Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χανιά και Αρεόπολη, σε ύφεση στην Κυπαρισσία


Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χανιά και Αρεόπολη, σε ύφεση στην Κυπαρισσία

Σε εξέλιξη είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις  περιοχές Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά και Βουκολιές  στα Χανιά. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στη 1.35 καίει κοντά σε σπίτια χωρίς να τα απειλεί. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από χθες οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά σημεία της Κρήτης. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχαιρένουν σημαντικά οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφορ.

Αυτή την ώρα, το κύριο βάρος έχει πέσει στην περιοχή του Βαμβακοπούλου όπου γίνεται προσπάθεια να σβήσουν όλες οι εστίες, ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι οι ισχυροί νότιοι ανεμοι που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια χωρίς να τα απειλεί.

Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες -κάτω από δύσκολες συνθήκες- και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πυκνοί καπνοί σκέπαζαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες φλόγες «ξεπήδησαν» από καλαμιώνες.

Οι πυρκαγιές στα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμειά και τις Βουκολιές ήταν δασικές και τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο και στα τρία σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Η φωτιά στην Κυπαρισσία ξέσπασε στις 10.30 το βράδυ της Τρίτης κοντά στην εθνική οδό που ενώνει την πόλη με τα Φιλιατρά. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις στην Κυπαρισσία, κάνοντας στάχτη μέχρι στιγμής, πολλά στρέμματα με ελιές.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής του δήμου Τριφυλίας, εθελοντές με μηχανήματα και πολίτες που έβλεπαν τις περιουσίες τους να απειλούνται και να καταστρέφονται, έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση και προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο επιχειρούν 19 οχήματα με 55 άνδρες της πυροσβεστικής.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα και στην Αρεόπολη. Η φωτιά στη περιοχή Τριανταφυλλιά εκδηλώθηκε στη 1.51 της Τετάρτης και καίει χαμηλή βλάστηση. Ο δυνατός αέρας, που έφτανε κοντά τα 10 μποφόρ, έδωσε έκταση στη φωτιά που καίει ακατάπαυστα χαμηλή βλάστηση και ελαιοπερίβολα.

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβέστες πυρκαγία που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε αγροτική έκταση στο νησί της Πάρου. Η πυροσβεστική δύναμη του νησιού επιχειρεί σε δυο μέτωπα της πυρκαγιάς στην θέση Πούντα και στις θέσεις Κάμπος και Γλυσίδια, με 5 οχήματα και συνολικά 15 πυροσβέστες.

Υπό έλεγχο τέθηκε και φωτιά που ξέσπασε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς.

Πηγή ➤ tovima.gr