Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Πειραιάς: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα.

Πειραιάς: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Στο σημείο έσπευσε άμεσα δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τρία οχήματα και 8 άνδρες, η οποία έσβησε άμεσα τη φωτιά ενώ εντόπισε την άτυχη γυναίκα νεκρή



Φωτιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε στις 6:50 το πρωί σε διαμέρισμα τετάρτου ορόφου στην οδό Καλλικράτιδας 83 στα Ταμπούρια στον Πειραιά, με αποτέλεσμα μια γυναίκα περίπου 60 ετών να χάσει τη ζωή της.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τρία οχήματα και 8 άνδρες, η οποία έσβησε άμεσα τη φωτιά ενώ εντόπισε την άτυχη γυναίκα νεκρή.

Προανάκριση για τα αίτια τη φωτιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/270384/peiraias-nekri-gunaika-meta-apo-fotia-se-diamerisma/#ixzz3Ka3MzJd5
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/270384/peiraias-nekri-gunaika-meta-apo-fotia-se-diamerisma/#ixzz3Ka39YtX0
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πρόκληση πυρκαγιάς από χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ανάφλεξη - εξέλιξη πυρκαγιάς. (Βίντεο)


Την προσοχή μας στα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Παρακολουθούμε την ανάφλεξη και εξέλιξη πυρκαγιάς σε κλειστό χώρο (σαλόνι) με αιτία έναρξης τα ηλεκτρικά λαμπάκια του δέντρου.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Πυρκαγιά σε κουζίνα. μαγειρικό σκεύος με λάδι σε εν λειτουργία ηλεκτρικό μάτι κουζίνας.

Πυρκαγιά σε κουζίνα. Παρακολουθούμε την υπερθέρμανση, ανάφλεξη και πρόκληση πυρκαγιάς σε κουζίνα με μαγειρικό σκεύος με λάδι  σε εν λειτουργία ηλεκτρικό μάτι κουζίνας.





Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Κατερίνη.



 Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ σε  ξενοδοχείο στο κέντρο της Κατερίνης.
Αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 4 πυροσβεστικά οχήματα, σύμφωνα με epieria.
Η φωτιά ξέσπασε στη στέγη του ξενοδοχείου, το οποίο έχει εκκενωθεί και δεν κινδυνεύει κανείς.
Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία της φωτιάς.















http://pieriki.blogspot.gr/

Ολική ανάφλεξη (flashover) σε κλειστό χώρο (σαλόνι) .



Παρακολουθούμε την ολική ανάφλεξη (flashover) σε κλειστό χώρο (σαλόνι) και την εξέλιξή τ ης από το σημείο ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ανάφλεξη και πρόκληση πυρκαγιάς από αποτσίγαρο σε κλειστό χώρο


Πρόκληση πυρκαγιάς από αποτσίγαρο σε κλειστό χώρο. παρακολουθήστε την εξέλιξη  μέχρι το σημείο της ανάφλεξης.

Bed room fire test. Η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε υπνοδωμάτιο. (βίντεο)

Η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε υπνοδωμάτιο.

Παρακολουθήστε την έναρξη και εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε κλειστό χώρο (υπνοδωμάτιο)
Η δοκιμή έγινε σε χώρο καθημερινής χρήσης.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Π.Π. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Π.Π. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.




1.Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει ελληνικά και κυρίως διαβάζει και βλέπει τα πράγματα χωρίς παρωπίδες, πέρα από το αυταπόδεικτο της υπόθεσης, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα στην ΑΤΤΙΚΗ δημιουργείται από τις αποσπάσεις από την Αττική προς την περιφέρεια, οι οποίες αποσπάσεις ΠΕΡΝΟΥΝ  από το υπηρεσιακό συμβούλιο.
Άρα το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων-αποσπάσεων πυρ/μων,αρχ/στων,πυρ/στων,αποτελεί μέρος του προβλήματος.Περισσεύουν λοιπόν τα μαθήματα για τον κανονισμό μεταθέσεων και μάλιστα με ύφος και έπαρση χιλίων "ΚΟΜΙΣΑΡΙΩΝ" 

ΕΑΚΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΕΠ Συνδικαλιστικός εμφύλιος στην Πυροσβεστική

ΕΑΚΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΕΠ
Συνδικαλιστικός εμφύλιος στην Πυροσβεστική
Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών 

"Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Στις 22 του Νοέμβρη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης με την επωνυμία Α.Ε.Π. Πυροσβεστών, κείμενο της ομώνυμης Γραμματείας που αναφέρεται σε συνεχείς αναξιοκρατικές μετακινήσεις συναδέλφων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στην περιφέρεια Αττικής, εκτοξεύοντας παράλληλα ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ε.Α.Κ.Π. αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο εκπρόσωπος της στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων Πυρονόμων - Αρχιπυροσβεστών - Πυροσβεστών, «σιωπά» και δεν καταγγέλλει τη συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΕΥΠΣ: Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Νέο Βαθμολόγιο μετά την κατάθεσή του στον Υπουργό και στον Αρχηγό Π.Σ.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το Βαθμολόγιο προς υπογραφή.


Μετά την ψήφιση του  Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις, έρχεται η πρόταση της ΠΟΕΥΠΣ με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το νέο Βαθμολόγιο Πυροσβεστών - Αρχ/στών και Πυρονόμων. Το σχέδιο έχει κατατεθεί ήδη τις προηγούμενες ημέρες από την ΠΟΕΥΠΣ στον Υπουργό Δ.Τ. και Π.του Π. κ. Βασίλη Κικίλια, καθώς και στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τις ενέργειές του. 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πυροσβέστης στην εντατική γιατί τελειώσε το οξυγόνου της μάσκας

Νέος σοκαριστικός τραυματισμός συγκλονίζει την οικογένεια της Πυροσβεστικής, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατο του 33χρονου αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα της HuffPost Greece εγείρουν ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης τυλίχτηκε στις φλόγες την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου βγάζοντας τη μάσκα οξυγόνου του μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Κυψέλη.

Το περιστατικό κρατήθηκε στο «σκοτάδι» από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος παρότι ο Φουντουλάκης έδινε μάχη για έξι ολόκληρες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «251 Γ.Ν.Α.». Τα πρώτα λόγια που είπε στους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν προχθές, κατά την πρώτη του ημέρα σε θάλαμο εκτός ΜΕΘ, ήταν: «Δεν χτύπησε η ειδοποίηση της μάσκας. Έτσι, δεν άκουσα τον ήχο για να καταλάβω ότι το οξυγόνο μου τελείωσε».

Η φράση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες που είχαν γίνει μετά το θάνατο Μάντζιου για προβληματικές μάσκες οξυγόνου στο Π.Σ. Από την πλευρά του το αρχηγείο της Πυροσβεστικής σε μία προσπάθειά του να υποβαθμίσει το περιστατικό απαντά στη HuffPost Greece σε σχέση με τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα ότι «ο 37χρονος έπαθε πιθανότατα κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και ο τραυματισμός του δεν οφείλεται σε προβληματική μάσκα. Στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους».

Το χρονικό

Ο Σπύρος Φουντουλάκης έσπευσε μαζί με συναδέλφους του σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στην οδό Μεγίστης στην Κυψέλη ύστερα από κλήση για πυρκαγιά σε παιδικό δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης έβγαλε τη μάσκα του και την πέταξε στο πάτωμα με αποτέλεσμα οι καπνοί και οι φλόγες να τον τυλίξουν. Συνάδελφός του σε κατάσταση πανικού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έσυρε τον υποπυραγό εκτός διαμερίσματος σώζοντας του τη ζωή.

Ο Φουντουλάκης υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στα πλευρά, στο χέρι και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, το πιο επικίνδυνο είναι ότι εισέπνευσε δηλητηριώδη αέρια. Τα μέλη της οικογένειάς του -με καταγωγή από την Κρήτη- βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό του, αν και ακόμα οι γιατροί δεν τους επιτρέπουν να τον βλέπουν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Μιλώντας στη HuffPost Greece ζητούν από την ηγεσία του Π.Σ. να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να εντοπιστούν τα αίτια του τραυματισμού που λίγο έλειψε να τους στερήσει τον άνθρωπό τους. Ο 37χρονος περνάει το στάδιο του μετατραυματικού στρες και υποστηρίζεται από δύο ψυχιάτρους.

default
Ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος που έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο

Η αδερφή του Ματθαίου Μάντζιου μιλά στην HuffPost Greece

Η Βασιλική Μάντζιου είναι η αδερφή του 33χρονου ήρωα αρχιπυροσβέστη Ματθαίου, ο οποίος έπεσε νεκρός στο καθήκον στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 στην προσπάθειά του να σώσει 44χρονη μητέρα από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο.

Περίπου δύο μήνες μετά το περιστατικό αποκαλύπτει τα όσα «προφητικά» της έλεγε ο αδερφός της για τις συνθήκες εργασίας του: «Ο Μάνθος μου έλεγε: ‘θα καούμε. Και εμείς και αθώοι πολίτες. Δεν έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε όπως πρέπει το Σταθμό. Θα πεθάνουμε’. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Καλλιθέας έγινε ο τάφος του αδερφού μου. Το νεκροταφείο της οικογένειάς μας».

Η Βασιλική μιλάει βουρκωμένη κρατώντας στα χέρια το αγαπημένο δαχτυλίδι του αδερφού της με χαραγμένα τα αρχικά του: «Ο Μάνθος ήθελε να φύγει από το Σταθμό της Καλλιθέας γιατί ήξερε ότι με τόσο μικρή δύναμη κινδύνευε κάθε μέρα η ζωή του ίδιου, των συναδέλφων του και του κόσμου. Σε ένα μήνα είχε προγραμματιστεί να μετακινηθεί από εκεί».

Το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 33χρονος έσπευσε στο περιστατικό με μόλις πέντε συναδέλφους του. Από αυτούς δύο ήταν δόκιμοι, ένας 5ετους σύμβασης με μικρή εμπειρία, ένας μη μάχιμος οδηγός και ένας μόνιμος που επιχειρούσε για πρώτη φορά σε αστική πυρκαγιά.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε πρώτα με Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής και ύστερα στην οικογένειά του: «Πληγωθήκαμε που δεν βρέθηκε ούτε ένας από την ηγεσία της Πυροσβεστικής να μας πάρει ένα τηλέφωνο για να μας συλλυπηθεί. Δεν θα ξεχάσω που λίγες ώρες μετά το χαμό του αδερφού μου πήγα στο νοσοκομείο να αναγνωρίσω το πτώμα και δεν βρισκόταν κανείς εκεί από το Σώμα -ένας στρατηγός ή ένας διοικητής του- να μας πει μία κουβέντα. Όταν ρωτήσαμε το διοικητή του γιατί δεν μας πήρε ένα τηλέφωνο μας απάντησε απλά ότι ήταν παράλειψή του».

Από εκείνη τη μέρα οι συγγενείς του 33χρονου ήρωα άρχισαν να νιώθουν ότι το Σώμα, για το οποίο ο άνθρωπός τους έδωσε τη ζωή του, τους εγκατέλειψε τη δύσκολη στιγμή: «Όταν διαβάσαμε για τη φωτιά στο Παλαιό Φάληρο στο διαδίκτυο, ήμασταν σίγουροι ότι δεν είναι ο Μάνθος γιατί η περιοχή ανήκει στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό. Άκουσα ότι ένας πυροσβέστης γύρω στα 30 έπεσε νεκρός στην προσπάθειά του να σώσει μία γυναίκα και τότε σκέφτηκα αυτό που πάντα μου έλεγε ο Μάνθος: ‘Βάσω έτσι κάνουν οι καλοί πυροσβέστες. Δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν μία άλλη ζωή’. Ένιωσα περήφανη για εκείνον. Μετά έμαθα ότι το θύμα είναι ο αδερφός μου και ήρθε η σκοτοδίνη».

Την ημέρα εκείνη τρεις μόνιμοι πυροσβέστες του Π.Σ. Καλλιθέας βρισκόντουσαν σε άδεια. Ο ένας από αυτούς παντρευόταν την επομένη –Σάββατο- ο άλλος ήταν κουμπάρος και ο τρίτος φίλος τους. Στον ίδιο γάμο στη Μεθώνη θα πήγαινε και ο Ματθαίος.

default
Ο Ματθαίος Μάντζιος

Ύστερα από τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας η οικογένεια του θύματος ενημέρωσε πριν από ενάμιση μήνα αρμοδίως τις εισαγγελικές Αρχές αξιώνοντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και καταλογισμό ευθυνών στους υπευθύνους όσο και αν βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία.

«Η Ε.Δ.Ε. που γίνεται είναι προσχηματική. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν ο διενεργών της ΕΔΕ αξιωματικός να έχει χαμηλότερο βαθμό από αυτούς που πρέπει να ελέγξει ως επικεφαλής, υπεύθυνοι για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Περιμένουμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, δηλαδή σε υψηλόβαθμα στελέχη, και όχι να φορτώσουν τα πάντα σε απλούς πυροσβέστες», καταλήγει η αδερφή του αρχιπυροσβέστη.

Υπενθυμίζεται ότι στο φως της δημοσιότητα ήρθαν δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες. Η πρώτη είχε να κάνει με αναφορές αξιωματικών του Π.Σ., σύμφωνα με τις οποίες το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου έγινε αλλοίωση εγγράφων και συγκεκριμένα αλλαγές στα βιβλία εξόδου των ωρών κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μη φαίνεται η καθυστέρηση έλευσης ενισχύσεων στο Παλαιό Φάληρο.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά άρον άρον μετακίνηση αξιωματικού του Π.Σ. που ερευνούσε προανακριτικά τα αίτια του θανάτου του 33χρονου πυροσβέστη από την Ανακριτική Υπηρεσία Αθηνών. Το αρχηγείο απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι «ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση».

huffingtonpost.gr


ΕΑΠΣ: Παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων των Αναλογιστικών μελετών για τα πυροσβεστικά ταμεία


E.A.Π.Σ.

Παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων των Αναλογιστικών μελετών για τα πυροσβεστικά ταμεία.



Συνάδελφοι,

Το Σαββάτο 15 Νοεμβρίου παρουσιάσθηκαν σε ανοικτή κοινή συνεδρίαση των συνδικαλιστικών στελεχών του Π.Σ. τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται για τα πυροσβεστικά ταμεία.
Βασικοί ομιλητές ήταν οι αναλογιστές της εταιρείας Prudential, Βασίλειος Μαργιός – Καθηγητής Αναλογιστής και Οικονομολόγος ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου και κ. Βασίλης Μπέτσης.
Επίσης παρουσίαση έκανε και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού ταμείου των εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαιοειδών κ. Ιωάννης Ζήλλης, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία δημιουργίας του ταμείου, από την πλευρά του συνδικαλιστικού φορέα, που σήκωσε το βάρος της απόφασης της ίδρυσης και της μη ένταξης στο Ε.Τ.Ε.Α..
Τα χαρακτηριστικά σημεία των ομιλιών επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα: 

  • Ο πυλώνας των επαγγελματικών ταμείων δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το έτος 2002 για τον οποίον δίνει κίνητρα η πολιτεία, αφού οι εισφορές προς τα επαγγελματικά ταμεία αφαιρούνται από το εισόδημα και δεν φορολογούνται.
  •  Η καλύτερη δομή ασφαλιστικού οργανισμού εξασφαλίζει σε όλες τις γενιές την χορήγηση σύνταξης, εφάπαξ παροχής ή παροχής υγείας, αφού οι εισφορές κάθε μετόχου, μπαίνουν σε έναν «κουμπαρά» και τον περιμένουν προσαυξημένες να τις εισπράξει στο μέλλον. 
  •  Ενεργοποιούνται πλέον οι νομοθετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί με νόμους από το έτος 2010 και στο εξής (Ν. 3863/2010 κλπ) καθώς και μνημονιακές διατάξεις, με αποτέλεσμα να αναμένονται το επόμενο διάστημα εφαρμόστηκες διατάξεις που ωθούν τις συντάξεις και τα εφάπαξ σε συρρίκνωση. 
  •  Το μόνο που θα εγγυηθεί το κράτος στο επόμενο διάστημα θα είναι το ποσό κύριας σύνταξης ύψους 360,00 Euro, το οποίο θα υποστεί και αυτό μειώσεις ανάλογες με τον συντελεστή βιωσιμότητας των ελλειμματικών πλέον Ταμείων. Εάν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τις κύριες συντάξεις, πόσο μάλλον να μπορεί να εγγυηθεί τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. 
  •  Πληθώρα πρόσφατων δημοσιευμάτων του Υπουργού Εργασίας αναφέρει ότι η τάση στην Ελλάδα είναι για αρχή, ένωση των επικουρικών Ταμείων σε ένα μεγάλο το οποίο είναι εν τη γένεση του θα είναι ελλειμματικό αφού θα ενσωματώνει τα ελλείμματα μεγάλων ελλειμματικών Ταμείων όπως το ΙΚΑ. 
  •  Η πρόβλεψη δείχνει ότι αρχικά θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις τραγικά,και εν συνεχεία αναμένεται να καταργηθούν και να ενσωματωθεί σε αυτές ως ένα μικρό ποσό στην κύρια σύνταξη, αλλά οι εισφορές θα παραμένουν. 
  •  Για τα Ταμεία προνοίας (εφάπαξ) που προς στιγμής γλυτώνουν θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο ταμείο εφάπαξ και θα έχουν την τύχη των επικουρικών ταμείων. Γεγονός που σημειώθηκε προ δύο ετών αρχικά και ολοκληρώνεται από 1/1/2015. 
  •  Η τάση στην Ευρώπη (που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αφού έχει δεσμευτεί) είναι: οι μόνες πρόσθετες παροχές που θα δίνονται, να είναι από επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία θα πρέπει να είναι υγιή, να μην παρουσιάζουν δηλαδή ελλείμματα, και να εποπτεύονται από πολύ αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και ελέγχο. 
  •  Όσα ταμεία κριθούν ότι δεν μπορούν να πορευτούν μόνα τους θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ και στο ΤΠΔΥ και οι παροχές τους θα εξαϋλωθούν. Οι μειώσεις θα είναι τεράστιες, και οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποφευχθεί, αφού κακώς απορρόφησαν από τώρα για το κλείσιμο του ελλείμματος χρήματα από τον ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. (ΑΚΑΓΕ}
Ειδικότερα για τις αναλογιστικές μελέτες φαίνεται ότι παρουσιάζεται έλλειμα στο ΤΕΑΥΠΣ της τάξης του 28,18% και στο ΤΠΥΠΣ της τάξης του 34,1%. 
Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα απαιτείται είτε αύξηση εισφορών ίση με τους δείκτες Αύξησης εισφορών κατά περίπτωση, είτε μείωση παροχών ίση με τους δείκτες μείωσης παροχών ανά περίπτωση. 
Μπορεί επίσης να επιλεγούν μικτά σενάρια, ταυτόχρονης αύξησης εισφορών και μείωσης παροχών, σε βάθος 10ετίας και άνω, στα οποία θα αναλάβουν όλες οι γενιές (οι ήδη συνταξιούχοι,αυτοί που συνταξιοτούνται τώρα και οι εν ενεργεία υπάλληλοι) την μείωση του ελλείματος. 

Συνάδελφοι

Οπως έχουμε ξεκάθαρα διατυπώσει βρισκόμαστε ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη.
Ο καιρός είναι ασφυκτικά λίγος και το περιβάλλον εξαιρετικά ρευστό.
 Όταν όλα τα δεδομένα θα είναι γνωστά, θα πρέπει να παρθεί η βέλτιστη απόφαση  για να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα  η τύχη των πυροσβεστικών ταμείων.

ΠΟΕΥΠΣ: Βίντεο από την Πανελλαδική συνδιάσκεψη με την ενημέρωση των αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία. από τους ειδικούς.

                          
                     Αθήνα, 20/11/2014


                     ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
                   ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.



ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


Συνάδελφοι,
     το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση των μελών του,  σας αποστέλλει βίντεο με την παρουσίαση των Αναλογιστικών Μελετών για τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στις 15/11/2014 στην Αθήνα.




Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                    ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ










ΠΟΕΥΠΣ: Η πραγματικότητα για το Ε.Τ.Ε.Α. Ενημέρωση.


Αρ.Πρωτ. 337                                    
                                                                                                              Αθήνα, 20/11/2014

             
                                                   ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
                                                              ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.ΠΣ.


ΘΕΜΑ: «Η πραγματικότητα για το Ε.Τ.Ε.Α.»


     Η Ομοσπονδία μας,  όπως ήδη έχει δεσμευτεί απέναντι στα μέλη της, βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και διερεύνηση των επιλογών που δίνονται στα πλαίσια του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για την εύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης για τους τομείς ΤΕΑΥΠΣ & ΤΠΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ.

ΠΟΕΥΠΣ: Κατάθεση Βαθμολογίου.



Αρ.πρωτ.334                                                                   Αθήνα, 19/11/2014

 

                                          ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυρ/κού Σώματος

Αντιστράτηγο, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου

                                         ΚΟΙΝ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

 

 

Κύριε Αρχηγέ,

    όπως σας είναι γνωστό ένα από τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας όλα αυτά τα χρόνια είναι η δημιουργία Βαθμολογίου, δηλαδή περαιτέρω εξέλιξης στο χαμηλόβαθμο προσωπικό του Πυρ/κού Σώματος και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά αυτό το διαχρονικό πάγιο αίτημά μας.

    Το προηγούμενο διάστημα που συζητούνταν το Νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι την ψήφισή του, περί Αναδιοργάνωσης του Π.Σ. (4249/2014), ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις από πλευράς μας με καθημερινές παρεμβάσεις προς την αρμόδια τότε διακομματική επιτροπή της Βουλής. Οι συντονισμένες τότε ενέργειές μας έπιασαν τελικά τόπο με αποτέλεσμα  να ενταχθεί η συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο (69 του Ν.4249/2014 περί Αναδιοργάνωσης) η δημιουργία Βαθμολογίου στο Πυρ/κό Προσωπικό με την έκδοση Π.Δ.

    Από την ψήφιση του Νομοσχεδίου και μετά το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σας καταθέτουμε:

    α) Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με αντικείμενο «Ρυθμίσεις Θεμάτων ιεραρχίας, κρίσεων, προαγωγών και απολύσεων των κατωτέρων οργάνων και Πυρονόμων του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Σκοπός του είναι να άρει τις αδικίες που υφίστανται στην εξέλιξη των στελεχών κατωτέρων βαθμών του Πυροσβεστικού Σώματος  

    β) Ανάλυση επιπτώσεων από την εφαρμογή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος των χαμηλόβαθμων Πυροσβεστών. Αντικείμενο της μελέτης που ανατέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι η διερεύνηση της μεταβολής του μισθολογικού  κόστους των Πυροσβεστών που θα προκύψει από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος.

     γ) Εισηγητικό Σημείωμα – Αιτιολογική Έκθεση όπου παρατίθενται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καθώς και το σκεπτικό θεσμοθέτησής τους.    

    δ)     Πρόταση διαμόρφωσης νέου Μισθολογίου σύμφωνα με την επεξεργασμένηκαι ρεαλιστική πρότασή μας. Αντικείμενο της μελέτης, που ανατέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, η ανάλυση των χαρακτηριστικών του ειδικού μισθολογίου των Πυροσβεστών και η διερεύνηση Νέου Μισθολογίου Πυροσβεστών χωρίς Μισθολογικές Προαγωγές με τους Ισχύοντες Βασικούς Μισθούς και Μισθολογικά Κλιμάκια.                

 

Κύριε Αρχηγέ,

    ζητάμε από εσάς να σταθείτε αρωγός και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την θέση σας, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας και κατ΄επέκταση  του χαμηλόβαθμου προσωπικού του Πυρ/κού Σώματος.

    Επιπλέον σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι με την εφαρμογή του Βαθμολογίου θα δοθούν κίνητρα σε Πυροσβέστες με αυξημένα προσόντα και ικανότητα από την στιγμή που θα εξελίσσονται. Περαιτέρω η δυνατότητα καλύτερης βαθμολογικής εξέλιξης λειτουργεί ως υποκίνηση στο προσωπικό και αυξάνει το ενδιαφέρον του για την Υπηρεσία. Με την παραπάνω δυνατότητα εξασφαλίζονται θετικά οφέλη στο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σώματος τα οποία θα έχουν και θετικό αντίκτυπο στην πυρασφάλεια της χώρας.

    Επίσης αίρεται πλέον η ανισότητα των χαμηλόβαθμων Πυροσβεστών σε σχέση με τους αντίστοιχους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Είμαστε το μοναδικό ένστολο Σώμα που δεν έχουμε βαθμολόγιο.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειές σας.

 

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής για την περίπτωση σεισμού

Πόσο καλά γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού; Αν δεν έχετε κοντά τραπέζι για να μπείτε από κάτω, πώς θα προστατευθείτε; Είστε προετοιμασμένοι από πλευράς εξοπλισμού; Επειδή για τους περισσότερους η ενημέρωση για τους σεισμούς σταμάτησε στις ασκήσεις ετοιμότητας που κάναμε στο σχολείο, καλό είναι να ξαναδιαβάσετε τις σχετικές οδηγίες, όπως τις δίνει το Πυροσβεστικό Σώμα:

Κατά τη Διάρκεια του σεισμού:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Το Mitsubishi L200 στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος


Με το καινούργιο L200 Club Cab 4X4, θα επιχειρούν τις αποστολές τους στα ελληνικά βουνά οι πυροσβέστες, κινούμενοι γρήγορα και με ασφάλεια στις πιο δύσβατες περιοχές.

Στις 27 Νοεμβρίου θα δοθούν τα αναδρομικά στους ενστόλους.


Στις 27 Νοεμβρίου θα λάβουν εφάπαξ οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες τις αυξήσεις στις αποδοχές τους και τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στην περίοδο από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να τους επιστραφεί το 50% των περικοπών που τους επιβλήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ν. 4093/2013.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΕΥΠΣ;έκτακτο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα

         
                             
Αρ.πρωτ.330                                                                                         Αθήνα, 17/11/2014

ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.


Συνάδελφοι,
    Ύστερα από την 14η /11/2014 απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και με την σύμφωνη γνώμη των Προεδρείων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. οι οποίες συμμετείχαν στις 15/11/2014 στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα, (για τον ακριβή τόπο του Συνεδρίου θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο έγγραφό μας.).

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων



Σειρά ευνοϊκότερων από τα ισχύοντα διατάξεων περνάει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πλαίσιο συνταξιοδότησης των ενστόλων αλλά και κατηγοριών πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

1ον. Συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τις οποίες:

Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με τηνκαταβολή του συνόλου των

Παρουσίαση: Εγχειρίδιο Πυροσβεστικής Τέχνης, Η συμπεριφορά της Φωτιάς σε Πυρκαγιές Διαμερισμάτων. Του Μιχάλη Χάλαρη



 Η εμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας σε αστικές πυρκαγιές παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί περίπου το 1/3 του συνόλου των δραστηριοτήτων του. Οι πυρκαγιές κτιρίων και διαμερισμάτων σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες πυρκαγιών είναι αριθμητικά περισσότερες και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αναφύονται σε αυτήν την κατηγορία πυρκαγιών συγκεντρώνουν ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, τους πυροσβέστες και τους ειδικούς επιστήμονες.