Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκληματική ανευθυνότητα για τη φωτιά στην Ιξιά

Εγκληματική ανευθυνότητα  για τη φωτιά στην Ιξιά

Στα χέρια του Εισαγγελέα Ρόδου βρίσκονται από χθες το πρωί πληροφορίες και στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί του ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, αναφορικά με τα αίτια που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Ιξιάς το μεσημέρι της Κυριακής. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος εργαζομένων ή ακόμα και πελατών τουριστικής μονάδας της περιοχής, οι οποίοι φαίνεται να βαρύνονται με την αμέλεια της πρόκλησης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, όταν στο πλαίσιο εκδηλώσεων που συχνά πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο, άφησαν στον αέρα ένα μίνι αερόστατο, μπλε 

χρώματος, διαστάσεων 50Χ30 εκατοστά, το οποίο στο εσωτερικό του είχε διαρκή φλόγα! 
Το μίνι αυτό αερόστατο (το οποίο βρίσκεται στα χέρια των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου) έφερε διαφημιστικό μήνυμα στη Ρωσική γλώσσα και ένα χαμόγελο στη πίσω πλευρά. 

Κάτοικοι της περιοχής πάντως, μιλώντας στη «Ροδιακή» το μεσημέρι της Κυριακής, επισήμαναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια αερόστατα κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, αλλά ωστόσο άλλες φορές δεν είχαν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. 

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, όταν η φωτιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή ανάμεσα σε κατοικίες και ξενοδοχεία στους Τρεις, στο ύψος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Μίρα Μάρε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Τόσο στις αρχές όσο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. 

Η φωτιά που ήταν ορατή ακόμα και απο την πόλη της Ρόδου, κινητοποίησε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, το ειδικό ελικόπτερο που εδρεύει μόνιμα στο νησί μας, καθώς επίσης και δεκάδες εθελοντές και πολίτες. 

Παρά τους ισχυρότατους ανέμους που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή, η φωτιά τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο, αλλά στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. 

Την επιχείρηση συντόνισε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρόδου κ. Γιάννης Γαϊτανίδης που βρέθηκε επιτόπου από την πρώτη στιγμή, ενώ σε ετοιμότητα βρέθηκαν αμέσως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου της Ρόδου, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της 95 ΑΔΤΕ, παρέχοντας έτσι κάθε διευκόλυνση. 

Καθοριστική ήταν πάντως στην επιχείρηση κατάσβεσης της Πυρκαγιάς, η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που υπολογίζεται ότι έκανε πάνω από 50 ρίψεις συνολικά, πάνω από τα σημεία της φωτιάς. 

Rodiaki.gr