Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κώστας Αβραμίδης. Αντιπυρική περίοδος 2013. Πρόληψη και Νομικά εργαλεία.




Αυτές τις ημέρες, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, το Πυροσβεστικό Σώμα μαζί με την Πολιτική Προστασία, τους Δήμους, τις Εθελοντικές Οργανώσεις και  τις Υπόλοιπες Υπηρεσίες, ετοιμάζονται για την επερχόμενη δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Στην φετινή περίοδο, θα μας απασχολήσουν πολλά προβλήματα. Γνωστά. Δεν θα μιλήσουμε για αυτά αφού πολλά έχουν γραφεί από πολλούς εκπροσώπους μας και σίγουρα υπάρχει και συνέχεια. Θα μείνουμε   στο θέμα της Πρόληψης. Θα δούμε τα Νομικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αλλά και την υποχρέωση  μας ως Πυροσβέστες να πείσουμε και όχι να πιέσουμε, τους πολίτες πως πρέπει να αλλάξουμε όλοι μαζί συνήθειες. Καθημερινές συνήθειες.
Μακάρι κάθε καλοκαίρι, να είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις πυρκαγιές που βάζουν κακοί εμπρηστές, ξένοι πράκτορες, ινδιάνοι, περαστικοί, άγνωστοι κακόβουλοι εχθροί μας κλπ. Δυστυχώς, ήδη αν και βρισκόμαστε στις  αρχές Απριλίου, οι πυρκαγιές άρχισαν να πυκνώνουν ως θέμα στα καθημερινά δελτία. Οι κινητοποιήσεις της Υπηρεσίας μας μαζί με την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων είναι απερίγραπτες. Έξοδα, καταπονημένα οχήματα,  κίνδυνος, καταστροφές, κούραση, απλήρωτη υπερεργασία. Όλα αυτά ξεκίνησαν ήδη πριν ξεκινήσει ακόμη η αντιπυρική περίοδος 2013. Μεγάλο μερίδιο, μάλλον το μεγαλύτερο, (αρμόδια είναι η στατιστική Υπηρεσία), στις αιτίες των Πυρκαγιών, η απροσεξία πολλών ανθρώπων στις καθημερινές τους συνήθειες. Σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα, η ατιμωρησία με ευθύνη ολόκληρης της υπεύθυνης αλυσίδας των φορέων και των στελεχών και φυσικά η έλλειψη ενημέρωσης σε καθημερινή γλώσσα. Η καύση της βιομάζας, στην χώρα μας αποτελεί την μία και μοναδική μέθοδο διαχείρισής της.
Αυτό κάνει την χώρα μας να φαντάζει τριτοκοσμική στις επαφές που έχουν Έλληνες έμποροι επεξεργασμένης βιομάζας (πέλετ) με ξένους προμηθευτές τους. Στην ερώτηση ''εσείς τι τα κάνετε τα υπολείμματα των κλαδεύσεων και την υπόλοιπη βιομάζα από τις αγροτικές εργασίες σας; απάντηση δεν υπάρχει. Δυστυχώς, αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, κινδυνεύουν να γίνουν οι ίδιοι υπαίτιοι πρόκλησης μιας μεγάλης καταστροφής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι να τους ενημερώσουμε. Πέρα από την ενημέρωσή τους για τις ποινές και τους κινδύνους που διατρέχουν να βρεθούν κατηγορούμενοι, πρέπει να τους ενημερώσουμε για τον κυρίως κίνδυνο που διατρέχουν, που δεν είναι άλλος από το να προκαλέσουν οι ίδιοι τους καταστροφή σε αυτούς και στους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Όσο πιο καλά κάνουμε την δουλειά της προανάκρισης και του εντοπισμού των αιτιών πρόκλησης πυρκαγιάς, τόσο πιο δυνατά όπλα θα έχουμε στα χέρια μας ώστε να πείσουμε τους γύρω μας να αλλάξουν συνήθειες.


Παρακάτω θα δούμε πόσο εύκολο είναι να προκληθεί πυρκαγιά ιδιαίτερα κατά τους θερινούς - θερμούς μήνες από τις εξατμίσεις των πετρελαιοκίνητων ιδίως οχημάτων και μηχανημάτων. Στις φωτογραφίες φαίνονται καθαρά τα μεταλλικά υπολείμματα στο στόμιο της εξάτμισης, που όπως φαίνεται δεν είναι δυνατόν να κατακρατηθούν από την πρόχειρη σήτα που τοποθετήθηκε από τον ιδιοκτήτη αντί του ειδικού κατακρατητή σπινθήρων. Αποτέλεσμα, η εκτόξευση με μεγάλη δύναμη

πυρακτωμένων μεταλλικών αντικειμένων που όταν έρθουν σε επαφή με  ξηρά χόρτα, με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών, χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία, προκαλούν την αρχική εστία της πυρκαγιάς.
Ως συνήθως, αυτό προκαλείται  μέσα σε αγροτική - δασική  περιοχή ή σε πρανή δρόμων και σχεδόν πάντα σε συνθήκες τέτοιες που ο έλεγχος της πυρκαγιάς έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όσοι είναι γεννημένοι πριν το 1980, θα θυμούνται στις αγροτικές περιοχές τον έλεγχο από τους τότε Αγροφύλακες και την επιβολή τοποθέτησης ειδικού μηχανισμού στις
εξατμίσεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο που θα έπρεπε να γίνεται και σήμερα. Γνωρίζουμε όμως όλοι ειδικά στις περιοχές της υπαίθρου πως αυτό το μέτρο έχει ατονίσει τα τελευταία 20 χρόνια. (Αλλαγή προς το κακό μιας επιβεβλημένης συνήθειας).   Η ανάγκη να προλάβουμε και να πείσουμε τους χειριστές των μηχανημάτων και των οχημάτων για τον κίνδυνο που διατρέχουν, είναι μεγάλη και φέτος ειδικότερα, επιτακτική. Έστω και μία πυρκαγιά να μπορέσουμε να αποτρέψουμε, το κέρδος μας θα είναι μεγάλο. Το οφείλουμε στους πολίτες που ορκιστήκαμε να προστατεύουμε αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
Η επαφή μας με τους πολίτες, πρέπει να είναι ουσιαστική και να γίνεται με τρόπο τέτοιο  που να έχει αποτελέσματα θετικά. Από τον Διοικητή της κάθε Υπηρεσίας μέχρι τον νεότερο Πυροσβέστη επαγγελματία ή  Εθελοντή, πρέπει να έρθει σε επαφή με τους πολίτες ειδικά στην ύπαιθρο ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην πρόληψη και την αποτροπή όσων περισσοτέρων συμβάντων. Τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι πλήρως μετρήσιμα  αφού δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε τις πυρκαγιές που αποτρέψαμε ή τις καιγόμενες επιφάνειες, αλλά θα μετράμε γύρω μας ενημερωμένους πολίτες και αύξηση του επιπέδου ασφάλειας. Εμείς θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματά μας, συγκρίνοντας τον αριθμό των Πυροσβεστικών Εξόδων με προηγούμενα χρόνια.

Στην προσπάθεια ενημέρωσης, απαραίτητο εργαλείο για εμάς  η γνώση της Νομοθεσίας και των διαταγών του Α.Π.Σ. που αφορούν ειδικότερα την αντιπυρική περίοδο και τον καθορισμό των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων.  Η 9η/2000 Πυρ/κή Διάταξη όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την 9α/2005, Οι "Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής" ΚΥΑ 125347/568/29-1-2004 (ΦΕΚ 142, τεύχ. Β΄),  η 4η/2012  Πυρ/κή διάταξη και ότι άλλο χρειάζεται, μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ στο διπλανό εξώφυλλο. Ελπίζουμε  πως θα βοηθήσει όλους όσους ασχολούνται με την πρόληψη και την προανάκριση.







Κατεβάστε τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας  για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών
πυρκαγιών σε μορφή PDF κάνοντας κλικ στην εικόνα