Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΕΑΠΣ: Λευκή βδομάδα, πράσινα άλογα και θαλασσί χάντρες

Λευκή βδομάδα, πράσινα άλογα και θαλασσί χάντρες

                                                                         
Αθήνα 15 - 1- 2014
                                                                 Προς Υπουργό  Παιδείας


              Κύριε Υπουργέ

   Με ιδιαίτερη έκπληξη  πληροφορηθήκαμε  ότι μετά  από πρόταση συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης συζητήται η καθιέρωση  της "λευκής εβδομάδας",  την καθιέρωση δηλαδή  επιπλέον χειμερινών διακοπών των σχολείων, πιθανόν μετά την Καθαρή Δευτέρα, με σκοπό να  μπορέσουν να πάνε οι μαθητές  και οι οικογένειές τους χειμερινές διακοπές.

Το παραπάνω, προφανώς αν δεν πρόκειται για αστείο, πρόκειται προφανώς για μια κακόγουστη και προκλητική φάρσα.

Στην Ελλάδα  του μνημονιακού χειμώνα, που τα ελληνικά σπίτια δοκιμάζονται από την φτώχεια και την ανέχεια, την  ώρα που συμπολίτες μας αυτοχειριάζονται από τα οικονομικά αδιέξοδα, που μικροί μαθητές λιποθυμούν από την πείνα, που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, κάποιοι σκέφτονται ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολειά μια εβδομάδα επιπλέον για να πάνε όλοι οι παραπάνω χειμερινές διακοπές.


Κύριε Υπουργέ

Το παραπάνω μόνο ως άγουρο πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε. 
Όποιος πιστεύει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος δεν πάει χειμερινές διακοπές επειδή του λείπει ο χρόνος, επειδή δυσκολεύεται από τις σχολικές υποχρεώσεις  των  παιδιών του, έχει απίστευτο πλεόνασμα κακόγουστου χιούμορ.

Στην κορύφωση της σκληρής μνημονιακής πολιτικής,τέτοιες  σκέψεις αποτελούν πρόκληση.

Κύριε Υπουργέ

Οι ελληνικές φαμίλιες, περιμένουν από εσάς να επιλύσετε τα καίρια και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης που επιβαρύνουν το πενιχρό εισόδημά τους. 
Περιμένουν να αναβαθμίστε την ελληνική  δημόσια παιδεία, ώστε να  μην χρειάζονται οι νεόφτωχοι  Έλληνες γονείς, να πληρώνουν για ξένες γλώσσες, για φροντιστήρια, για αθλητισμό, για σχολικά. 
Περιμένουν από εσάς να μεριμνήσετε για παιδικούς σταθμούς, για ολοήμερα σχολεία, για φοιτητικές εστίες και  λέσχες, ώστε να μπορεί να διεικολυνθεί η ταλαιπωρημένη από το μνημόνιο   ελληνική φαμίλια.

Αφού λυθούν τα παραπάνω, μπορούμε να αρχίζουμε να συζητάμε για την ανάγκη επιπλέον χρόνου διακοπών και άλλα τέτοια όμορφα...

Τέλος θα προσυπογράψουμε τα λόγια της ΟΛΜΕ ότι   «Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει, ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές επειδή τους λείπει ο… χρόνος και τους δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε μπορούν να φύγουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, γιατί η πολιτική της λιτότητας τους έχει τσακίσει και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες» όπως και της ΔΟΕ ότι : «αν θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει για αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις».