Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ιωάννινα: Απάτη 54.310 ευρώ στο όνομα του εθελοντισμού

Ιωάννινα: Απάτη 54.310 ευρώ στο όνομα του εθελοντισμού
Στον εισαγγελέα 40χρονος - Προσοχή στους επιτήδειους λένε οι οργανώσεις
Ιωάννινα: Απάτη 54.310 ευρώ στο όνομα του εθελοντισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (
 
Πείθοντάς τους να γίνουν εθελοντές διασώστες ή να συνδράμουν οικονομικά ένας 40χρονος στα Ιωάννινα είχε στήσει μια ολόκληρη επιχείρηση απάτης. Η δράση του έληξε με τη σύλληψή του και οδηγείται στον εισαγγελέα, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε καταδικαστεί για παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν.

Ο δράστης είχε εξαπατήσει έξι άτομα, χρησιμοποιώντας μια σελίδα στο Facebook, από τα οποία απέσπασε συνολικά 54.310 ευρώ. Οι εκτιμήσεις των Αρχών όμως είναι ότι περισσότεροι είναι οι πολίτες που τελικά ενέδωσαν στα κελεύσματα του 40χρονου να εγγραφούν σε εθελοντική οργάνωση και να αποσπά χρήματα για εγγραφές ή δραστηριότητες, ακόμη και για τρέχουσες ανάγκες καθώς διατηρούσε γραφείο για να γίνει πιστευτό το «έργο» του.

Χρησιμοποίησε μάλιστα την ονομασία της γνωστής για την παρουσία της και τις εθελοντικές δράσεις της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας & Διάσωσης, προσθέτοντας την περιοχή των Ιωαννίνων στον τίτλο προσπαθώντας να εξαπατήσει περισσότερους ανυποψίαστους.

Έτσι έστησε την «επιχείρησή» του ρίχνοντας τα δίχτυα του αξιοποιώντας τη δύσκολη εποχή και τη διάθεση πολλών για προσφαρά αλληλεγγύης σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία διενήργησε την προανάκριση, εν τέλει αποκάλυψε την απάτη.

Η θέση της ΕΕΕΔ και πώς να αποφύγετε τους επιτήδειους

Ο 40χρονος φέρεται να είχε εκδηλώσει την επιθυμία να συστήσει μια τοπική ομάδα διάσωσης, μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης, όπως αυτές που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λιβαδειά κ.α. Όπως αναφέρει όμως μιλώντας στο «Βήμα», ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕΔ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Πορτσέλης, δεν προσκόμισε ποτέ τα απαραίτητα δικαιολογητικά κι έτσι το θέμα έμεινε μόνο στις «καλές» προθέσεις. Στη συνέχεια φέρεται να σύστησε άλλη εθελοντική ομάδα με διαφορετική ονομασία, όπως όμως δείχνουν τα γεγονότα συνέχισε να παραπλανεί ενδιαφερόμενους πολίτες «διαφημίζοντας» το όνομα της οργάνωσης για να τους αποσπάσει χρήματα.

«Σε κάθε περίπτωση για να γίνει κανείς μέλος της ΕΕΕΔ δεν του ζητούνται περισσότερα από 50 ευρώ για την απαραίτητη δίμηνη εκπαίδευση, ενώ η ετήσια συνδρομή ανέρχεται μόλις στα 30 ευρώ» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος. Σήμερα, τοπικές ομάδες διάσωσης έχουν οργανωθεί στην Καστοριά, στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα, στους νομούς Πιερίας και Έβρου, στη Λιβαδειά και στον νομό Αττικής. Αυτές διαθέτουν ξεχωριστή διοίκηση και καταστατικό, όμως συνεργάζονται, ενώ παράλληλα διατηρούν συνεργασία και με την Ένωση Ελλήνων Ναυαγοσωστών σε θέματα Διάσωσης Υγρού Στοιχείου.

Επίσης, όλοι οι παραπάνω φορείς διαθέτουν επίσημες ιστοσελίδες, οι οποίες παραπέμπουν και στα αντίστοιχα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει έναν πρώτο έλεγχο για την κάθε οργάνωση. Παράλληλα, ο κ. Πορτσέλης προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να καλούν στα τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να ενημερώνονται για κάθε δράση που διαφημίζεται από μεμονωμένα άτομα διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα πέσουν θύματα απατεώνων.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα», για να αναγνωριστεί ένας εθελοντικός φορέας διάσωσης όπως η ΕΕΕΔ, αρχικά παίρνει έγκριση από το Πρωτοδικείο αφού υποβάλει το καταστατικό του, το οποίο φυσικά ελέγχεται. Κατόπιν, εγκρίνεται από την αρμόδια Περιφέρεια και την Αποκεντωμένη Διοίκηση όπου ανήκει η έδρα του και τέλος εγγράφεται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Όλα αυτά αναφέρονται στις επίσημες ιστοσελίδες όλων των τοπικών ομάδων διάσωσης της ΕΕΕΔ και φυσικά είναι ανοιχτά για όποιον πολίτη επιθυμεί να διαβάσει το καταστατικό» τονίζει ο κ. Πορτσέλης.


Tovima.gr