Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τραγωδία Φαλήρου: Αυτοθυσία χωρίς… οξυγόνο από τον ήρωα πυροσβέστη

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσμα της ΕΔΕ για τα αίτια του θανάτου του ήρωα πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Π. Φαλήρου.
tragwdia-falirou-autothusia-xwris-oksugono-apo-ton-irwa-purosbesti



Ο 33χρονος Ματθαίος Μάντζιος ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει μια άλλη. Μπορεί να ήξερε ότι το οξυγόνο της φιάλης του ήταν λιγοστό, μπορεί να ήξερε ότι οι ενδείξεις της δεν είναι αξιόπιστες, παρόλα αυτά διακινδύνευσε για τη σωτηρία ενός ανθρώπου.

Είχε βγάλει ήδη με έναν συνάδελφό του, μία ηλικιωμένη γυναίκα από το διαμέρισμα. Θα μπορούσε να αλλάξει φιάλη οξυγόνου, δεν το έκανε όμως, ο χρόνος ήταν πολύτιμος για την διάσωση της 44χρονης γυναίκας. Εκτίμησε ότι το αναπνευστικό μέσο θα του έδινε τις απαιτούμενες ανάσες για τη διάσωση της. Τον πρόδωσε όμως, ο Ματθαίος πέθανε από ασφυξία, όπως και η γυναίκα που επιχειρούσε να σώσει.
Ο Ματθαίος Μάντζιος θα μπορούσε να αλλάξει φιάλη οξυγόνου, δεν το έκανε όμως, ο χρόνος ήταν πολύτιμος για την διάσωση της 44χρονης γυναίκας.
Ο βίαιος θάνατός του πέρα από το μεγαλείο ψυχής και αυταπάρνησης αναδεικνύει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, και την σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης οικονομικών πόρων για την αντικατάσταση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, με την προμήθεια προηγμένων αναπνευστικών μέσων, μεγαλύτερης διάρκειας, πιστών χρονικών ενδείξεων, που δίνουν καλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα στον χρήστη και μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας.
«Κανείς δεν λέει ότι η μπουκάλα ευθύνεται για τον θάνατο των δύο ανθρώπων. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ήταν ζωντανοί, αν υπήρχε πιο σύγχρονος εξοπλισμός διείσδυσης και διάσωσης, κάτω από αυτές τις συνθήκες» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, που συμπληρώνουν σκωπτικά: «Τι να περιμένεις όμως, όταν η Πολιτεία, θεωρεί ότι ο Ματθαίος έκανε μία δουλειά… ακίνδυνη και… υγιεινή».

Μπουκάλες μιας… ανάσας

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρχικές τεχνικές προδιαγραφές για τις φιάλες οξυγόνου που έχουν οι πυροσβέστες, προσδιορίζουν τη χρονική διάρκεια παροχής οξυγόνου σε μια ώρα. Οι διαρκείς αναγομώσεις μειώνουν τον μέσο όρο του χρόνου χρήσης στο ημίωρο. Και αυτή όμως η χρονική διάρκεια, μειώνεται, ανάλογα με το σωματικό βάρος του χρήστη, τη φυσική του κατάσταση, τις συνθήκες που επιχειρεί και το βάρος που μεταφέρει.
«Το βάρος του πυροσβέστη μεγαλώνει από τον εξοπλισμό που μεταφέρει, και αυτό σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια και αγωνία του, μεγαλώνει την κατανάλωση οξυγόνου, ενώ μικραίνει τον χρόνο χρήσης της φιάλης» εξηγούν αξιωματικοί πυροσβέστες, οι οποίοι συμπληρώνουν: «Επειδή ξέρουμε αυτό το πρόβλημα, μόνοι μας έχουμε βάλει ένα χρονικό όριο ασφαλείας τα 15 λεπτά, το πολύ 20λεπτο και μετά αλλάζουμε μπουκάλα, αν υπάρχει».
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τοπόρισμα που αφορά την καταλληλότητα του εξοπλισμού του άτυχου πυροσβέστη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί πρόβλημα σε αυτόν, πέρα βέβαια από τα ασαφή χρονικά όρια χρήσης της φιάλης οξυγόνου. Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Αρχιπυροσβέστη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ορίστηκε πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη θανατηφόρα πυρκαγιά.

«Οχι στεφάνια»

Αυτόν τον μήνα, ο άτυχος Αρχιπυροσβέστης, θα πήγαινε στη Λάρισα προκειμένου να επισημοποιήσει τη σχέση του, με την αγαπημένη του Μαρία, όπως ανέφεραν συνάδελφοι και φίλοι του από τον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην Καλλιθέα.
Παράκληση της οικογένειας να «πενθήσουν μόνοι» και να μην σταλούν στεφάνια και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού
Το «μεγαλείο» του Ματθαίου Μάντζιου, η ποιότητα του χαρακτήρα του, και το οικογενειακό περιβάλλον που την ανέδειξε, είναι εμφανές ακόμη και στην τελετή της κηδείας του. Οι γονείς, η αδερφή και η σύντροφός του εξέφρασαν την επιθυμία να «πενθήσουν μόνοι», και παρακάλεσαν να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει στις 16:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στα Ηπειρώτικα Λάρισας. Οι συνάδελφοί του, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, φίλοι και συγγενείς θα βρεθούν εκεί για να τιμήσουν τον ήρωα Πυροσβέστη. Παράκληση της οικογένειας να μην σταλούν στεφάνια και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στοΧαμόγελο του Παιδιού.   

http://www.thetoc.gr/