Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Σκηνές μεγάλης φόρτισης και βαρύ κατηγορώ από τον εισαγγελέα για τις φωτιές της Ηλείας


Σκηνές μεγάλης φόρτισης και βαρύ κατηγορώ από τον εισαγγελέα για τις φωτιές της Ηλείας 15/10/2014  [08:24]

Σκηνές μεγάλης φόρτισης και βαρύ κατηγορώ από τον εισαγγελέα για τις φωτιές της Ηλείας 


Ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή ήταν η πρόταση του εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας, Ευριπίδη Νικολάου, για τους τέσσερις κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας του 2007.
Τις βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας και Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, καθώς επίσης και ο πυροφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας. Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να κριθεί ένοχη για εμπρησμό η Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος του Παλαιοχωρίου από το σπίτι της οποίας ξεκίνησαν οι φλόγες. Αντίθετα, ζήτησε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Νίκος Μιχαλόπουλος.
Ο εισαγγελέας κατά την πρότασή του άσκησε δριμεία κριτική στους Χαράλαμπο Καφύρα και Πανταζή Χρονόπουλο, επειδή δεν είχαν καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρ' ότι οι συνθήκες ζέστης ήταν τέτοιες «που ήταν σαν ο εχθρός να είχε μπει προ των πυλών», όπως σημείωσε.
Σκηνές μεγάλης φόρτισης εκτυλίχθηκαν πριν την εισαγγελική πρόταση, κατά την απολογία του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Νίκου Μιχαλόπουλου.
Ο πυροσβέστης επεσήμανε ότι ο ίδιος από την πλευρά του είχε δώσει τις σωστές εντολές στο πυροσβεστικό όχημα Η-42 για τον τρόπο που θα προσέγγιζε την πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι. Υποστήριξε όμως ότι οι πυροσβέστες ενδεχομένως δεν είχαν ακούσει τις υποδείξεις του ή είχαν τηλεφωνήσει σε κατοίκους της περιοχής, που τους είχαν υποδείξει άλλη διαδρομή.
Ο εισαγγελέας τού επεσήμανε ότι συμμεριζόταν το βάρος της ευθύνης και ανέφερε ότι επρόκειτο να ζητήσει την απαλλαγή του, μόλις ολοκλήρωνε την απολογία του. Τότε ο κατηγορούμενος πλησίασε στο έδρανο όπου ήταν τοποθετημένο το Ευαγγέλιο, το ακούμπησε με το μάγουλό του και άρχισε να κλαίει με λυγμούς.


http://www.pelop.gr/