένωσης μας στην Αθήνα πραγματοποίησε
συνάντηση με τον Υπουργό οικονομικών κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, στον οποίο περιέγραψε το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που βιώνουν οι συνάδελφοι μας από τις δυσβάσταχτες μειώσεις στους μισθούς μας την τελευταία τριετία και απαιτήσαμε και να σταματήσουν οι περικοπές και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Εκ μέρους του Κ. Υπουργού μας δηλώθηκε ότι το σχέδιο του προυπολογισμού που θα κατατεθεί στην βουλή δεν περιλαμβάνει καμία μείωση του μισθού μας, ενώ θα εξετασθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2014 ".

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
                      ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                            ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
                              6976518061                                                                    69799724
4


Bloko.gr

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πολύ μεγάλη φωτιά στην Κομοτηνή (βίντεο)

 19 Νοεμβρίου 2013
Πολύ μεγάλη φωτιά στην Κομοτηνή (βίντεο)
Φωτιά ξέσπασε στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες Ιωάννου στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

700 τετραγωνικά από τα 2000 που καταλαμβάνουν οι αποθήκες Ιωάννου κάηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι.
Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε μιάμιση ώρα περίπου.
Δείτε το βίντεο από την περιοχή, όπως το κατέγραψε το συνεργείο του R Channel.






Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης

ΑΘΗΝΑ 15/11/2013

Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί σε ισόγειο διαμέρισμα στην περιοχή της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη. Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην πολυκατοικία που βρίσκεται επί της οδού Δωδώνης 16, ήταν άμεση και δεν κινδύνευσαν οι ένοικοι.
Δύο οχήματα με επτά πυροσβέστες κατάφεραν γρήγορα να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, που σύμφωνα με τις αρχές προκλήθηκε από αμέλεια.






Αχαΐα: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση μιας… κατσίκας!

Αχαΐα: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση μιας… κατσίκας!  Κοντά στο Καλέντζι

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε σήμερα το πρωί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αχαΐας κοντά στο Καλέντζι για να διασωθεί μια… κατσίκα. Το ζώο είχε εγκλωβιστεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα σε μια χαράδρα και κανείς δεν μπορούσε να την προσεγγίσει, έτσι σήμερα κλήθηκε η Πυροσβεστική.
Στο σημείο έσπευσε ένα όχημα από την Χαλανδρίτσα και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα. Οι Πυροσβέστες χρησιμοποιώντας σχοινιά κατάφεραν να κατέβουν το βράχο να φθάσουν στο σημείο που είχε εγκλωβιστεί η κατσίκα και να την σώσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζώο χαίρει άκρας υγείας...

Πραγματοποιήθηκε η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Π.Ε.Ε.Π.Σ. στις ΗΠΑ.

Πραγματοποιήθηκε η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Π.Ε.Ε.Π.Σ.
στις ΗΠΑ.


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ.) στις ΗΠΑ. Η αποστολή απαρτίζονταν από 12 Εθελοντές Πυροσβέστες, μέλη της Π.Ε.Ε.Π.Σ., από διάφορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της πατρίδας μας, οι οποίοι μετέβησαν στο Εκπαιδευτικό Πυροσβεστικό Κέντρο UNION FIRE DISTRICT του South Kingstown της Πολιτείας του Rhode Island, από τις 20-27 Οκτωβρίου 2013.

1

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από την παγκόσμια ομογενειακή οργάνωση A.H.E.P.A., στα πλαίσια προγράμματός της για την ενίσχυση της πυροσβεστικής τεχνογνωσίας του εθελοντικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

23

Κύρια αντικείμενα της εκπαίδευσης υπήρξαν:
·  Εκπαίδευση ζωντανής καύσης «live burntraining» σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο εξομοίωσης καύσης (Burn building), που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
· Τεχνικές έρευνας & διάσωσης σε καιόμενους χώρους
·  Τεχνικές παραβίασης θυρών για είσοδο σε καιόμενους χώρους (Forcible entry)
·  Επιχειρήσεις οροφής – τεχνικές αερισμού / κοπή οπών (Roofoperations –ventilation techniques).
·  Διάσωση σε  περιορισμένους χώρους (Confined space rescue).
·  Tεχνικές σχοινοδιάσωσης (Rope rescue)

45
6
7

Επίσης, πέντε από τα μέλη, τα οποία είχαν συμμετάσχει και στην 1η Εκπαιδευτική Αποστολή το 2011 συνόδευσαν την αποστολή ως συνοδοί εκπαιδευτές και ταυτόχρονα παρακολούθησαν μαθήματα εκπαιδευτών ζωντανής καύσης (Burn Instructors) κάνοντας την πρακτική τους με τα νέα μέλη σε συνεργασία με τους αμερικανούς εκπαιδευτές.

Πέραν της υποδειγματικής εκπαίδευσης, αξιομνημόνευτη υπήρξε και η φιλοξενία των εκεί στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος προς τα μέλη της αποστολής, οι οποίοι συγκίνησαν με την αμεσότητα, την φιλικότητα και την αγάπη τους προς τους Έλληνες «αδελφούς» Πυροσβέστες, τονίζοντας ότι όλοι μας ανήκουμε στην μεγάλη πυροσβεστική οικογένεια.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, τρία μέλη της αποστολής, με δικά τους έξοδα, μετέβησαν στο Long Island της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία μαθήματα στην Ακαδημία Δασοπυρόσβεσης και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης, η οποία διεξήχθει για τη φετινή χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Saouthampton. Τα αντικείμενα των μαθημάτων ήταν:
·         Προχωρημένη δασοπυρόσβεση για μέλη πεζοπόρων τμημάτων (Firefighter Τype 1).
·         Επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος (Crew Boss).

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ακαδημία πραγματοποίησαν, κατόπιν αιτήματος της Ακαδημίας, παρουσίαση με θέμα την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος. Την παρουσίαση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι της Ακαδημίας.

910

11Κατά την διάρκεια της αποστολής η ΠΕΕΠΣ εκπροσωπούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτου Σπυρίδων και Μπανό Συμεών, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη, κα Ιφιγένεια Καναρά, η οποία ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο για την έκβαση της εκπαίδευσης στο Union Fire District of South Kingston, όσο και για την γενικότερη πορεία του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα.











http://www.vfu.gr

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.


                                   



      
Α.Ε.Π.Π.

AΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ.5699Φ.105.9/15-09-2013 Δ/γή Π.Δ.Π.Υ.Κ.Μ., με θέμα                     <<Μερική Επιφυλακή>>, τίθεται σε μερική επιφυλακή την 17-11-2013 και από Ω/14:00 η δύναμη των Πυρ/κών Σταθμών του Ν. Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της 40ης επετείου του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν συμβάντα που πιθανόν να εκδηλωθούν.                                       

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η επιφυλακή προβλέπεται ως μέτρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, από το άρθρο 24 του Π.Δ. 210/92 και κωδικοποιείται ο τρόπος εφαρμογής της με 3 στάδια, από την ερμηνευτική διαταγή του ΑΠΣ, την υπ. αριθμ 20185Φ105.9/04-06-1999 με θέμα επιφυλακή Πυρ/κού προσωπικού και ρύθμιση συναφών θεμάτων, προκειμένου να υπάρχει κάποιος ορθολογισμός στη χρήση των επιφυλακών.

Το άρθρο 24 παρ. 3 και 4 του Π.Δ. 210/92, καθώς και η ανωτέρω σχετική διαταγή δεν θεσμοθετούν υπηρεσία επιφυλακής, αλλά την προβλέπουν ως έκτακτο μέτρο και καθορίζουν τον τρόπο που αυτή θα γίνει, όταν κριθεί απαραίτητο, από την ύπαρξη εκτάκτων αναγκών.

Είναι πρόδηλο από την ανάγνωση του συγκεκριμένου Π.Δ. ότι επιφυλακή προσωπικού καλείται όταν υπάρχουν πραγματικές και απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες εξαιτίας συμβάντων αρμοδιότητος του Π.Σ.  

Επιπλέον, η Α.Ε.Π. Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αντίθετη στη χρησιμοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος ως μηχανισμού καταστολής. Θεωρούμε απαράδεκτες ενέργειες την εμπλοκή και συμμετοχή των Πυροσβεστικών δυνάμεων μαζί με αυτήτων αστυνομικών δυνάμεων. Πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, που δεν πληρούν καμία πιστοποίηση συμμετοχής σε τέτοιου είδους αποστολές, αναλαμβάνουν ρόλο δίπλα στις κλούβες των αστυνομικών δυνάμεων, αποτέλεσμα αυτού να ελλοχεύουν κινδύνους για το ρόλο και την ασφάλεια των συναδέλφων .  

Πραγματικά διερωτόμαστε, εάν στην επικείμενη περιβόητη αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ο όρος ως <<ιδιαίτερο σώμα ασφαλείας >> έχει ως αποτέλεσμα τηνκατάργηση του κοινωνικού ρόλου του Πυροσβεστικού Σώματος και την υπαγωγή του σε σώμα καταστολής!!!Είναι αναγκαίο το Πυροσβεστικό Σώμα να λειτουργεί ως επιχειρησιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας, δίπλα στον πολίτη, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που θα επιφέρει την αποστρατικοποίηση από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έχοντας ως μοναδικό του γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.                                          

Μανουσάκης Ανδρέας                                                                                                            Μέλος Δ.Σ. της Ενωσης Υπαλλήλων Πυρ/κού Σώματος Περ. Κεντρ. Μακεδονίας Επικεφαλής  της Συντονιστικής Ομάδας της ΑΕΠ Πυροσβεστών Κεντρ. Μακεδονίας

Στοιχεία επικοινωνίας : τηλ. επικ. 6932473511 wind

Email : manousakis_andreas@yahoo.gr

Ιστοσελίδα :  aep.gr