Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ συσταση ταμείου ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ


ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ συσταση ταμείου ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ


Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ – ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (καλούμενο εφεξής χάριν συντομίας ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ -Ν.Π.Ι.Δ.)». Στην αγγλική γλώσσα και για τις διεθνείς σχέ­σεις του Ταμείου, η επωνυμία που χρησιμοποιείται θα είναι «OCCUPATIONAL INSURANCE FUND OF HELLENIC SECTION OF INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION».

Το Ταμείο διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 Ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και του αρ. 12 του Ν.3385/2005, όπως εκάστοτε ισχύουν, των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων από το κοινοτικό δίκαιο που ενσωματώνεται στην Εθνική Νομοθεσία και των διατάξεων του παρόντος καταστατι­κού. Υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και στον έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.




Έδρα του Ταμείου είναι η Αθήνα. Τα γραφεία του Ταμείου μπορούν να μεταφέρονται στους δήμους της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού.

Το Ταμείο λειτουργεί πανελλαδικά. Το Διοικητικό Συμ­βούλιο με απόφαση του μπορεί να ιδρύει υποκαταστή­ματα ή άλλα γραφεία και εγκαταστάσεις και να διορίζει αντιπροσώπους του σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδος ή της αλλοδαπής. Οι σχετικές αποφάσεις κοινοποιού­νται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η σφραγίδα του Ταμείου είναι στρογγυλή, φέρει περι­μετρικά την επωνυμία αυτού ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ -Ν.Π.Ι.Δ., μεταξύ δύο επάλληλων κύκλων, στο μέσο το έτος ίδρυσής του (2009) και γραμμικά το χάρτη της Ελλάδος.

«Άρθρο 3ο

Mέλη του Ταμείου – Όροι εγγραφής

Α. Δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο έχουν όλοι οι εν ενεργεία αστυνομικοί – μέλη και μη μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, οι εν ενεργεία πυροσβέστες, οι εν ενεργεία λιμενικοί, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυ­νομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

B. Η ασφάλιση στο Ταμείο είναι προαιρετική.

Γ. Η ασφάλιση στο Ταμείο καλύπτει τόσο τον Κλάδο Εφάπαξ όσο και τον Κλάδο Αλληλεγγύης.

Δ. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τα­μείου ορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή στο Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ.

Ε. Η έναρξη ασφάλισης κάθε μέλους στο Ταμείο αρ­χίζει από την ημερομηνία που ορίζεται με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία γίνεται δεκτή η αίτησή του περί εγγραφής.

ΣΤ. Η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται ανεπιφύ­λακτα την αποδοχή του παρόντος καταστατικού από τον αιτούντα.

Ζ. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να απορρίψει με απόφασή του την αίτηση εγγραφής μέλους όταν συ­ντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι στο πρόσωπο του αιτούντα.

«Άρθρο 8ο

Πόροι του Ταμείου

Πόροι του Ταμείου είναι:

Α. Οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών του, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε εγγράφεται ως μέλος στο Ταμείο, καταβάλλει ως δικαίωμα εγγραφής εφ’ άπαξ ποσό είκοσι ευρώ (20,00 €) (ποσό που δύνα­ται να αναπροσαρμοσθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου).

Β. Οι πρόσοδοι της περιουσίας του.

Γ. Κάθε είδους χαριστικές ή μη καταβολές προς το Ταμείο, και ειδικότερα οι δωρεές.

Δ. Κάθε νόμιμο ή άλλο έσοδο.

Ε. Η εισφορά εγγραφής εκάστου.

Οι εισφορές προς το ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ μεταβάλλονται και αναπροσαρμόζονται με την έναρξη κάθε οικονομικής χρήσης ή όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., με σκοπό την κάλυψη του αναλογιστικού ισοζυγίου και των λειτουργικών εξόδων του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 16 του Ν. 3029/2002, σε συνδυασμό με τον Ν. 3385/2005, μετά από σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής.

«Άρθρο 10ο

Εκλογή του Δ.Σ., της Γ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Το ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ διοικείται από επταμελές Δι­οικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο εκλέγεται από τα ασφαλισμένα μέλη με μυστική ψηφοφορία και για 4ετή θητεία. Οι εκλογές διενεργούνται την ίδια ημέρα στην έδρα κάθε Νομού από την κατά τόπον αρμόδια Εφο­ρευτική Επιτροπή, η οποία προεδρεύεται από Δικαστικό Αντιπρόσωπο.

Τα μέλη κάθε Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των ασφαλισμένων κάθε Νομού. Η αρμόδια για την διεξαγωγή των εκλογών Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συγκροτείται στην έδρα του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ., που είναι ο Νομός Αττικής, κατό­πιν κληρώσεως μεταξύ των μελών του Νομού Αττικής και προεδρεύεται επίσης από Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Από τους ίδιους ασφαλισμένους επιλέγονται επίσης με κλήρωση και τα μέλη των επιμέρους Εφορευτικών Επιτροπών του Νομού Αττικής.

Τα επτά (7) τακτικά μέλη του Δ.Σ., τα επτά (7) αναπλη­ρωματικά μέλη και τα τρία (3) μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής με τρία αναπληρωματικά, εκλέγονται με ενιαίο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο, ενώ σε κάθε Νομό θα υπάρχει και ειδικός Πίνακας με τα ονόματα υποψηφίων για την θέση του μοναδικού (1) αντιπροσώπου εκάστου Νομού στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου. Το ψηφοδέλτιο γρά­φει στο επάνω μέρος με κεφαλαία γράμματα τη φράση ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ και ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων μελών σε αλφαβητική σει­ρά. Κατόπιν, γράφεται η φράση ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων μελών. Τέλος, υπό τον τίτλο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩ­ΠΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων αντιπροσώπων του εκάστοτε Νομού. Οι ψηφοφόροι σημειώνουν με μπλε στυλό μέχρι επτά (7) σταυρούς προτίμησης για την ανάδειξη των ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ, μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης για την ανάδειξη των μελών της ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και έναν (1) σταυρό για την ανάδειξη του αντιπροσώπου στην Γ.Σ. Κάθε άλλο σημείο επί του ψηφοδελτίου απο­τελεί λόγο ακυρότητάς του.

Η Εφορευτική Επιτροπή φροντίζει να τοποθετηθεί στην αίθουσα εκλογών η κάλπη για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Κάθε μέλος (ψηφοφόρος) παίρνει από την Εφορευτική Επιτροπή ένα ψηφοδέλτιο, αποσύρεται σε περίκλειστο ειδικό χώρο, ετοιμάζει εκεί το ψηφοδέλτιό του και ρίχνει κλειστό το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, υπογράφει στην ειδική κατάσταση ότι ψήφισε και αποχωρεί από την αίθουσα. Μετά το τέλος της ψη­φοφορίας ανοίγονται οι κάλπες μετρούνται οι φάκελοι και παραβάλλεται ο αριθμός τους με τον αριθμό των ψηφισάντων, ανοίγονται οι φάκελοι, γίνεται διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και συντάσσεται για όλα ειδι­κό πρακτικό. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.

Μετά τη διαλογή των ψηφοδελτίων και την κατα­μέτρηση των ψήφων αναγράφονται στο οικείο πρα­κτικό της Επιτροπής αναλυτικά τα αποτελέσματα και η ανακήρυξη των επιτυχόντων και όλο το υλικό της ψηφοφορίας αποστέλλεται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.»

«Άρθρο 11ο

Σύνθεση και συγκρότηση του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που ο νόμος, το παρόν καταστατικό ή ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ δεν ανα­θέτουν σε άλλο όργανο.

Οι πρώτοι επτά (7) κατά σειρά ψήφων από τους υπο­ψηφίους εκλέγονται τακτικά μέλη και από τους υπόλοι­πους υποψηφίους έως επτά (7) εκλέγονται για αναπληρωματικά μέλη και συγκροτούνται σε σώμα ως εξής:

α) ένα (1) τακτικό μέλος ασκεί καθήκοντα Προέδρου του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.,

β) ένα (1) τακτικό μέλος ασκεί καθήκοντα Αντιπρο­έδρου,

γ) ένα (1) τακτικό μέλος ασκεί καθήκοντα Γραμματέα,

δ) ένα (1) τακτικό μέλος ασκεί καθήκοντα Διαχειριστή,

ε) ένα (1) τακτικό μέλος ασκεί καθήκοντα Οργανωτικού Γραμματέα,

στ) δύο (2) τακτικά μέλη,

ζ) επτά (7) αναπληρωματικά μέλη.

Τα καθήκοντα κάθε μέλους του Δ.Σ. καθορίζονται ει­δικότερα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ..

Σε περίπτωση προσωρινού κωλύματός του ο Πρόε­δρος αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο, σε περίπτω­ση προσωρινού κωλύματος άλλου τακτικού μέλους του Δ.Σ. διενεργείται αναπλήρωση από το αμέσως επόμενό του σε σειρά, ενώ σε περίπτωση προσωρινού κωλύμα­τος αναπληρωματικού μέλους του Δ.Σ. αυτό αναπληρώ­νεται από το επόμενο πλειοψηφήσαν μέλος της λίστας των αναπληρωματικών μελών.

Σε περίπτωση θανάτου ή απώλειας των προϋποθέσε­ων εκλογής ή άλλου μόνιμου κωλύματος του Προέδρου ή άλλου τακτικού μέλους του Δ.Σ. αυτό αντικαθίσταται από τα επόμενα πλειοψηφήσαντα μέλη της λίστας των τακτικών μελών και το Δ.Σ. ανασυγκροτείται σε σώμα με μυστική ψηφοφορία. Για τους ίδιους λόγους αντικαθίστανται και τα αναπληρωματικά μέλη στην κενωθείσα θέση από τα επόμενα μέλη της λίστας των αναπληρω­ματικών μελών.

Τα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ., τα οποία αντικαθίστανται, σε κάθε περίπτωση γνωστοποιούνται ταυτόχρονα στους ασφαλισμένους του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ. σύμφωνα με τον Εσω­τερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.

Δεν επιτρέπεται να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο περισσότερα από τα παραπάνω αξιώματα των μελών Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ.

«Άρθρο 12ο

Διοικητικό Συμβούλιο – Θητεία – Αρμοδιότητες Γενική Συνέλευση – Σύνθεση – Θητεία - Αρμοδιότητες

Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από επτά (7) μέλη.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται σύμ­φωνα με το άρθρο 10 του παρόντος.

Β. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που ο νόμος, το παρόν καταστατικό ή ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Τ.Ε.Α.Ε.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Λ. δεν ανα­θέτουν σε άλλο όργανο.

Στις συνεδριάσεις συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., υποδειχθείς υπό του Αρχη­γού ΕΛ.ΑΣ., και έvας εκπρόσωπoς τωv συvδικαλιστικώv φoρέωv τωv συμμετεχόvτωv μελώv, χωρίς παρατηρητή τoυ Αρχηγείoυ τoυς, με δικαίωμα λήψεως γνώσεως και λόγου χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει κάθε πράξη που αφορά στη Διοίκηση του Ταμείου, στη διαχείριση της περιουσίας του και στην εν γένει επιδίωξη του σκοπού του Ταμείου. Υπέρ του Διοικητικού Συμβουλίου συντρέ­χει ειδικό τεκμήριο αρμοδιότητας, ενώ υπέρ της Γενικής Συνέλευσης συντρέχει γενικό τεκμήριο αρμοδιότητας.

Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ιδίως τις εξής αρμο­διότητες:

Γ1. Μεριμνά για τον σχηματισμό του αναγκαίου μαθη­ματικού αποθέματος του Κλάδου Εφάπαξ του Ταμείου και την κάλυψή του με ασφαλιστική τοποθέτηση βάσει των όσων αναφέρονται σε επόμενο κεφάλαιο, επενδύει την περιουσία του Ταμείου και χαράσσει την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

Γ2. Επιλέγει την Εταιρία Διαχείρισης του Ταμείου και της αναθέτει με σύμβαση την διαχείριση αυτού, σύμφω­να με την διαδικασία που προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ταμείου και στο παρόν.

Γ3. Παύει την Εταιρία Διαχείρισης του Ταμείου με αιτιολογημένη απόφαση.

Γ4. Μεριμνά για τον σχηματισμό των αποθεμάτων μη δεδουλευμένων εισφορών και εκκρεμών ζημιών του Κλάδου Αλληλεγγύης και την κάλυψή τους με ασφαλιστική τοποθέτηση.

Γ5. Διαχειρίζεται το ίδιο ή αποφασίζει την ανάθεση της διαχείρισης των επενδύσεων του Κλάδου Αλλη­λεγγύης.

Γ6. Σχηματίζει το περιθώριο φερεγγυότητας του Κλά­δου Αλληλεγγύης.

Γ7. Μεριμνά για την πλήρη αντασφαλιστική κάλυψη του Κλάδου Αλληλεγγύης.

Γ8. Καθορίζει τον τρόπο επένδυσης και την επενδυτι­κή πολιτική για τα ίδια κεφάλαια του Ταμείου κατά τα προβλεπόμενα σε επόμενο κεφάλαιο.

Γ9. Αποφασίζει για τον διορισμό του Συμβούλου δια­χείρισης και του Νομικού Συμβούλου, όπως επίσης τους ανακαλεί ή αίρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό τους.

Γ10. Αποφασίζει για την εγγραφή μελών του Ταμείου.

Γ11. Αποφασίζει για την διαγραφή μελών του Ταμείου.

Γ12. Κρίνει περί της ύπαρξης αδυναμίας καταβολής εισφορών.

Γ13. Προβαίνει σε όχληση των μελών που δεν κατα-βάλλουν την εισφορά στον Κλάδο Αλληλεγγύης και Εφάπαξ, ενημερώνοντάς τα για τις συνέπειες της μη καταβολής αυτής.

Γ14. Αποφασίζει την μεταφορά των δικαιωμάτων των μελών του.

Γ15. Απονέμει εφάπαξ παροχή στους ασφαλισμένους του.

Γ16. Συντάσσει τον προϋπολογισμό και την ετήσια έκθεση διοικήσεως του Ταμείου.

Γ17. Συντάσσει κάθε τρία τουλάχιστον χρόνια μελέτες για τη σχέση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμεί­ου προς τις υποχρεώσεις του και την ενδεδειγμένη στρατηγική επενδύσεων του Ταμείου με προοπτική όχι μικρότερη των δέκα ετών.

Γ18. Εγκρίνει τον Ισολογισμό και τους Λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσεως.

Γ19. Δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε μία ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας και σε μια οικονομική τις οικονομικές καταστάσεις, τα πιστοποιητικά ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών και τα πορίσματα ελέγχου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Γ20. Υποβάλλει ετησίως στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα έγγραφα και τα στοιχεία που προβλέπονται από το άρθρο 7 παρ. 18 Ν. 3029/2002 και την Φ. Επαγγ. Ασφ./οικ. 16/9.4.2003 απόφαση του Υφυπουργού Εργα­σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Γ21. Χορηγεί μία φορά τουλάχιστον το έτος με δαπάνη του Ταμείου βεβαίωση στα μέλη του για τις καταβλη­θείσες εισφορές και τα δικαιώματά τους για παροχές.

Γ22. Αποφασίζει κάθε δαπάνη που αφορά στη λει­τουργία του Ταμείου.

Γ23. Ασκεί τις αξιώσεις του Ταμείου κατά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που το ζημίωσε κατά ορι­ζόμενα σε επόμενο κεφάλαιο.

Γ24. Διορίζει ορκωτούς ελεγκτές στους οποίους ανα­θέτει τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστά­σεων του Ταμείου.

Γ25. Προσλαμβάνει και απολύει το προσωπικό του Τα­μείου, οικονομικούς, νομικούς συμβούλους, αναλογιστές, λογιστές – φοροτεχνικούς κ.λπ.

Γ26.Αναθέτει την εκτέλεση έργων, εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, σύμφωνα με τη δι­αδικασία που προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ταμείου.

Γ27. Διορίζει πληρεξουσίους δικηγόρους.

Γ28. Συγκροτεί ειδικές επιτροπές από μέλη του Ταμεί­ου ή και τρίτους για τη μελέτη θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του.

Γ29. Καθορίζει με απόφασή του τα απαραίτητα δικαι­ολογητικά για την εγγραφή των μελών στο Ταμείο και για την απονομή των παροχών.

Γ30. Αποφασίζει και εισηγείται την τροποποίηση ή τη συμπλήρωση των διατάξεων του παρόντος κατα­στατικού και του Εσωτερικού κανονισμού Λειτουργίας.

Γ31. Αποφασίζει για την αναπροσαρμογή των εισφο­ρών και των δικαιωμάτων εγγραφής καθώς και για την αναπροσαρμογή των παροχών του Κλάδου Αλληλεγγύης.

Γ32. Λαμβάνει κάθε μέτρο για την καλύτερη εκπλή­ρωση των στόχων του Ταμείου.

Γ33. Αποφασίζει για τα τυχόν έξοδα διαμονής, κίνη­σης και σίτισης των μελών του Δ.Σ. για κάθε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς και τυχόν αμοιβές σε περίπτωση που τα μέλη υπερβούν τα πέντε χιλιάδες (5.000).

Γ34. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπρο­σωπεί και δεσμεύει απεριόριστα το Ταμείο για οποιο­δήποτε θέμα, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμ­βουλίου. Ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. με μόνη την υπογραφή του και κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ.:

Εκπροσωπεί το Ταμείο ενώπιον κάθε Δικαστηρίου, Ελληνικού ή Αλλοδαπού κάθε βαθμού και δικαιοδοσί­ας συμπεριλαμβανομένου και του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον κάθε άλλης Δημόσιας, Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, καθώς και κάθε τρίτου νομικού ή φυσικού προσώπου, κανονίζει τα της εσωτερικής και εξωτερικής λειτουργίας του Τα­μείου, επιμελείται για την τήρηση των διατάξεων του Ν.3029/2002 και της ισχύουσας νομοθεσίας γενικά.

Ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου αναπληρώνει τον Πρό­εδρο του Διοικητικού Συμβουλίου όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει.

Ο Διαχειριστής ανοίγει λογαριασμούς σε Τράπεζες ή Ταμιευτήρια και καταθέτει στο όνομα και για λογα­ριασμό του Ταμείου οποιοδήποτε ποσό, στα πλαίσια διεκπεραίωσης των εργασιών του Ταμείου, μετά από απόφαση των μελών του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ορίζει κατά περί­πτωση, για ορισμένου είδους πράξεις, ένα ή περισσό­τερα μέλη του για εκπροσώπηση του Ταμείου.

ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Α. Η ΓΣ συντίθεται από έναν (1) αντιπρόσωπο από κάθε Νομό της επικρατείας, όπου λειτουργεί το Ταμείο. Ο αντιπρόσωπος εκάστου Νομού εκλέγεται για τετραετή θητεία κατά τις ίδιες εκλογές αναδείξεως Δ.Σ., ενώ σε περίπτωση παραιτήσεως, κωλύματος προσωρινού ή μόνιμου, υποκαθίσταται από τον αμέσως επόμενό του σε σταυρούς υποψήφιο.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλεί Γενική Συνέλευση, εφόσον το ζητούν εγγράφως τα 4/7 τουλάχιστον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο, στην οποία πρέπει υποχρεωτικά και επί ποινή απαραδέκτου να αναφέρο­νται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, της οποίας ζητείται η σύγκληση. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης στον Πρόεδρο του Διοικητι­κού Συμβουλίου της αιτήσεως των μελών του Ταμείου για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

Γ. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από τον Πρόεδρο μετά από απόφαση του Δ.Σ. με πρόσκλησή του προς τα μέλη, η οποία τοιχοκολλάται σε εμφανή σημεία στα γραφεία του Ταμείου, κοινοποιείται στο Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ. για να προωθηθεί υπηρεσιακώς σε όλες τις Υπηρεσίες άλλως προωθείται μέσω του Ε.Τ. Δ.Ε.Α., τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης. Η πρόσκληση περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

Τον τόπο της συνεδρίασης.

Την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Προσθήκη νέων θεμάτων στις προσκλήσεις για τη δεύτερη Γενική Συ­νέλευση απαγορεύεται.

Αν η Γενική Συνέλευση που συγκαλείται είναι πρώτη ή δεύτερη.

Δ. Οι Αντιπρόσωποι παρίστανται αι ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις αυτοπροσώπως.

α) Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΓΣ οι Αντι­πρόσωποι που παρίστανται εκλέγουν Πρόεδρο και δύο Γραμματείς Γενικής Συνέλευσης, οι οποίοι καταχωρούν περιληπτικά σε ειδικό βιβλίο τις συζητήσεις και αποφά­σεις της Γενικής Συνέλευσης. Στο βιβλίο καταχωρείται και κατάλογος των μελών που παραστάθηκαν στη Γε­νική Συνέλευση αυτοπροσώπως.

β) Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συ­νεδριάζει έγκυρα επί των θεμάτων της ημερήσιας δι­άταξης, εφόσον στην πρώτη Γενική Συνέλευση είναι παρόντα τα 3/5 τουλάχιστον των Αντιπροσώπων. Αν δεν υπάρχει απαρτία στην πρώτη Γενική Συνέλευση, καλείται νέα, με τα ίδια ακριβώς θέματα, μετά από τρείς (3) το λιγότερο μέρες και μέσα σε δέκα (10) το πολύ ημέρες από την πρώτη Γενική Συνέλευση. Η δεύτερη αυτή Γενική Συνέλευση είναι σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών του Ταμείου.

γ) Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Ε. Κατ’ εξαίρεση για την απόφαση Γενικής Συνέλευ­σης περί:

1. Ενοποίησης του Ταμείου με άλλα Ταμεία Επαγγελ­ματικής Ασφάλισης.

2. Σύστασης Ομοσπονδιών και Ενώσεων με άλλα Τα­μεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

3. Άρσεως της εμπιστοσύνης στο Δ.Σ.

4. Ανακλήσεως μελών του Δ.Σ.

5. Διάσπασης και Διάλυσης του Ταμείου

6. Τρόπου διανομής του προϊόντος της εκκαθάρισης

7. Διάλυσης του Ταμείου

Υπάρχει απαρτία στην πρώτη Γενική Συνέλευση, μόνο εάν παρίστανται αυτοπροσώπως το 100% των Αντιπρο­σώπων τουλάχιστον. Εάν αυτή η απαρτία δεν επιτευχθεί, συγκαλείται νέα, με τα ίδια ακριβώς θέματα, κατά τις ανωτέρω διατάξεις. Η δεύτερη Γενική Συνέλευση είναι σε απαρτία εφόσον είναι παρόν το 75% των Αντιπρο­σώπων (ήτοι τριάκοντα εννέα -39- τουλάχιστον Αντι­προσώπων) του Ταμείου. Η απόφαση που λαμβάνεται από οποιαδήποτε από αυτές τις Γενικές Συνελεύσεις είναι απολύτως και εξ ίσου δεσμευτική για το Διοικητικό Συμβούλιο.

«ΑΡΘΡΟ 13ο

Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου – Αναπλήρωση μελών του

Α1. Με επιμέλεια του συμβούλου που έλαβε τους περισ­σότερους ψήφους, το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός επτά (7) ημερών από την εκλογή του, συνέρχεται σε συνεδρί­αση και εκλέγει, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, με απλή πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Διαχειριστή και τα δύο (2) μέλη.

Α2. Εφόσον κατά την εκλογή των μελών του Διοικη­τικού Συμβουλίου, δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απλή πλειοψηφία, ο σύμβουλος που έλαβε τους λιγότερους ψήφους αποσύρει την υποψηφιότητά του και η ψηφο­φορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των υπόλοιπων υπο­ψηφίων.

Εάν και πάλι, κατά την εκλογή των μελών του Δι­οικητικού Συμβουλίου, δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απλή πλειοψηφία, ο σύμβουλος που έλαβε τους λιγότερους ψήφους αποσύρει την υποψηφιότητά του και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων.

Επί ισοψηφίας, ο σύμβουλος που αποσύρει την υπο-ψηφιότητά του επιλέγεται κατόπιν κληρώσεως.

Η ως άνω διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να επι­τευχθεί η απαιτούμενη απλή πλειοψηφία και ολοκλη­ρώνεται σε μία συνεδρίαση.

Α3. Οι διατάξεις των παραγράφων Α1 και Α2 του πα­ρόντος άρθρου εφαρμόζονται για την εκλογή όλων των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο παραλαμβάνει την Διοίκη­ση του Ταμείου εντός δέκα (10) ημερών από την εκλογή του, παρουσία των μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής.

Γ. Σε περίπτωση έκπτωσης, θανάτου ή αποχώρησης για οποιοδήποτε λόγο μέλους του Διοικητικού Συμβου­λίου, η θέση του καταλαμβάνεται από το αμέσως επό­μενο κατά σειράν εκλογής μέλος. Αν κενωθούν έως και δύο θέσεις τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αυτές αναπληρώνονται από αναπληρωματικά, έτσι ώστε τα εναπομείναντα μέλη να είναι επτά (7). Και με λιγό­τερα μέλη των επτά (7) λειτουργεί κανονικά το ΔΣ. Εάν όμως οι κενές θέσεις μελών Διοικητικού Συμβουλίου εί­ναι τέσσερις (4) και έχει εξαντληθεί ο πίνακας των αναπληρωματικών μελών, υποχρεούται το ΔΣ να διεξάγει εκλογές για την εκλογή τόσων μελών, όσων ελλείπουν για την πλήρωση των κενών θέσεων των τακτικών και αναπληρωματικών μελών, εντός δύο (2) μηνών. Τα μέλη προς αντικατάσταση μελών που εξέπεσαν, απεβίωσαν ή αποχώρησαν, ορίζονται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας των μελών που αντικαθιστούν.

Σε περίπτωση αποστρατείας μέλους του Δ.Σ., κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ., προβλέπεται η δυ­νατότητα του μέλους, εφόσον επιθυμεί, να εξαντλήσει τον χρόνο θητείας του συγκεκριμένου Δ.Σ., στο οποίο έχει εκλεγεί.

«ΑΡΘΡΟ 14ο

Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει μετά από έγ­γραφη πρόσκληση του Προέδρου ή εάν αυτός κωλύεται του Αντιπροέδρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά τουλάχι­στον μία φορά τον μήνα. Επίσης συνεδριάζει εκτάκτως όταν υπάρχει ανάγκη, κατά την κρίση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου που τον αναπληρώνει ή όταν το ζητήσουν εγγράφως τρία (3) τουλάχιστον μέλη του Δι­οικητικού Συμβουλίου με αίτησή τους προς τον Πρόεδρο στην οποία πρέπει να αναφέρονται επί ποινή απαραδέ­κτου τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος υποχρεούται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από την υποβολή της αί­τησης να ορίσει συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου με τα θέματα που αναγράφονται σε αυτήν. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, τα θέματα αυτά αναγράφονται πρώτα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνεδρίασης.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο, με απόφασή του, μπορεί να ορίζει συγκεκριμένες ημέρες για τις τακτικές συνε­δριάσεις του.

Γ. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη τρεις (3) του­λάχιστον ημέρες πριν τη συνεδρίαση, Σύντμηση της προθεσμίας αυτής επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, η οποία αιτιολογείται από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο που τον αναπληρώνει. Στην πρόσκληση σε συνεδρίαση αναγράφονται ο τόπος, η ημερομηνία και η ώρα της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Δ. Αν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κωλύεται να παρευρεθεί σε συνεδρίαση, οφείλει να ειδοποιεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, διαφορετικά θε­ωρείται αδικαιολογήτως απών.

Ε. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που απουσι­άζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) ή δικαιολογημένα από έξι (6) διαδοχικές τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπίπτει αυτοδικαίως από την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον παρευρίσκονται σε αυτό τουλάχιστον τέσσε­ρα (4) μέλη, και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του.

Ζ. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμ­βάνονται με φανερή ψηφοφορία, εκτός αν πρόκειται για προσωπικά ζητήματα ή αν, εκ των προτέρων, το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Η. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου. Ύστερα από αίτηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος υποχρεούται να καταχωρήσει στα πρακτικά ακριβή περίληψη της γνώ­μης του μέλους. Στο βιβλίο αυτό καταχωρείται επίσης κατάλογος των παρισταμένων κατά την συνεδρίαση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα πρακτικά υπο­γράφονται από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση.

Θ. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν εκτελούνται πριν από την επικύρωση των πρακτικών, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί επί επείγουσας, κατά την κρίση του, ανάγκης να αποφασίζει την άμεση επι­κύρωση των πρακτικών.

Ι. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν δικαιούνται αμοιβής, πλην εξόδων κίνησης, διαμονής και σίτισης για

κάθε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση. Εφόσον όμως τα μέλη του Ταμείου υπερβούν τα πέντε χιλιάδες (5.000) ορίζεται και αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου.

«Άρθρο 19ο

Εισφορές

Α. Κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλλει στον κλά­δο εφάπαξ του Ταμείου εισφορά κάθε μήνα, μέσω της μισθοδοσίας του αυτόματα με εξουσιοδότηση που υπο­γράφεται στην αίτηση εγγραφής.

Β. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον κλάδο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από (30) τριάντα €, ούτε ανώτερο από 500 €, συμπεριλαμβανομένου του ποσού εισφοράς για τον Κλάδο Αλληλεγγύης, που ορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος καταστατικού. Το κατώτατο και ανώτατο αυτό ποσό της μηνιαίας εισφοράς αναπροσαρ­μόζεται με αναλογιστικά αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής. Η απόφαση του Διοι­κητικού Συμβουλίου του Ταμείου περί αναπροσαρμογής του ποσού της εισφοράς γνωστοποιείται στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Γ. Κάθε μέλος επιλέγει το ποσό της μηνιαίας εισφο­ράς που καταβάλλει στον κλάδο εφάπαξ του Ταμείου μεταξύ του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου και ανώ­τατου ποσού.

Το δικαίωμα επιλογής του ποσού της εισφοράς ασκεί­ται με έγγραφη δήλωση που το μέλος υποβάλλει στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου μαζί με την αίτηση εγγραφής σε αυτό.

Δ. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να μεταβάλλει το ύψος της μηνιαίας εισφοράς που καταβάλλει στον κλάδο εφάπαξ του Ταμείου, υπό τον περιορισμό του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου και ανώτατου ποσού εισφορών.

Το δικαίωμα μεταβολής του ύψους της εισφοράς ασκείται μια φορά ανά ημερολογιακό έτος, με έγγραφη δήλωση, που το μέλος υποβάλλει στο Διοικητικό Συμ­βούλιο του Ταμείου μέχρι την 30η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η μεταβολή ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του έτους μετά την υποβολή της αίτησης μεταβολής.

«Άρθρο 22ο

Μαθηματικό απόθεμα

Το Ταμείο δημιουργεί μαθηματικό απόθεμα, το ύψος του οποίου αντανακλά τις χρηματοοικονομικές υποχρε­ώσεις του Κλάδου Εφάπαξ αυτού.

Ο υπολογισμός και η κάλυψη με ασφαλιστική το­ποθέτηση του μαθηματικού αποθέματος γίνεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρoυ 12 τoυ Νόμoυ 3385/2005 και δεκαέξι του (16) Ν. 3029/2002, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν, κατ’ εφαρμογή της Φ Επαγγελματι­κής Ασφάλισης/Οικον. 16/9.4.2003 απόφασης του Υφυ­πουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και του Κοινοτικού Δικαίου όπως ενσωματώνεται στην Εθνική Νομοθεσία.

«Άρθρο 23ο

Τρόπος Επένδυσης Μαθηματικού Αποθέματος

Α. Για την κάλυψη του μαθηματικού αποθέματος με ασφαλιστική τοποθέτηση το Ταμείο επενδύει τα περιουσιακά του στοιχεία μέσω μίας ή περισσότερων διαχειριστικών εταιριών.

Β. Οι τοποθετήσεις του ενεργητικού του Ταμείου ακο­λουθούν τους ποσοτικούς επενδυτικούς περιορισμούς που προβλέπονται από το άρθρο 7 παράγραφος 15 του Ν. 3029/2002 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το αρ. 12 του Ν. 3385/2005 και όπως εκάστοτε ισχύει, κατ’ εφαρ­μογή της Φ Επαγ. Ασφ. Οικ. 16/9.4.2003 απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρό­νοιας και του Κοινοτικού Δικαίου όπως ενσωματώνεται στην Εθνική Νομοθεσία.

Γ. Από κάθε μηνιαία εισφορά που το μέλος καταβάλλει στο Ταμείο, ποσοστό 94% πιστώνεται στον ατομικό λογαριασμό του μέλους που την κατέβαλλε. Το υπό­λοιπο 6% της εισφοράς κάθε μέλους διατίθεται για τον σχηματισμό ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου προς κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με αναλογιστικά αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και κοινοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Δ. Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόκτη­ση από το Ταμείο οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου εφόσον πωλητές είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι και του δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας των προσώπων αυτών, καθώς και εταιρίες στις οποίες τα ως άνω πρόσωπα είναι ιδρυτές, μέτοχοι ή εταίροι που εκπροσωπούν το 1/20 του κεφαλαίου των εν λόγω εταιριών. Το ίδιο ισχύει αν ο πωλητής απέκτησε το στοιχείο που μεταβιβάζεται από κάποιο από τα ως άνω πρόσωπα εντός των προηγούμενων δώδεκα (12) μηνών.

«Άρθρο 26ο

Προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε παροχή από τον Κλάδο Εφάπαξ

Ο ασφαλισμένος δικαιούται εφάπαξ παροχή από το Ταμείο εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό του οι ακό­λουθες προϋποθέσεις:

Είναι ηλικίας 55 ετών και έχει χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο τουλάχιστον πέντε (5) έτη.

Είναι ηλικίας 50 ετών και έχει χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο τουλάχιστον δέκα (10) έτη.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον έχει είκοσι (20) τουλά­χιστον έτη ασφάλισης στο Ταμείο.

Τα πρώην μέλη του ΛΑΜΔΕΑ τα οποία εγγράφονται στο Ταμείο και μεταφέρουν την ατομική τους μερίδα δικαιούνται εφάπαξ παροχή ύστερα από ένα (1) έτος, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 50 ετών.

Σε περίπτωση απoστρατείας από τηv εvεργό υπη­ρεσία, αvεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον έχει χρόvo παραμovής στo Ταμείo τουλάχιστον ένα (1) έτος.

«Άρθρο 29ο

Εισφορές

Κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλλει στον Κλά­δο Αλληλεγγύης του Ταμείου εισφορά ύψους 4,5 ευρώ μηνιαία. Από το ποσό αυτό, ποσοστό 6% διατίθεται για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Το ποσό αυτό ανα­προσαρμόζεται με αναλογιστικά αιτιολογημένη από­φαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και κοινοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο τρόπος τοποθέτησης και επένδυσης της εισφοράς στον Κλάδο Αλληλεγγύης ρυθμίζεται από το άρθρο 32 του παρόντος καταστατικού.

«Άρθρο 37ο

Ποσό εφάπαξ παροχής

Ο Κλάδος Αλληλεγγύης του Ταμείου εφαρμόζει το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένης παροχής.

Το ποσό της εφάπαξ παροχής κατά την επέλευση του θανάτου καθορίζεται στα 15.000,00 ευρώ και κατά την επέλευση της αναπηρίας στα 10.000,00 ευρώ.

Το ποσό της προηγούμενης παραγράφου αναπροσαρ­μόζεται με αναλογιστικά αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και κοινοποί­ηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα ποσοστά του ή των νόμιμων δικαιούχων επί της εφάπαξ παροχής λόγω θανάτου καθορίζονται με βάση το ποσοστό της εξ αδιαιρέτου κληρονομικής διαδοχής.

Η εφάπαξ παροχή του Κλάδου Αλληλεγγύης καταβάλ­λεται στους δικαιούχους με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από αίτησή τους.

Παροχές εφάπαξ λόγω θανάτου ή αναπηρίας δεν κα­ταβάλλονται από τον Κλάδο Αλληλεγγύης κατά τα δύο (2) πρώτα έτη λειτουργίας του Ταμείου.

Τέλος, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, καταργούνται οι μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 52) του καταστατικού αυτού και μετά τις ως άνω τροποποιήσεις, κωδικοποιείται το καταστατικό σε ενιαίο κείμενο, ώστε να ενσωματωθούν οι ανωτέρω τροποποιήσεις.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr