Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Π.Κ. Σταυρού. 22/8/2013 Πυρκαγιά στην Δασική περιοχή Ασπροβάλτας.

22 Αυγούστου 2013. Ω/15.40' 



Η πρώτη ειδοποίηση για την έναρξη της πυρκαγιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκκίνηση του ΠΣ 2209 και του ΑΡΗ Σταυρού από την Ριβιέρα που βρισκόταν για το σημείο της πυρκαγιάς. Την πρώτη κλήση ακολούθησαν πολλές ακόμη, ενώ δεν σταμάτησαν τα τηλεφωνικά κέντρα του 199 και του Π.Κ. Σταυρού να δέχονται κλήσεις από πολίτες που άρχισαν να ανησυχούν.
Σήμανε συναγερμός για το Π.Κ. Σταυρού,  η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη με μεγάλη δυσκολία στην δημιουργία εγκαταστάσεων νερού που θα απαιτηθούν για την επιχείρηση. Τα αυτοκίνητα θέλουν πολύ χρόνο να φτάσουν. Οι πληροφορίες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Τα τηλέφωνα πέρνουν φωτιά, Αμέσως κινητοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί και το σύνολο του προσωπικού του Π.Κ. Σταυρού. Για εμάς σε ώρα πολέμου, δεν υπάρχουν αδειούχοι, δεν υπάρχουν ρεπατζήδες. Όλοι όσοι ήταν σε θέση να ανέβουν στην φωτιά το κάνανε με αποτέλεσμα από τα 43 άτομα προσωπικό, οι 35 να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις που ξεπέρασαν τα δύο χιλιόμετρα σε σχεδόν άβατο μέρος με μεγάλη κλήση και μεγάλη δυσκολία λόγω των συνθηκών. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και τα πρώτα πληρώματα, είχαν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν στην φωτιά. από πίσω ερχόταν συνέχεια ενισχύσεις. Οι εγκαταστάσεις ήταν η μόνη λύση για να χτυπήσουμε την πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα, δύο (2) CL 415,  δύο (2) CL 215 και ένα (1)  ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν αμέσως με κλήση των επικεφαλής του Π.Κ. Σταυρού στο Συντονιστικό και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως. Χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησαν ο Δ/τής Π.Υ. Νομού Θεσσαλονίκης Αρχ/ρχος κ. Σταματόπουλος και ο Δ/τής Π.Δ.Π.Υ.Κεν. Μακεδονίας Στρατηγός κ. Παυλίδης  για το σημείο της πυρκαγιάς όπου συντόνισαν σε συνεργασία με τους επικεφαλής του Κλιμακίου την όλη επιχείρηση και τέθηκαν ως επικεφαλής εδάφους για τον συντονισμό της αεροπυρόσβεσης.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Βόλβης ενημερώθηκε από το Κλιμάκιο αμέσως με την έναρξη της πυρκαγιάς και κινητοποίησε όλο το προσωπικό και τα οχήματα που βοήθησαν στην μεταφορά του προσωπικού στον τόπο της πυρκαγιάς. Επίσης οι Αντιδήμαρχοι Αρέθουσας και Αγίου Γεωργίου ανέλαβαν την Διοικητική υποστήριξη σε τρόφιμα και νερά για τους Πυροσβέστες.
Οι ενισχύσεις που ζητήθηκαν από το Σ.Π.Ε.Κ. και ξεκίνησαν από το Π.Κ. Λαγκαδά, 2ο ΠΣ Θεσσαλονίκης και Π.Υ. Γιαννιτσών, καθώς και δύο ομάδες Πυροσβεστών από το Πεζοπόρο Κεντρικής Μακεδονίας, από την 113 Π.Μ., έφτασαν λίγη ώρα αργότερα και βοήθησαν με την σειρά τους την επιχείρηση.
  Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους ήρθαν από Θεσσαλονίκη κυρίως,  από τις οργανωμένες ομάδες που έχουν πιστοποίηση της Πολιτικής Προστασίας,  ΕΔΟΜΑΚ, ΟΠΚΕΔ, Επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης ΕΡΜΗΣ, Έλληνες διασώστες, ΛΕΦΚ, Εθελοντές φίλων Κυνηγιού.  Η συμβολή των απλών εθελοντών που αφιερώσανε πολύ χρόνο και ιδιαίτερα πολύ μεγάλη σωματική κούραση κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες στην μεταφορά υλικών στα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης λόγω της μεγάλης απόστασης και του δύσβατου της περιοχής. Με λίγα λόγια, χρειαζόμασταν χέρια.
Οι ομάδες όλων των εμπλεκομένων που υποστήριξαν τις εγκαταστάσεις, χωρίστηκαν και συντονίστηκαν άριστα με τους  φορητούς τους ασυρμάτους, δουλεύοντας σκληρά όλη την νύχτα και σβήνοντας όλες τις μικροεστίες για να εξαφανιστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων όπως και τελικά έγινε. Οι εγκαταστάσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα δύο (2) χιλιόμετρα και η πυρκαγιά κυριολεκτικά περικυκλώθηκε από τις ομάδες των Πυροσβεστών.
Χαρακτηριστικό της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή, είναι πως για να μαζευτεί η εγκατάσταση και να ανέβει επάνω,  ενοικιάστηκαν με χρήματα των Πυροσβεστών μουλάρια που για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν πολύτιμα.

Μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς στις 23.30' της ίδιας ημέρας, έλεγχος την επόμενη στις 18.30' και πλήρης κατάσβεση την 24/8/13


Στην Επιχείρηση έλαβαν μέρος:

Πυροσβεστικά οχήματα:             11
Πυροσβέστες :                            51
Εθελοντές ΕΘ. Οργανώσεων :   31
Οχήματα βοηθ. ΟΤΑ:                   3

καιγόμενη έκταση:                       93 στρέμματα
Τα αίτια ερευνώνται από Ανακριτικούς Υπαλλήλους της Πυροσβεστικής.
                                                                                               
                                                                                                                          Κώστας Αβραμίδης










 Το φωτογραφικό υλικό είναι από την Πυροσβέστρια Καρακεχαγιά Ζωή.