Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Π.Κ. Σταυρού: 14-2-2016. Ανεύρεση πολιτών στη δασική περιοχή Κερδυλίων με χρήση τεχνολογίας γεωγραφικών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.(+οδηγίες)


Την Κυριακή 14-2-2016 κει περί ώρα 21.30', το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε κλήση από δύο πολίτες, άντρες 63 και 37 ετών αντίστοιχα (πατέρας και γιος) , που δήλωσαν ότι στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα μπλόκα των αγροτών στα Νέα Κερδύλια, οδηγήθηκαν σε δασικό δρόμο μακριά από τον προορισμό τους με αποτέλεσμα να περιπλανώνται στους άγνωστους για αυτούς δασικούς δρόμους και σε κάποιο σημείο να κολλήσει το ΙΧΕ στο επέβαιναν, σε λάσπες. Δεν γνώριζαν σε ποιο σημείο βρίσκονται για να καθοδηγήσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα ενώ το σκότος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Αμέσως ενημερώθηκε το ΠΕΚΕ Κ. Μακεδονίας και  κινητοποιήθηκαν το Π.Κ. Σταυρού, το Π.Κ. Ροδολίβους και η Π.Υ. Σερρών ο Διοικητής της οποίας μετέβη στο συμβάν με κατάλληλο όχημα 4Χ4 που χρησιμοποιήθηκε για το τελικό στάδιο της επιχείρησης.

Η επιχείρηση: 



Με τις οδηγίες της Υπηρεσίας μας, ο νεώτερος εκ των δύο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ''έξυπνου''  κινητού του, έστειλε τις συντεταγμένες μέσω sms στον επικεφαλής του Π.Κ. Σταυρού και στην συνέχεια με κατάλληλες ενέργειες που περιγράφονται πιο κάτω, ήταν θέμα χρόνου πλέον ο εντοπισμός τους και η με ασφάλεια απομάκρυνσή τους από το ορεινό σημείο όπου βρισκόταν.
Οι δύο άντρες (πατέρας και γιος) βρέθηκαν να είναι καλά στην υγεία τους.

Η χρήση της τεχνολογίας των γεωγραφικών δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας, για μία ακόμη φορά φάνηκε χρήσιμη τόσο στους ίδιους τους πολίτες που χρειάστηκαν βοήθεια, όσο και στα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής. 


Οι ενέργειες που έγιναν:

1.- Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου ο πολίτης που έχει χάσει τον προσανατολισμό του να μπορέσει να μας στείλει τις συντεταγμένες του σημείου που βρίσκεται. 
Αποτέλεσμα, η αποστολή εκ μέρους του  του παρακάτω sms στο κινητό του συνομιλητή του. 

To sms που έστειλε ο πολίτης από το σημείο που βρισκόταν μετά από οδηγίες
του επικεφαλής. Διακρίνουμε τις συντεταγμένες σε μορφή degrees 40.77982,23.76972.
2.-  Ανοίξαμε τους χάρτες στο κινητό, (tablet, ή υπολογιστή μας), αφού προηγουμένως ενεργοποιήσαμε το gps και τα δεδομένα (DATA) 


3.- Αντιγράψαμε και επικολλήσαμε τις συντεταγμένες στο πλαίσιο αναζήτησης του χάρτη και πατήσαμε αναζήτηση (στην εικόνα το κάτω δεξιά πλήκτρο που μοιάζει με μεγεθυντικό φακό).





 4.- Εντοπίσαμε το σημείο στον χάρτη και στην συνέχεια θελήσαμε να οδηγηθούμε από το σημείο που βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόταν ο πολίτης. Σε αυτή την περίπτωση, πατάμε το εικονίδιο με το αυτοκίνητο κάτω δεξιά. (υπάρχουν επιλογές για πεζό και λεωφορείο) 



 5.- Η διαδρομή μας εμφανίστηκε  στον χάρτη με όλες τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν, απόσταση από το σημείο που βρισκόμαστε, χρόνος που θα χρειαστεί κ.λ.π. Πατώντας το πλήκτρο της πλοήγησης, έχουμε αμέσως φωνητική και οπτική καθοδήγηση μέχρι του τελικού σημείου. 




6.- Ο τελικός εντοπισμός, ήταν στην συνέχεια θέμα χρόνου. 


Δείτε ζωντανά την διαδρομή στο google maps.




Πυρονόμος Κ. Αβραμίδης
Προϊστάμενος Π.Κ. Σταυρού