Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Ημέρα μνήμης η σημερινή. 1999 Καμμένα Βούρλα.

Ημέρα μνήμης η σημερινή. Μνήμης και θέμα για συζήτηση - εκπαίδευση σε όλες τις μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Παραμονή πρωτομαγιάς, 16 χρόνια πριν.. 30 Απριλίου 1999. Μαύρη ημέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Στον μακρύ κατάλογο των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, προστέθηκαν ακόμη τρεις (3) συνάδελφοί μας που δεν επέστρεψαν ποτέ στον Σταθμό τους. Δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους. ΠΟΤΕ. Μία σειρά από λάθη, κακές συγκυρίες
δεν επέτρεψαν τους τρεις Πυροσβέστες της Π.Υ. Λαμίας να ολοκληρώσουν το έργο τους. Δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στον Σταθμό τους.   Η μνήμη τους άσβηστη σε όλη την Πυροσβεστική οικογένεια για τον άδικο χαμό τους. Η ελπίδα μας παραμένει ώστε η θυσία τους να αποτελέσει φάρο αναμμένο -  άσβηστο για να μην επαναληφθεί. Να μην υπάρξουν άλλοι συνάδελφοι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους δικούς τους. Από τότε δυστυχώς έχουμε συμπληρώσει κι άλλα ονόματα στην μαρμάρινη πλάκα του Μνημείου των πεσόντων. Δυστυχώς...
Ο απολογισμός εκείνης της ημέρας, ήταν πέντε νεκροί. Δύο οδηγοί και τρεις Πυροσβέστες. Ο Στάθης, ο Νίκος και ο Σωτήρης. Ο θάνατος τους αποδόθηκε στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE. Από την ισχυρή έκρηξη, από θραύσματα και το ωστικό κύμα, 14 ακόμη άτομα, τραυματίστηκαν. Τμήμα του βυτιοφόρου, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην στέγη διώροφης οικοδομής, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων, ενώ τμήμα λαμαρίνας, εντοπίσθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο της πυρκαγιάς. 
image

Στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις Πυροσβέστες και οι δύο οδηγοί των εμπλεκόμενων οχημάτων στο τροχαίο που προκάλεσε τη φονική έκρηξη του βυτίο, στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων, τελείται σήμερα  το ετήσιο μνημόσυνο από τους συναδέλφους μας, με την  παρουσία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία 16 χρόνια.
image


imageΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Παραμονή Πρωτομαγιάς, 30 Απριλίου 1999. Πλήρωμα της τροχαίας σταματά για έλεγχο, στον περιφερειακό των Καμένων Βούρλων,  βυτιοφόρο γεμάτο με προπάνιο. Ένα μικρό φορτηγάκι – βαν – που ακολουθεί πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και ξεσπάει φωτιά.
Άμεσα όχημα της Π.Υ Λαμίας με πλήρωμα τρεις Πυροσβέστες, μεταβαίνει μέσα σε 20 λεπτά στο σημείο του τροχαίου. Ο οδηγός του βυτιοφόρου, ενημερώνει για το εκρηκτικό φορτίο, στο ενδεχόμενο να προκληθεί έκρηξη και το πλήρωμα της Τροχαίας, απομάκρυνε τον κόσμο,  Κατά την αναστροφή ωστόσο του Πυροσβεστικού οχήματος, σημειώνεται η φονική έκρηξη.
Νεκροί ανασύρθηκαν
ο Αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος, γεννημένος το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος, ο οποίος υπηρετούσε στην ΠΥ Λαμίας, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
image

Ο Αρχιπυροσβέστης Νίκος Νικολάου, γεννημένος το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.
image

Ο Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος, γεννημένος το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
image

Ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου αν και βρισκόταν σε απόσταση από το φλεγόμενο σύμπλεγμα των εμπλεκόμενων στο τροχαίο οχημάτων, τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από κομμάτι λαμαρίνας, το οποίο εκσφενδονίστηκε, ενώ ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. Η σορός του εξαϋλώθηκε και δεν εντοπίσθηκε.
image