Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΡΟΔΙΑΚΗ: Η επιχείρηση “λαμογιάς” είχε απλώσει πλοκάμια και στα Δωδεκάνησα



Και άλλους δύο δήμους της Δωδεκανήσου είχε προσεγγίσει προκειμένου να επιτύχει συνεργασία μαζί τους, ο πρόεδρος του σωματείου «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών» από τη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται ότι κατάφεραν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων να αποκομίσουν παράνομο όφελος 2,4 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, τον βασικότερο ρόλο στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος φέρεται να έπαιξε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρόεδρος του σωματείου ενώ εμπλέκονται ακόμη δύο μέλη του σωματείου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου οι άντρες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι αντίστοιχο επιχείρησαν να κάνουν και στην περιοχή μας προσεγγίζοντας τους δήμους Λειψών και Αστυπάλαιας, χωρίς όμως τελικά να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Έτσι το όχημα που το συγκεκριμένο εθελοντικό σωματείο θα έστελνε στους Λειψούς δεν πήγε ποτέ καθώς (βάσει των ίδιων πληροφοριών) μετά από έλεγχο που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. ουδέποτε επιβιβάστηκε στο πλοίο και έμεινε στον Πειραιά.

Το ίδιο σωματείο είχε επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και με τον Δήμο Αστυπάλαιας όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η όλη συνεργασία ναυάγησε όταν ζητήθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό για την χρησιμοποίηση οχήματος που θα έστελνε στο νησί.
Σημειώνεται πως παρόμοια συνεργασία είχε ζητήσει και από τον Δήμο της Ρόδου, όμως και αυτή δεν ευδοκίμησε.

Πάντως αν και με τους δήμους της Δωδεκανήσου οι «δουλειές» δεν πήγαν καλά, από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα με την διαλεύκανση της υπόθεσης προκύπτει ότι το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών και τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους.
Τα οχήματα αυτά τα οποία ήταν παλιά και μεταχειρισμένα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Ακολουθήστε την ΡΟΔΙΑΚΗ |
 
Παρακαλούνται οι διαχειριστές των ενημερωτικών site σε τοπικό κυρίως επίπεδο που αναπαράγουν τις ειδήσεις της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, να αναρτούν στο εξής μέρος της είδησης και να παραπέμπουν με ενεργό link στην συγκεκριμένη είδηση της ιστοσελίδας μας.

Για δική τους διευκόλυνση, τους παρέχουμε τον ενεργό σύνδεσμο.


http://www.rodiaki.gr/article.php?id=272255&catid=5&maincatid=1