Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αντιπυρική ετοιμότητα: Δάσος τα…προβλήματα μπροστά στις φωτιές

Η έννοια της πρόληψης στην χώρα μας δεν έχει την δυναμική που θα όφειλε να έχει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν μάλιστα η συζήτηση αφορά δασικές εκτάσεις που κάθε καλοκαίρι γίνονται παρανάλωμα του πυρός τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αν η διαδικασία της πρόληψης λειτουργούσε σωστά στην θέση των ευάερων και ευήλιων σπιτιών πάνω στα καμένα θα είχαμε τα δάση μας, που από τα πέρατα της γης έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα να θαυμάσουν. Το ζητούμενο είναι η προστασία των ελληνικών δασών να αναδειχθεί ως εθνικό θέμα. Γιατί τέτοιο είναι.

Φέτος, με την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα πράγματα είναι πιο μαύρα από κάθε άλλη χρονιά. Στο ρεπορτάζ θα διαπιστώσετε ότι οι μειώσεις κονδυλίων από τις επιχειρήσεις πυροπροστασίας δημιουργούν μία βραδυφλεγή βόμβα που περιμένει την πρώτη σπίθα για να… εκραγεί.

Του Ρενάτο Λέκκα

«Άνοιξε» η φετινή αντιπυρική περίοδος και η πυροσβεστική που είναι το άλφα και το ωμέγα της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, εμφανίζεται ανοχύρωτη για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών το καλοκαίρι που μας έρχεται. Ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το πυροσβεστικό σώμα είναι αυτό της συσσώρευσης μεγάλης καύσιμης ύλης. Φέτος τον χειμώνα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων πολλές δασικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε «προσάναμμα» και αυτό γιατί είναι πυκνή και χαμηλή η βλάστηση, που αν δεν αποψιλωθεί από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  φέτος πιο νωρίς από ποτέ, αποδεσμεύτηκαν 18,4 εκατ. ευρώ και μοιράστηκαν στους δήμους για να προβούν σε αποψιλώσεις. Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος κ. Νικόλαος Τσόγκας.

Ένα άλλο «καυτό» ζητούμενο είναι, πως δυστυχώς και οι προβλέψεις της πυροσβεστικής και ότι υπήρξανε φωτιές ακόμα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, αλλά και η θερμοκρασία που αναμένεται με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να είναι υψηλή, αποτελούν έναν κακό οιωνό για το πυροσβεστικό σώμα.  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αντιπυράρχου και προέδρου της ένωσης των Ελλήνων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Σταμούλη :  «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι «κακό» καλοκαίρι όσον αφορά την πυροσβεστική χρονιά»

Μειωμένος Προϋπολογισμός

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 58,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2012. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να διαπιστώσετε την αισθητή μείωση του προϋπολογισμού από το 2009 έως το 2013. Από το 2009 έως και φέτος η μείωση του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 163,7 εκατ. ευρώ.

ΧρονιάΕυρώ
2009499.601.293€
2010451.626.000€
2011441.914.500€
2012394.681.130€
2013335.856.699€

Τα «γερασμένα» οχήματα

Εκτός από την εμφανή μείωση του προϋπολογισμού οι πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι και με άλλους είδους προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι τα  πυροσβεστικά οχήματά. Υπολογίζεται πως πάνω από 1000 υδροφόρα είναι «γερασμένα».             Το κόστος συντήρησης και επισκευής των οχημάτων αυτών είναι μεγάλο. Εντύπωση προκαλεί ότι ελαστικά η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί από το 2007, όπου εκείνη τη χρονιά έχει προκηρυχτεί και διαγωνισμός, και μόλις πέρσι τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την έγκριση πίστωσης 1.500.000 ευρώ για την αγορά τους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Νικόλαος Τσόγκας.

Όσον αφορά τα υδροφόρα οχήματα και αν αυτά είναι γερασμένα αλλά και κατά πόσο μπορούν να είναι αξιόπιστα ο κ. Τσόγκας τονίζει:

«Τα υδροφόρα οχήματα έχουν στην πλάτη τους ένα χρόνο ακόμα. Ο στόλος όμως του πυροσβεστικού σώματος από τους ολυμπιακούς αγώνες το 2004 έχει ανανεωθεί.  Ένα πυροσβεστικό όχημα όταν κουβαλάει εννιά χρόνια στη πλάτη του δεν είναι παλιό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν έχουμε και παλιά οχήματα.  Έχουμε και παλιά οχήματα αλλά γίνονται ανά τακτά διαστήματα συντηρήσεις και  ο στόλος είναι ετοιμοπόλεμος.»

Σε ερώτησή μας για το αν θα ανανεωθεί ο στόλος και θα αγοραστούν καινούργια οχήματα για την αντικατάσταση παλαιών, ο κ. Τσόγκας δήλωσε:

«Έχουν απεμπλακεί 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μετά από παρέμβαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και  Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας  Πάτροκλο Γεωργιάδη για αγορά υδροφόρων. Από του χρόνου 200 υδροφόρα και περίπου στα 150 με 170 βοηθητικά θα είναι στη διάθεση του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος. Θα έχουμε στη κατοχή μας  περίπου 400 οχήματα καινούργια το 2014.»

Για τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος μας μίλησε και ο κ. Γιάννης Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης δήλωσε στο «Π» ότι πάνω από το 50% των οχημάτων της πυροσβεστικής είναι γερασμένα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Τα αυτοκίνητα «γερνάνε» μέρα με τη μέρα. Και πλέον είναι γερασμένα. Ακόμα και τα νεώτερα που ανανεώθηκαν το 2004 είναι πλέον παλιά. Το 50% των οχημάτων του σώματος είναι πάνω από 10 χρόνια στην υπηρεσία. Ενώ το 6 με 6,5% των οχημάτων είναι πάνω από 30 χρόνων και είναι ακόμα σε λειτουργία. Τα χρησιμοποιούμε ακόμα»

Το Προσωπικό της Πυροσβεστικής

Η μείωση που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους οι πυροσβέστες αγγίζει το 40%. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμα και την καταρράκωση του ηθικού του πυροσβεστικού σώματος. Επίσης, πολλά είναι και τα επιδόματα που έχουν κοπεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος κ. Νικόλαος Τσόγκας  δηλώνει πως: «Παρά την μείωση που έχουμε υποστεί, είναι η δουλειά μας τέτοια που όχι δε θα χτυπηθούμε, δίνουμε πάντα  το καλύτερο μας εαυτό. Δε πέφτει το ηθικό μας σε καμία περίπτωση. Αν και αρκετές μειώσεις είχαμε κι εμείς, δε μπορεί να κινδυνεύει ο άνθρωπος και εμείς να σκεφτόμαστε τον τραπεζικό μας λογαριασμό.»

Τέλος, τονίζει ότι «σε πολλά πυροσβεστικά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά είναι η φύση της δουλειάς τέτοια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Σε ερώτησή μας για τις προσλήψεις των εποχιακών υπαλλήλων στο πυροσβεστικό σώμα και πότε αυτές θα γίνουν ο κ. Τσόγκας δήλωσε:

«Θα γίνουν προσλήψεις συνολικά 1500 ατόμων εποχικών υπαλλήλων 5μηνης διάρκειας. Κάτι που έχει υπογράψει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.»

Για τους εργαζόμενους στο πυροσβεστικό σώμα μας μίλησε και ο κ. Γιάννης Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης δήλωσε:

«Οι φετινές πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 25% σε όλα, σε σχέση με πέρσι. Το 1/3 του πυροσβεστικού προσωπικού είναι επιχειρησιακά μη αξιοποιήσιμο. Δε μπορούν να δουλεύουν αργίες, Κυριακές, υπερωρίες, και να φύγουν αλλού αποστολή. Αυτό σημαίνει ότι το ωράριο εργασίας τους είναι  από τις επτά το πρωί έως τις δέκα το βράδυ. Αυτήν είναι μία εγκληματική εφεύρεση. Γιατί  αντί να έχουμε στο σώμα πυροσβέστες πλήρους απασχόλησης κάναμε  υπαλλήλους τους συμβασιούχος πενταετούς υποχρέωσης. Για παράδειγμα εμένα οποιαδήποτε στιγμή της μέρας μπορεί να μου πουν έλα να σβήσεις τη φωτιά στη Πάρνηθα. Τον πυροσβέστη της 5ετής διάρκειας όμως, δε μπορεί να τον πάρει. Και αυτό το προσωπικό αγγίζει τους 4000.»

Από την μεριά του ο κ. Σταμούλης στέλνει μήνυμα προς την Πολιτεία δηλώνοντας πως «Αν η πολιτεία δεν κοιτάξει να κάνει τα απολύτως απαραίτητα, θα πληρώσει τα λεφτά σε αποκατάσταση, που την απευχόμαστε όλοι μας, αλλά αυτήν είναι η πραγματικότητα»

Athenspress