Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΥΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗς ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ



  
Αριθμ. Πρωτ. : 457                                                                                    Κέρκυρα 24 Αυγούστου 2013

                                                                                                           Προς : Μ.Μ.Ε. Ν. Κέρκυρας

                                                                                      Κοινοποίηση : Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                                                                                Μέλη μας


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 Στα πλαίσια της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα και μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, αντιπροσωπεία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο αυτής      κ. Λάτσα Αλέξανδρο, τον Αντιπρόεδρο κ. Κατσαντά Βασίλειο, και τον Γενικό Γραμματέα κ. Λέισο Ιωάννη, παρευρέθησαν στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τους Παραγωγικούς φορείς του Νησιού μας, στην αίθουσα του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ( πρώην Νομαρχία ).
Στην συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης μας, καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα για την παρουσία του στην Κέρκυρα και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση. Στη συνέχεια έθεσε τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων αλλά και των τοπικών προβλημάτων των Υπηρεσιών του Νησιού.
Ξεκινώντας την ομιλία του είπε : « Ως Ένωση έχουμε καταθέσει σχετικό Υπόμνημα, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται και αναλύονται οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα μας, τόσο σε Πανελλήνιο επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο ».
   Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος τόνισε στον κ. Τσίπρα, « πως σύντομα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση στο Π.Σ. και πως θα θέλαμε να βλέπαμε διάταξη στο νόμο αυτό και ψήφιση αυτής, ενός αιτήματος χρόνων που αφορά την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Έχουμε χάσει από δίπλα μας εκατοντάδες Συναδέλφους κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών και είναι ντροπή το επάγγελμα μας να μην αναγνωρίζεται ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Λόγω το χρονικού περιορισμού θα αναφερθώ επιγραμματικά και ενδεικτικά για ορισμένα εκ των προβλημάτων μας, τα οποία αποτελούν θέσεις και διεκδικήσεις και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.,  όπου ζητάμε :
ü Την ενεργοποίηση των νόμων 1568/85 και 3144/2003 περί Υγιεινής και ασφάλειας. Θεωρούμε πολύ μικρό το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως, για την στοιχειώδη προστασία της υγείας και της ζωής των Πυροσβεστών.
ü Την αύξηση της οργανικής δύναμης και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
ü Την κατάργηση των παραγράφων 1 & 2 του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011. Το Π.Σ. χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και όχι πενταετής υπαλλήλους ή συμβασιούχους.
ü Την κατάργηση άρθρων και διατάξεων του Νόμου 3865/2010 « Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημόσιο και συναφείς διατάξεις », που επιβάλει δέκα επιπλέον χρόνια υποχρεωτικής εργασίας στο Πυροσβεστικό προσωπικό.
ü Την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας άνευ πληρωμής.
ü Την επέκταση της μάχιμης πραγματικής πενταετίας αζημίως για όλο το πυροσβεστικό προσωπικό προς συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου. Εργαζόμαστε έξι ημέρες την εβδομάδα.
ü Την αναβάθμιση της υγειονομικής μας περίθαλψης και στήριξη των ταμειακών προβλημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ü Τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Πυροσβεστικών οχημάτων μας με καινούργια οχήματα.
Σε ότι έχει να κάνει με τα τοπικά προβλήματα και τα οποία καλά γνωρίζει ο κ. Σαμοϊλης μιας που μας επισκέπτεται συχνά, βασικό πρόβλημα είναι το κτιριακό ιδιαίτερα για τον 1Ο Πυρ. Σταθμό αλλά και τις Διοικήσεις του Νομού και τις Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ζητάμε την αναβάθμιση του 2ου Πυρ. Σταθμού στον αερολιμένα, από σταθμό Γ΄ τάξης σε σταθμό Β΄ τάξης.
Την αναβάθμιση όλων των κλιμακίων σε Σταθμούς Δ΄ τάξης καμία υποβάθμιση, παύση ή κλείσιμο Υπηρεσίας.
Τέλος επειδή το λιμάνι της Κέρκυρας έχει αναβαθμιστεί λειτουργικά, ποιοτικά και συνεχώς αναβαθμίζεται, τείνει αυξητικά από άποψη επισκεπτών με μεγάλα ως τεράστια θα λέγαμε καράβια, προτείνουμε την δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στο λιμάνι και τοποθέτηση πυροσβεστικού πλοιαρίου ».

Για το Δ.Σ. της
Ε.Υ.Π.Σ. Ν. Κέρκυρας

                                                             Ο Γενικός Γραμματέας

                                                              ΛΕΙΣΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ               





                                     




Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α


ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
   
ΚΕΡΚΥΡΑ  23  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013
  
Κύριε Πρόεδρε,

          η επιβολή των μνημονιακών πολιτικών που έχουν αποδυναμώσει δραματικά τον κοινωνικό ιστό της χώρας και έχουν ισοπεδώσει οικονομικά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, πλήττουν βάναυσα και τον εργασιακό μας χώρο παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαν εκφραστεί κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν. Κεκτημένα που αποκτήθηκαν με το πέρασμα πολλών ετών και διαρκών αγώνων, χάνονται στο όνομα της διάσωσης της χώρας από τους διεθνείς τοκογλύφους.

    Χρέος όλων μας, η συνεχής προσπάθεια διαφύλαξης των θεσμοθετημένων εργασιακών μας δικαιωμάτων και η σταθερή επιδίωξη αποκατάστασης των οικονομικών απωλειών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για νέες περικοπές στο ήδη πενιχρό εισόδημα μας.

    Το Π.Σ. έχει ως αποστολή του την διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Δυστυχώς, αναφορικά με τα παραπάνω δεν αποτελούμε εξαίρεση από τις συνέπειες των μνημονικών πολιτικών. Οι περικοπές των δαπανών των υπηρεσιών μας τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ποιότητα εκτέλεσης της εργασίας μας και του καθήκοντος μας, όπως ορκιστήκαμε να πράττουμε ως Πυροσβεστικοί υπάλληλοι.




Σας παραθέτουμε τις διεκδικήσεις της Ένωσης μας, οι οποίες αποτελούν και θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ).

Αναδιοργάνωση – αναβάθμιση του Π.Σ. :

ü Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και αύξηση αυτών με μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων πυροσβεστών και των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που στην ουσία τριχοτομεί και υποβαθμίζει το Π.Σ. Μονιμοποίηση αυτών ως επαγγελματίες πυροσβέστες.

ü Άμεση προώθηση στο Κοινοβούλιο διάταξης νόμου, για την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

ü Άμεση επαναπροώθηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ενεργοποίηση των Ν.1568/85 και Ν.3144/2003 περί Υγιεινής και Ασφάλειας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πυροσβεστών.

ü Θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για την βαθμολογική εξέλιξη των Πυροσβεστών – Αρχιπυροσβεστών - Πυρονόμων με σκοπό την αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση τους. Είμαστε το μόνο ένστολο Σώμα που δεν έχουμε βαθμολόγιο με αποτέλεσμα να υπολειπόμαστε οικονομικά από τους ομοιόβαθμους των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και των Ένοπλων Δυνάμεων.

ü Εφαρμογή πενθήμερου, τήρηση ωραρίου εργασίας ( 37,5 ωρών ) εβδομαδιαίως, όχι 40ωρου και πέρα αυτών πραγματική αμοιβή για την υπερωριακή μας απασχόληση.

ü Επέκταση της μάχιμης πραγματικής πενταετίας, αζημίως για όλο το Πυροσβεστικό Προσωπικό, προς συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου.

ü Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας άνευ πληρωμής της.

ü Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού καθώς και του δασικού επιδόματος.

ü Θεσμοθέτηση επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών.


ü Άπαξ πληρωμή των οφειλόμενων πρόσθετων υπηρεσιών ( ρεπό ).

ü Εκσυγχρονισμός - εκδημοκρατισμός του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Π.Σ. ( Κ.Ε.Υ.Π.Σ. ), μέσα από διαβούλευση μεταξύ των συναδέλφων.

ü Αναβάθμιση της υγειονομικής μας περίθαλψης και στήριξη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα ταμειακά του προβλήματα. Είμαστε προ των πυλών κινδύνου, οι Πυροσβέστες να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ü Στήριξη των υπαλλήλων του Π.Σ., επίλυση στα προβλήματα αποπληρωμής των στεγαστικών ή άλλων δανείων τους.

ü Εκσυγχρονισμός του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών του Π.Σ.  

ü Κατάργηση άρθρων και διατάξεων του Νόμου 3865/2010 « Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημόσιο και συναφείς διατάξεις », που επιβάλει δέκα χρόνια υποχρεωτικής εργασίας στο Πυροσβεστικό προσωπικό.

ü Κατάργηση των παραγράφων 1 & 2, άρθρου 15, του Νόμου 3938/2011. Το Π.Σ. χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και όχι πενταετής υπαλλήλους ή συμβασιούχους. 

Σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες του Νομού μας, ζητάμε και προτείνουμε :

ü Την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

ü Για τα κλιμάκια του νομού, αναβάθμιση όλων σε σταθμούς Δ΄ τάξης. Καμία υποβάθμιση, παύση, ή κλείσιμο Υπηρεσίας

ü Την αναβάθμιση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού στον αερολιμένα Κέρκυρας ( Κ.Α.Κ.Κ. ) από σταθμό Γ΄ τάξης που είναι σήμερα, σε σταθμό Β΄ τάξης, μετεγκατάσταση του σταθμού στο κέντρο του διαδρόμου του αεροδρομίου για επιχειρησιακούς λόγους, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και τοποθέτηση υδροδοτικού δικτύου με πυροσβεστικούς κρουνούς κατά μήκος του διαδρόμου.



ü Προτείνουμε την κατασκευή Πυροσβεστικού Σταθμού στο Λιμάνι της Κέρκυρας και τοποθέτηση Πυροσβεστικού πλοιαρίου, καθώς μέσω κρουαζιέρας ελλιμενίζονται, καράβια μεγάλου μεγέθους και πληρότητας χιλιάδων ατόμων.


Ειδικά για τον 1ο Π.Σ. και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας στο κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου, δεδομένων των ελλείψεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον τωρινό χώρο ως Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι απαραίτητη θεωρούμε την εξάλειψη τους με πρόβλεψη για τα παρακάτω :

v Χώρο εκπαίδευσης, πυροσβεστικό πύργο ασκήσεων, σκοτεινό θάλαμο.

v Στέγαση του συνόλου των οχημάτων της υπηρεσίας μας με πρόβλεψη μελλοντικής αύξησης του αριθμού των πυροσβεστικών οχημάτων. Συνεργείο για την συντήρηση και τις βλάβες των οχημάτων. Πρόβλεψη τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ.

v Επαναλειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών ( Π.Σ.Δ.Κ.Δ.Π. ) και των τεσσάρων υποσυστημάτων αυτού.

v Επαρκείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, για το προσωπικό. Δημιουργία Ιατρείου με γιατρό παθολόγο.

v Χώρο ψυχαγωγίας των Υπαλλήλων και αίθουσα κατάλληλη για εκδηλώσεις, προβολές, συνέδρια, βιβλιοθήκη. Χώρο άθλησης - γυμναστήριο.

v Χώρο στάθμευσης των οχημάτων των υπαλλήλων, για την άμεση ανάληψη υπηρεσίας ειδικά στις περιπτώσεις έκτακτων προσκλήσεων.

v Διευθέτηση της κυκλοφορίας επί της οδού Ιουλίας Ανδρεάδη για την ομαλή και ταχύτατη έξοδο των πυροσβεστικών οχημάτων με τοποθέτηση φαναριού κυκλοφορίας που θα διακόπτει την κυκλοφορία σε περίπτωση συμβάντος και θα μπορεί να ενεργοποιείται από το Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας ( Κ.Α.Ε. ).



v Δημιουργία Παιδικού Σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων, Λέσχη σίτισης των Υπαλλήλων και διαμορφωμένο χώρο για τους συνταξιούχους συναδέλφους όπου εμείς τους θέλουμε ενεργούς δίπλα μας και μετά την αποχώρηση τους από την Υπηρεσία.

Με το Π.Δ. 575/1980 η περιοχή ευθύνης της Διοίκησης Π.Υ. Νομού Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από άποψη δασών και δασικών εκτάσεων ως επικίνδυνη, το σύνολο της συνολικής έκτασης είναι περί τα 623.700 στρέμματα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους καλύπτεται από ελαιώνες ενώ υπάρχουν και πευκοδάση στις περιοχές Κομπίτσι – Βαρυπατάδες, στην περιοχή Αρκουδίλα νότια του νησιού, το δάσος στον Αγ. Ματθαίο και  σε όλα τα δάση μας δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.
Να σημειωθεί επίσης πως υπάρχουν και αποθήκες υγρών καυσίμων, αεροπορικών υγρών καυσίμων, και αερίων καυσίμων, στις περιοχές Αλυκών και Γουβιών Δ.Ε. Κερκυραίων.

                                                         Μετά τιμής


Για το Δ.Σ. της
ΕΥΠΣ Ν. Κέρκυρας

Ο                                             Ο
      Πρόεδρος                             Γεν. Γραμματέας


                Λατσας Σπ. Αλέξανδρος                  Λέισος Ν. Ιωάννης