Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μεσολόγγι: Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Μεσολόγγι: Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Κοινωνία

Οι πυροσβέστες πετάχτηκαν έξω και βοήθησαν τους επιβάτες των αυτοκινήτων να βγουν έξω.


Μεσολόγγι: Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία  Οι πυροσβέστες πετάχτηκαν έξω και βοήθησαν τους επιβάτες των αυτοκινήτων να βγούν έξω
 
Στη διασταύρωση Βλαχοπούλου και Τρικούπη  Ι.Χ. αυτοκίνητο με δυο επιβαίνοντες παραβίασε το στοπ με αποτέλεσμα την σφοδρή σύγκρουση με Ι.Χ. που κινείτο στην Τρικούπη.
Το σημείο είναι ακριβώς έξω απο την πυροσβεστική υπηρεσία Μεσολογγίου και οι πυροσβέστες πετάχτηκαν έξω και βοήθησαν τους επιβάτες των αυτοκινήτων να βγούν έξω.
Απο το το αυτοκίνητο που παραβίασε το ΣΤΟΠ η συνοδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου γιατί είχε ενα χτύπημα στο κεφάλι ενώ απο το άλλο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια γυναίκα οδηγός με ενα μικρό παιδάκι αποχώρησαν απο το σημείο γιατί το μικρό παιδί είχε υποστεί σόκ απο την σύγκρουση.
Ευτυχώς παρόλο την σφοδρότητα της σύγκρουσης που διέλυσε τα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

onairnews.gr

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα προάγονται και θα εξελίσσονται οι ένστολοι από φέτος

Πώς θα προάγονται και θα εξελίσσονται οι ένστολοι από φέτος


Πώς θα προάγονται και θα εξελίσσονται οι ένστολοι από φέτος
Χρειάστηκαν να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες για να επιβεβαιωθεί πλήρως δημοσίευμα του newpost.gr όπου αναφερόταν σε αυτό ότι οι τροϊκανοί μεταξύ άλλων πιέζουν να παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην αποστρατεύονται σε ηλικία 45 και 48 ετών.
Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΚ Σταυρού: Πυρκαγιά σε κολόνα της ΔΕΔΔΗΕ.(φωτό - βίντεο)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17.50' σήμερα, σε διπλή κολόνα μετασχηματιστή της ΔΕΔΔΗΕ στην Δ.Κ. Σταυρού του Δήμου Βόλβης, στην περιοχή του Ξενοδοχείου ''ΑΡΧΟΝΤΙΙΚΟ'' από καλώδια Μέσης Τάσης σε Χαμηλής.  Από την Πυρκαγιά  προκλήθηκαν ζημίες στην εγκατάσταση του μετασχηματιστή. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος δύο  (2) Πυροσβεστικά οχήματα και πέντε (5) Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ρόδος: Φωτιά στο σούπερ μάρκετ “Παναγιωτάς” – Aπανθρακώθηκε άνθρωπος

Παναγιωτάς φωτιά
Mια ανείπωτη τραγωδία γράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια επιπόλαιη σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πυρκαγιά που ξέσπασε περί ώραν 17.00 σε υπόγειο του σούπερ μάρκετ «Παναγιωτάς» στο 18ο χλμ ε.ο. Ρόδου Λίνδου στ’ Άφαντου.
Σε μικρό κουζινάκι, που χρησιμοποιούσε το προσωπικό της επιχείρησης, κάηκε ζωντανός, αφού προηγήθηκαν εκρήξεις, προφανώς από γκαζάκια, ένας νεαρός άνδρας, για την ταυτότητα του οποίου δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο άνδρας αυτός εγκλωβίστηκε στο κουζινάκι από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά και μετά από απανωτές εκρήξεις υπέκυψε και απανθρακώθηκε.
Το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε περί ώραν 19.30 και αφού είχε επιτευχθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς μια ώρα ενωρίτερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Στο σημείο μετέβη εξάλλου ο ιατροδικαστής Ρόδου, ο οποίος θα διενεργήσει σήμερα νεκροψία νεκροτομή ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επιχειρηθεί η ταυτοποίηση του πτώματος.
Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν 42χρονο, μέλος της οικογένειας, ο οποίος αγνοείται.
Η φωτιά, που ξεκίνησε όπως προείπαμε από το κουζινάκι, επεκτάθηκε σε παρακείμενο χώρο στο υπόγειο με μεγάλη ταχύτητα ενώ οι πυκνοί καπνοί που προήλθαν κυρίως από την καύση χαρτόκουτων και ξύλων κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης από το προσωπικό που έσπευσε στο σημείο.
Ο συναγερμός του καταστήματος και τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν και οι πελάτες και το προσωπικό εκκένωσαν τον χώρο.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που περιορίστηκε σε συγκεκριμένο χώρο του υπογείου, ενήργησαν 10 οχήματα της ΠΥΡ και δυνάμεις της ΕΤΑΙΡΠΡΟΦΥΚΑ, ενώ από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης αστυνομικοί από το ΑΣ Αφάντου και το ΑΤ Αρχαγγέλου.
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι στο σημείο έσπευσε πλήθος κόσμου από τη γύρω περιοχή.
Διενεργείται προανάκριση.

Φωτορεπορτάζ:

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το σοκαριστικό τροχαίο και το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής

Το σοκαριστικό τροχαίο και το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής

17 Σεπτεμβρίου 2014 | 10:261142 α- α+
Το σοκαριστικό τροχαίο και το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής














Την τραγική κατάληξη, του θανάτου ενός νέου ανθρώπου, διαδέχθηκε η μακάβρια επιχείρηση της ανεύρεσης του μέλους του άτυχου Γερμανού ποδηλάτη, που χτυπήθηκε από Ι.Χ. λίγο μετά τις 14:00 την Τρίτη.

Το σοκαριστικό τροχαίο συνέβη στην ε.ο. Πρέβεζας Ηγουμενίτσας στη γέφυρα της Δέσπως όταν Ι.Χ. συγκρούστηκε με 23χρονο ποδηλάτη υπήκοο Γερμανίας .

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και σύμφωνα με το pamepreveza.gr, ο άτυχος νέος εκτινάχτηκε αρκετά μέτρα και έπεσε στην άσφαλτο.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος και όσοι διερχόμενοι βρέθηκαν στο σημείο αντίκρισαν σοκαριστικές εικόνες.

Ο 72χρονος οδηγός του Ι.Χ. σε κατάσταση σοκ, και ο ποδηλάτης διαμελισμένος νεκρός στην άσφαλτο.

Το δύσκολο έργο της αναζήτησης του κάτω άκρου του 23χρονου, που έχασε κατά την σύγκρουση, ανέλαβε να φέρει σε πέρας η πυροσβεστική υπηρεσία Πρέβεζας, που έφτασε στο τόπο του συμβάντος, με δύναμη πέντε πυροσβεστών και επικεφαλής τον Διοικητή της Π.Υ. Πρέβεζας Θεόδωρο Βαρδή.

Μετά από δύο ώρες συνεχούς προσπάθειας και αναζήτησης ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, βάτα και πουρνάρια, βρέθηκε το άκρο από τους πυροσβέστες, κάτω από την γέφυρα, σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του ατυχήματος, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας. Επίσης βρέθηκε σε άλλο σημείο και το ποδήλατό του καθως και προσωπικά του αντικείμενα τα οποία περισυλλέγησαν.

Ο 72χρονος οδηγός του Ι.Χ. συνελήφθη από την τροχαία Πρέβεζας η οποία ανέλαβε και την προανάκριση.
Ειρήνη Ν
http://www.madata.gr/

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα»: Λάθος υπηρεσία ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο Νέα ερωτήματα και καταγγελίες για τον θάνατο του πυροσβέστη


Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα»: Λάθος υπηρεσία ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο
Στιγμιότυπο από το βράδυ της πυρκαγιάς στο Παλαιό Φάληρο ( Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Καμία από τις 15 περίπου φιάλες ασετυλίνης, υγραερίου και προπανίου δεν είχε εκραγεί στο εσωτερικό του καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο όπου βρήκε τραγικό θάνατο, την περασμένη Παρασκευή, ο 32χρονος πυροσβέστης στην προσπάθειά του να διασώσει μία 44χρονη γυναίκα που έχασε επίσης τη ζωή της. Ο μαύρος καπνός που εκλυόταν προερχόταν μόνο από την καύση πλαστικών και μέσα στο κτίριο δεν είχαν αναπτυχθεί "ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες" ή επικρατούσαν τόσο ζοφερές συνθήκες που να δικαιολογούν την τραγική κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων».

Αυτό φέρεται να είναι, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής και άλλα πρόσωπα που παρακολουθούν την έρευνα, τα πρώτα συμπεράσματα από την εξέταση του χώρου όπου βρήκαν τον τραγικό θάνατο οι δύο άνθρωποι στο Παλαιό Φάληρο.

Αρχικά, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται στην «κόλαση φωτιάς που υπήρχε από τις εκρήξεις φιαλών ασετυλίνης και υγραερίου και στην ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

Όμως από τα πρώτα ευρήματα αυτή η αναφορά καταρρίπτεται και φαίνεται να διαπιστώνεται ότι «επρόκειτο για την αντιμετώπιση ενός συνήθους περιστατικού αστικής πυρκαϊάς όπου ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται σε λάθη στο σύστημα υποστήριξής του, στην προβληματική φιάλη πεπιεσμένου αέρα και σε συνολικά σφάλματα στη διαχείριση του περιστατικού».

«Το Βήμα» παρουσιάζει το πλήρες κείμενο που απέστειλε στέλεχος της Πυροσβεστικής (σ.σ. διατηρεί την ανωνυμία του) που φαίνεται να γνωρίζει άγνωστες πτυχές του τραγικού συμβάντος. Ανάμεσα στα άλλα περιγραφει και προσδιορίζει σειρά ελλείψεων, καθυστερήσεων και λαθών στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μεταξύ αυτών ότι «λάθος υπηρεσία της Πυροσβεστικής» ανέλαβε την κατάσβεση της πυρκαϊάς.

Η επιστολή φέρεται να επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του «Βήματος» («Άδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο», 15.9.2014) για τα σφάλματα που οδήγησαν στον θάνατο του πυροσβέστη και της γυναίκας. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του άρθρου της 15/9/2014 σχετικά με την πυρκαγιά στο Π. Φάληρο και το θάνατο του ηρωικού πυροσβέστη και της άτυχης γυναίκας, καταθέτουμε ορισμένους σοβαρότατους προβληματισμούς και ερωτήσεις, με σκοπό την ανάδειξη του θέματος από πλευράς σας, μήπως αλλάξει κάτι και καταφέρουμε να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

1. Καταρχήν ξεκινάμε από την τραγική διαχείριση και υποτίμηση του συμβάντος από το επιχειρησιακό κέντρο (199 ΣΕΚΥΠΣ) της Πυροσβεστικής, το συγκεκριμένο περιστατικό ανήκει στην περιοχή ευθύνης του 7ου πυρ/κού σταθμού Αθηνών και όχι του 5ου ΠΣ που έκανε την επιχείρηση. Για ποιο λόγο το ΣΕΚΥΠΣ έστειλε το συγκεκριμένο σταθμό; Θα ισχυριστεί κάποιος: και τι έγινε, το ίδιο δεν είναι; Φυσικά όχι διότι η σύνθεση των δυνάμεων θα ήταν πολύ καλύτερη σε ποιότητα και εμπειρία, σε σχέση με το έμψυχο υλικό. Ζητήστε τα στοιχεία από το Σώμα προς επιβεβαίωση, ποιος θα απαντήσει πειστικά στην οικογένεια που θα ισχυριστεί και δικαίως ότι αν πήγαινε ο 7ος ΠΣ το παιδί τους θα ήταν ζωντανό;

2. Η σύνθεση της εξόδου του 5ου ΠΣ Αθηνών ήταν τραγική και συγκεκριμένα στο πρώτο όχημα ήταν ένας οδηγός, ο αποθανών Αξ/κός υπηρεσίας και δύο δόκιμοι πυροσβέστες (πρώην πενταετείς), από τη σχολή που κάνουν πρακτική εκπαίδευση στις μάχιμες υπηρεσίες και φυσικά αντικειμενικά δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Στο δεύτερο όχημα ο οδηγός και ένας πυροσβέστης που έχει τελειώσει τη σχολή τον Ιούνιο 2014, τραγική σύνθεση. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση;

3. Ο επιχειρησιακός αξιωματικός (Κρόνος 15 - διακριτικό), ο οποίος είχε την ευθύνη να διαχειριστεί το περιστατικό ως ανώτερος αξιωματικός, ορισμένος για αυτό, μέχρι την άφιξη Διοικητών, δηλαδή το κρισιμότερο χρονικό διάστημα, τι ακριβώς έκανε και τι εντολές έδωσε; Εχει υπηρετήσει ποτέ σε μάχιμο υπηρεσία, έχει δει, όχι αντιμετωπίσει ποτέ του αστική πυρκαγιά μαζί με διάσωση; να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, και αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί ορίσθηκε επιχειρησιακός αξιωματικός; (Υπάρχει αξιολόγηση), είναι δυνατό να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές; Ζητήστε τα στοιχεία από το αρχηγείο.

4. Έγινε προσβολή στο χώρο της πυρκαγιάς με εγκατάσταση, ώστε να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά, να υποβιβασθεί η θερμοκρασία, να γίνει ψύξη στις φιάλες ασετυλίνης; Το κρίσιμο διάστημα μόλις κατέβηκε ο δεύτερος πυροσβέστης και μετά έγιναν ενέργειες για προσέγγιση του πυροσβέστη που ήταν στο δεύτερο όροφο, τι εντολές έδωσε ο Κρόνος 15;

5. Από ποιον και γιατί έγινε αλλοίωση με διορθωτικό, στις ώρες εκκίνησης των οχημάτων του 7ου ΠΣ (7-2 και 7-1-2), στο βιβλίο κίνησης των οχημάτων του σταθμού, με ποιανού εντολή, τι έγινε με την αναφορά του αξιωματικού υπηρεσίας Β΄φυλακής γιατί δεν συσχετίζεται με όλη την ΕΔΕ που διετάχθη, ποιον θέλουν να καλύψουν; Πάνε να βγάλουν τρελούς 20 ανθρώπους. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

6. Γιατί το 199 ΣΕΚΥΠΣ δεν έστειλε τις απαιτούμενες και κατάλληλες ενισχύσεις, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό γρήγορα, έστειλε δε πολύ αργά δύο κλιμακοφόρα 30 μέτρων τα οποία λόγω του όγκου τους δεν μπορούσαν να προσφέρουν, ενώ έπρεπε να στείλει οπωσδήποτε ένα βραχιονοφόρο 15 μέτρων που είναι πολύ πιο μικρό σε όγκο και ευέλικτο. Πόσο καθοριστικής σημασίας ήταν αυτή η παράλειψη για τη δυσμενή εξέλιξη του περιστατικού; Τι ώρα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι διοικητές γιατί όταν έκανε τις δραματικές τελευταίες διαβιβάσεις ο νεκρός πυροσβέστης το κέντρο έμπλεξε τα μπούτια του κατά τη λαϊκή έκφραση και έπαιρναν τηλέφωνο τα πληρώματα των περιπολικών ανά την Αθήνα, που ήταν υπηρεσία, προκειμένου να ενεργήσει το 199 ΣΕΚΥΠΣ; Τι γύρευε Σάββατο πρωί-πρωί την επομένη ο ηλεκτρονικός στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύστημα καταγραφής των επικοινωνιών παρόντος της ηγεσίας του Σώματος τι ήταν τόσο επείγον αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις όλα έγιναν καλά. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, το περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

7. Για ποιο λόγο μέχρι τώρα, τη στιγμή που έχουμε δύο θανάτους, δεν έχει διατάξει προανάκριση ο εισαγγελέας, ποιος θα διασφαλίσει ότι θα γίνει αντικειμενική έρευνα, ποιος θα διασφαλίσει το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του 199 ΣΕΚΥΠΣ, δεν γίνεται έτσι στα ευνομούμενα κράτη, ρωτήστε.

8. Το κορυφαίο θέμα βέβαια είναι ο τρόπος διαχείρισης του προσωπικού στις μάχιμες μονάδες, πώς είναι δυνατόν αυτές να έχουν πάντα ελλείψεις, εν αντιθέσει με τα γραφεία που είναι υπερπλήρεις - πλήρεις διοικητικές υπηρεσίες γεμάτες. Το Σώμα εκεί είναι, οι υπάλληλοι στη μάχιμο υπηρεσία, οι μαύροι, οι μουντζούρηδες, τα χαμίνια, αυτοί που δουλεύουν για να πληρώνονται όλοι και ζουν ευτυχισμένοι και με ασφάλεια, το γνωρίζει και ο υπουργός στις πρόσφατες περιοδείες το λέει και το επισημαίνει και ο ίδιος, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα και κάθε χρόνο και χειρότερα, οι μεν με τις άδειες και τα ρεπό τους, οι δε με ελάχιστη άδεια, με μεγάλο ζόρι και γκρίνια και την ψυχή στο στόμα.

Ο λόγος που καταγράφονται αυτές οι σκέψεις, προβληματισμοί, ερωτήσεις, με πόνο και στεναχώρια, πέρα και πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις, μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν να προβληματίσουν και να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου, ένα Σώμα αγαπητό στη κοινωνία, να μη γίνει μία κάκιστη δημόσια υπηρεσία ωχαδερφισμού, ρωτήστε, ψάξτε, βοηθήστε, μη μας εμπιστεύεστε αλλά όμως ασχοληθείτε, γιατί όταν ξαναγίνει παρόμοιο περιστατικό τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Tovima.gr

Αδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο Σωρεία λαθών βλέπουν ειδικοί στην τραγωδία με τους δύο νεκρούς.


Αδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο
10
εκτύπωση  

 

Σειρά ενδείξεων ότι στον 33χρονο πυροσβέστη, ο οποίος έχασε προ τριημέρου την ζωή του σε πυρκαγιά στο Παλαιό Φάληρο, είχε δοθεί… μισοάδεια φιάλη πεπιεσμένου αέρα, φέρεται να προκύπτουν από την αρχική φάση διερεύνηση της υπόθεσης.

Η χρονομέτρηση του περιστατικού φέρεται να δείχνει ότι η κατάρρευση του άτυχου 33χρονου Μάνθου Μάντζιου και η έκκλησή του για «παροχή αέρα» έγιναν ύστερα από 10-15 λεπτά από τότε που άρχισε να τη χρησιμοποιεί, ενώ η διάρκεια χρήσης των φιαλών όταν είναι πλήρεις είναι από 25 λεπτά έως μία ώρα.Συμφωνα με αναφορές στελεχών της Πυροσβεστικής η πλήρωση των φιαλών αέρα που χρησιμοποιούσε ο πυροσβεστικός  σταθμός  Καλλιθέας όπου ανήκε ο άτυχος πυροσβέστης γινόταν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην  πλατεία Ρηγίλλης σε αραιά χρονικά διαστήματα. 

Το τελευταίο γέμισμα των φιαλών της Καλλιθέας φέρεται να έγινε προ τουλάχιστον 1,5 μήνα ενώ οι πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν -όπως ανέφεραν αξιωματικοί- φιάλες πλήρεις σε ποσοστό 65%.-70% Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική  έχει διαθέσει ειδικές φιάλες με ενδειξη-ειδοποίηση  για υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται  σε πυρκαγιές μόνο στον σταθμό του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Επιπλέον φαίνεται να προκύπτει σειρά σημαντικών λαθών όπως η παρουσία στην επιχείρηση κατάσβεσης πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης χωρίς καμία δυνατότητα αρωγής, η καθυστέρηση άφιξης κλιμακοφόρου οχήματος, η μη χρήση βοηθητικής φιάλης πεπιεσμένου αέρα και η απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στο εγχείρημα απεγκλωβισμού των ατόμων στο συγκεκριμένο περιστατικό. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για συνολικά σφάλματα διοικητικών στελεχών της Πυροσβεστικής στη διαχείριση του τραγικού συμβάντος.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός σε θέματα διερεύνησης πυρκαγιών, «στο περιστατικό αυτό υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διερευνηθούν. Διατάχθηκε έρευνα μόνο για τα αίτια της πυρκαγιάς και όχι για τα λάθη που πιθανόν έγιναν και οδήγησαν στον θάνατο τον 33χρονο άτυχο αξιωματικό και την 44χρονη γυναίκα».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής σε κατάστημα με υδραυλικά και είδη θέρμανσης στο ισόγειο τετραώροφου κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 4.

Στο σημείο έφτασαν σχεδόν αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι υπαλλήλους –κουβαλούσαν μαζί τους και έξι φιάλες αέρα– από τα οποία τα περισσότερα με μηδαμινές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» άτομα που γνωρίζουν στοιχεία του συμβάντος, «η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν ήταν κάποιο ακραίο περιστατικό. Το θερμικό φορτίο που συγκεντρώθηκε ήταν σχετικά συνηθισμένο και μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει πυρκαγιά “ρουτίνας” που δεν έπρεπε –αν δεν υπήρχαν μεγάλα λάθη– να είχε ανθρώπινα θύματα. Πέρα από την αυτοθυσία του πυροσβέστη βλέπουμε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης…»

Ένα από τα κύρια λάθη που εντοπίζονται είναι ότι η φιάλη του αέρα που είχε ο άτυχος πυροσβέστης φαίνεται να ήταν σχεδόν ημιπλήρης. Όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «ενώ υπάρχουν σαφείς  και αυστηρές εντολές, πολλοί υπεύθυνοι συντήρησης των φιαλών δεν τις γεμίζουν ξανά γιατί βλέπουν ότι η χρήση τους σε διάφορα περιστατικά είναι ολιγόλεπτη και κρίνουν αυθαίρετα ότι υπάρχει αρκετός αέρας ακόμη μέσα.
Όμως ενώ αρκετές φορές έχει διαπιστωθεί ότι οι φιάλες δεν ήταν πλήρως γεμάτες, το έλλειμμα καλύπτεται από άλλους πυροσβέστες που προσφέρουν αμέσως τις εφεδρικές φιάλεςσε όσους επιχειρούν στη φωτιά. Όμως αυτό δεν συνέβη στο περιστατικό της Καλλιθέας γιατί στην καρδιά της φωτιάς στον δεύτερο όροφο είχε αφεθεί μόνος του ο 33χρονος. Ο συνάδελφός του που μπορούσε να του προσφέρει εφεδρική φιάλη, πιθανόν λόγω απειρίας, είχε κατεβεί κάτω. Επιπλέον δεν θα έπρεπε με βάση τα υπηρεσιακά δεδομένα του να τον συνδράμει σε τέτοια είδους εγχείρημα. Ακόμη δεν υπήρχε σαφές σχέδιο πώς θα δινόταν αέρας και στην άτυχη 44χρονη γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη –έχασε και αυτή τη ζωή της– στον δεύτερο όροφο του κτιρίου».

Tovima.gr

Κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητο στην Πέτρου Ράλλη

Κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητο στην Πέτρου Ράλλη
Τραγικό θάνατο για έναν νεαρό τα ξημερώματα στο Αιγάλεω - Έχασε τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να «καρφωθεί» σε κολώνα και να αρπάξει φωτιά
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε σε κολώνα στο διαχωριστικό διάζωμα. Αμέσως μετά προκλήθηκε πυρκαγιά χωρίς ο οδηγός να προλάβει να βγει από το αυτοκίνητο.
Οι άνδρες της πυροσβεστικής που έφτασαν στο τόπο του δυστυχήματος λίγη ώρα αργότερα τον εντόπισαν απανθρακωμένο μέσα στις κατεστραμμένες λαμαρίνες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/496290/kaike-zontanos-mesa-sto-aytokinito-stin-petroy-ralli#ixzz3DeoyAth5

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Περιστέρι: Φωτιά σε διαμέρισμα–Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Περιστέρι: Φωτιά σε διαμέρισμα–Τραυματίστηκε πυροσβέστης
Φωτιά ξέσπασε στον 4ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Σισύφου 11 στο Περιστέρι.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική επί τόπου έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ένα κλιμακοφόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δωμάτιο έμενε ένα άτομο το οποίο έχει βγει από το κτήριο. Όπως μας ενημέρωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας πυροσβέστης. Άμεσα του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. 


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/495076/ektakto-fotia-se-diamerisma-sto-peristeri–synagermos-stin-pyrosvestiki#ixzz3DTCLRKm5

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ενας νεκρός από σφοδρή καταιγίδα στο Ωραιόκαστρο

ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ

Ενας νεκρός από σφοδρή καταιγίδα στο Ωραιόκαστρο

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 49χρονος άνδρας ενώ ένας ακόμη απεγκλωβίστηκε από το αυτοκίνητό του που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Δρυμού του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ενας νεκρός από σφοδρή καταιγίδα στο Ωραιόκαστρο
Ο 49χρόνος οδηγός τζιπ, πνίγηκε, όταν το όχημα του, παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Στο όχημα επέβαινε και ο 19χρονος γιος του άτυχου άνδρα, ο οποίος διασώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και είναι καλά στην υγεία του.

Ράγισε καρδιές η μάνα του άτυχου πυροσβέστη.

MAUIOS

Ράγισε καρδιές η μάνα του άτυχου πυροσβέστη

Ράγισε καρδιές η μάνα του άτυχου πυροσβέστη – Βύθισε σε πένθος ολόκληρη τη Λάρισα ο χαμός του άτυχου Ματθαίου Μάντζιου – Το «ύστατο χαίρε» της οικογένειας στο γιο τους

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΠΣ - ΠΟΕΥΠΣ:« Ένταξη του Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. στο Ε.Τ.Ε.Α. και εφαρμογή της τεχνικής βάσης για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από τον Τ.Π.Υ.Π.Σ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

         Θέμα: « Ένταξη του Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. στο Ε.Τ.Ε.Α. και εφαρμογή της τεχνικής βάσης    
                        για τον  υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από τον Τ.Π.Υ.Π.Σ»


Συνάδελφοι

Όπως σας είναι γνωστό μετά την ψήφιση του Ν.4281/2014, προβλέφθηκαν ρυθμίσεις, που πλήττουν καίρια την  λειτουργία και υπόσταση των επικουρικών και προνοιακών μας ταμείων, ξεθεμελιώνοντας στην ουσία  το μέλλον των Τομέων Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. και Τ.Π.Υ.Π.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.ΑΣ.Α. Και οι δύο τομείς μετά την ίδρυση του ΤΕΑΠΑΣΑ, λειτουργούν  μέχρι και σήμερα με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, οργανωμένοι διοικητικά στο Γ’ Τμήμα παροχών με Τμηματάρχη Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης

Τραγωδία στο Π.Φάληρο

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης
Η φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο κατάστημα από άγνωστη αιτία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα στη Λάρισα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απεγκλωβίσει μια 44χρονη γυναίκα από διαμέρισμα πολυκατοικίας που τυλίχτηκε στις φλόγες. Όπως διαπιστώθηκε, ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία.

Στην κηδεία θα παραστεί και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.