Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνογερμανικό πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην Πυρόσβεση.

07/02/2014 Ελληνογερμανικό πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην Πυρόσβεση.
Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πυρόσβεσης, υπέγραψαν σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός της Γερμανίας και Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ. Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σεμιναρίου με θέμα «Εθελοντικές Οργανώσεις Πυρόσβεσης» που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.
Στόχος του Σεμιναρίου είναι να υποστηρίξει το δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων πυρόσβεσης σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μέσω ανταλλαγών προσωπικού, προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και κοινών ασκήσεων. Τα κύρια πεδία της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες, αφορούν τη δασοπυρόσβεση, την αντιμετώπιση χημικών και βιολογικών ατυχημάτων και πλημμυρών, την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση συνεπειών μετά από τροχαία ατυχήματα και καταστροφές κτιρίων (βοήθεια σε σεισμούς) και τη δημιουργία και οργάνωση ενός δικτύου Εθελοντών καθώς και την εκπαίδευσή τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αυτή «θα μπορέσει να αναπτυχθεί στο πλαίσιο αμοιβαίων ενημερωτικών επισκέψεων, ανταλλαγής συνεργατών, συμμετοχής σε εκπαιδευτικές διοργανώσεις, και κοινών ασκήσεων, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτά τα σημεία θα συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως και οι δυνατότητες διάθεσης εξοπλισμού, υλικού και οχημάτων».
Παράλληλα συμφωνήθηκε, για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, να δημιουργηθεί μία διοικούσα επιτροπή διαχείρισης αποτελούμενη από Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους, με ίση κατανομή, στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων πυρόσβεσης.
Ανοίγοντας τι εργασίες του Σεμιναρίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση και ανασύνταξη του συστήματος εθελοντισμού που προωθείται στη χώρα μας, μέσω του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, ενταγμένου επιχειρησιακά στη δράση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, που θα στηρίζεται στους ειδικευμένους εθελοντές, με πιστοποίηση, εξειδίκευση αλλά και συνεχή εκπαίδευση. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση που προωθείται, μπαίνει τάξη στο χώρο του εθελοντισμού και εξασφαλίζονται στους εθελοντές τα αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής τους, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Από την πλευρά του ο Γερμανός Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ επεσήμανε ότι «η πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών είναι καταλυτικής σημασίας για τη ζωή. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την Ελλάδα. Υποστηρίζουμε τους Έλληνες φίλους μας στην ανάπτυξη του δικτύου των εθελοντών πυρόσβεσης, ενώ παράλληλα συνδράμουμε το Πυροσβεστικό Σώμα σε σημαντικούς τομείς. Για παράδειγμα, με οχήματα Πυροσβεστικής, ανταλλαγή ειδικών και δράσεις εκπαίδευσης. Οι Γερμανοί εκπρόσωποι των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση να έρθουν στην Αθήνα και θα υποστηρίξουν την συνεργασία αυτή. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο».


 
 
 
 
 
fireservice.gr