Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται η δημοτική αρχή στον Άι-Στράτη, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), καθώς σε βάρος τριών μελών του σχηματίστηκε δικογραφία για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ, Νίκος Σαχινίδης, ήταν αυτός που μετέβη το καλοκαίρι τού 2012 στο ακριτικό νησί και παρέδωσε στο δήμαρχο ένα πυροσβεστικό όχημα μαζί με στολές και άλλα υλικά, στο οποίο αναγράφεται ως χορηγός η Εμπορική Τράπεζα, ενώ ο Δήμος είχε την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε χρόνο το ποσό των 3.000 ευρώ, ως ετήσια συνδρομή!
Κάπως έτσι στηνόταν, σύμφωνα με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, το όλο κύκλωμα, καθώς «το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο, υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε δημάρχους, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών, καθώς και να καλύπτει τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους δήμους».

«Στα δίχτυα…»
Στα δίχτυα του κυκλώματος έπεσε και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, και έτσι προχώρησε στη συνεργασία. Σχετικό πρωτόκολλο υπεγράφη μεταξύ Δήμου και ΕΣΕΠΑ το καλοκαίρι τού 2012, στο οποίο αναφερόταν ότι παραχωρείται υπερσύγχρονο πυροσβεστικό όχημα δύο τόνων, εξοπλισμένο πλήρως με όλα τα σύγχρονα μέσα για τη δασοπυρόσβεση, μαζί με υλικό πυρόσβεσης, αναπνευστικές συσκευές, 12 στολές για δασικές και πέντε για αστικές πυρκαγιές, κράνη και διάφορα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών, και ένας υδραυλικός κόπτης για απεγκλωβισμό ατόμων από τροχαία ατυχήματα.
 
 Το πρωτόκολλο συνεργασίας προέβλεπε ότι το πυροσβεστικό όχημα και ο εξοπλισμός θα ανήκουν στο ΕΣΕΠΑ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου θα συμμετείχε στα έξοδα έναντι συνδρομής 3.000 ευρώ ετησίως. Τον Ιούλιο του 2012 έγινε η παραλαβή του πυροσβεστικού οχήματος, το οποίο ήταν χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας και στο νησί μετέβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ, Νίκος Σαχινίδης, μαζί με δύο Γερμανούς δασοπυροσβέστες, όπου το παρέδωσαν μαζί με τον εξοπλισμό, ενώ για το 2013 ο Δήμος πλήρωσε κανονικά την ετήσια συνδρομή του, 3.000 ευρώ.
Όμως το ΕΣΕΠΑ είχε στείλει σχετικό αίτημα για συνεργασία από το 2010. «Αρχικά τούς ζητήσαμε όλα τα στοιχεία τού ΕΣΕΠΑ για να δούμε αν θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μαζί τους αυτό το πρωτόκολλο και να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας, καθώς θα έλυνε ένα μεγάλο μας πρόβλημα, αυτό της έλλειψης πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η συνεργασία μας καθυστέρησε καθώς τούς είχαμε ζητήσει επιπρόσθετες εξηγήσεις σχετικά με τ’ αντισταθμιστικά οφέλη και την ετήσια συνδρομή μας. Μετά από δικό μας έλεγχο, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μαζί τους», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

Και υποψίες
Όμως τον αρχικό ενθουσιασμό για τη «διαφαινόμενη» επίλυση του προβλήματος ακολούθησε η υποψία, καθώς 15 μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2013, έγγραφο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έφτασε στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου μέσω Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, ζητάει από το Δήμο Αγίου Ευστρατίου ν’ αποστείλει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συνεργασία του με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ).
«Διαβιβάσαμε απ’ ευθείας όλο το φάκελο της συνεργασίας μας με το ΕΣΕΠΑ. Μέχρι εκείνη την ημέρα δε μας είχε φανεί κάτι παράξενο, τίποτα δε μας είχε κινήσει την υποψία ότι κάτι διαφορετικό γίνεται. Εδώ τόσες κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα δεν κατάλαβαν τίποτα, ο κ. Φούχτεν, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης, που μέχρι προχθές φωτογραφιζόταν μαζί τους. Παρακολουθούμε μ’ ενδιαφέρον την εξέλιξη στο θέμα.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχές Ιανουαρίου, στελέχη τού ΕΣΕΠΑ επικοινώνησαν με το Δήμο, όπου και απέστειλαν την ασφάλεια του πυροσβεστικού οχήματος, ενώ υποσχέθηκαν στο δήμαρχο ότι το Μάιο θα μετέβαιναν στον Άι-Στράτη για να εκπαιδεύσουν τους εθελοντές του νησιού. Το ερώτημα που παραμένει, είναι τι θα γίνει με το πυροσβεστικό όχημα το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία τού ΕΣΕΠΑ, καθώς από τις εξελίξεις όλα δείχνουν ότι δε θα καταφέρουν να φτάσουν το Μάιο μέχρι το νησί για να εκπαιδεύσουν τους 30 ενδιαφερόμενους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

http://www.emprosnet.gr