Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ρέθυμνο: Στάχτες και αποκαΐδια… μετά την καταστροφική φωτιά

Ρέθυμνο: Στάχτες και αποκαΐδια… μετά την καταστροφική φωτιά

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 / 16:48

fwtiaΔιακόσια στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης έκανε στάχτη η χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα στους οικισμούς Ρουσοσπίτι και Αγία Ειρήνη στο Ρέθυμνο.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες για να καταφέρουν να σβήσουν την φωτιά, ενώ και σήμερα -καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας- πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για επαγρύπνηση…

Ειδικότερα, στάχτες και αποκαΐδια ανάμεσα στο πράσινο που γλίτωσε από το πύρινο θεριό… Αυτή είναι η εικόνα στο βουνό του Ρουσοσπιτίου και στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, που χθες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το σκοτάδι βρήκε τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη για να δαμάσουν το πύρινο θεριό. Με φακούς και μάνικες στα χέρια και με πυξίδα τους τις πύρινες γλώσσες ανεβοκατέβαιναν τις πλαγιές του φαραγγιού για να σβήσουν τη φωτιά.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους πυροσβέστες να τα έχουν καταφέρει και τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Ο πρώτος απολογισμός μιλά για 140 στρέμματα δασικής έκτασης που έγιναν στάχτη, 20 χορτολιβαδικής και άλλα 20 γεωργικής. Ανάμεσα στις καμένες εκτάσεις είναι ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια και καστανιές, ενώ ευτυχώς γλίτωσε το ζωικό κεφάλαιο.

Τα αίτια που προκάλεσαν τον πύρινο εφιάλτη -ο οποίος έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους των δύο οικισμών, αλλά και στις μοναχές της Αγίας Ειρήνης- διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

neatv.gr