Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
Φωτ.αρχείου
Eurokinissi
Η αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λιβαδειά, η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων και η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που υπέστησαν ζημιές τονίζονται στην ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς του ΚΚΕ με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Λιβαδειάς η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες. Από την πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη για ώρες καταστράφηκαν σπίτια, ελαιόδεντρα, αμπέλια, άλλα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, μελίσσια, ποιμνιοστάσια. Η φωτιά περνώντας μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ προκάλεσε ζημιές στη μεμβράνη η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και εκτείνεται κυρίως σε αναδασωμένες εκτάσεις, αλσύλλια, εκτάσεις με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.
Για άλλη μια φορά η πυρκαγιά ανέδειξε συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Περιφερειακών Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες που είναι η διαρκής υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2009 το ύψος της μείωσης στις πιστώσεις των προϋπολογισμών του κράτους για το Πυροσβεστικό Σώμα ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%.
Τα τεράστια κενά, που ξεπερνούν τις 4.500 οργανικές θέσεις, η διατήρηση και ενίσχυση του "θεσμού" της μερικής απασχόλησης και της εποχικότητας φανερώνουν την υποβάθμιση ακόμα και της στοιχειώδους λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Βιώσαμε την τιτάνια προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος της Λιβαδειάς, που έχει στην ευθύνη του τον ορεινό όγκο του Παρνασσού και του Ελικώνα με τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα που διαθέτει.
Οι δε πυροσβέστες βιώνουν οικονομική εξαθλίωση από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.
Οι ευθύνες όμως δεν "περιορίζονται" στα λειψά κονδύλια, στην υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Εχουν να κάνουν συνολικά με την εφαρμοζόμενη χρόνια τώρα πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τους ορεινούς όγκους, τη γη γενικότερα ως εμπόρευμα, με νόμους κι άλλες μεθοδεύσεις τούς δίνουν βορά στην "αξιοποίηση" και την "επιχειρηματικότητα", αφού πρώτα περάσει από πάνω τους μια λαίλαπα φωτιάς για να ...καθαρίσει το τοπίο.
Ζητάμε:
  • Αμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ
  • Να αποζημιωθούν η παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  • Αμεσα να αποκατασταθούν εξολοκλήρου οι ζημιές που υπέστησαν οι κατοικίες.
  • Να παρθούν αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας ενόψει του χειμώνα σε Χαιρώνεια - Θούριο, Τσουκαλάδες, Πέρα Χωριό και σε όποιες άλλες περιοχές έχουν πληγεί.
Απέναντι στα παραπάνω, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Εδώ και τώρα, άμεσα, ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην ανάπτυξη - διαχείριση του δασικού πλούτου, στην προστασία και αξιοποίησή του προς όφελος του λαού».


ριζοσπαστης