Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Κώστας Αβραμίδης: Με την δύναμη της γνώμης.



Κώστας Αβραμίδης:   Με την δύναμη της γνώμης.


Με αφορμή την αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου στην Αστυνομία, θα ήθελα να μοιραστώ τους προβληματισμούς και κάποιες από τις απόψεις μου που λίγο πολύ είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό.
Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τα όσα αλλάζουν διαβάζοντας και μελετώντας την ουσία από τις επώνυμες τοποθετήσεις συναδέλφων της Αστυνομίας σε διάφορα έντυπα και blogs. Μελετώ χωρίς να έχω καμία πρόθεση να μπω στα δικά τους πεπραγμένα, μιας και η συζήτηση αφορά κυρίως τα δικά μας συνδικαλιστικά. Ειδικότερα απομονώνω το θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου και παρατηρώ πως:
Αν και μόλις πριν λίγους μήνες επιβλήθηκε το παραταξιακό ψηφοδέλτιο χωρίς όμως να απαγορεύει το ενιαίο ψηφοδέλτιο (!), με νόμο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αστυνομίας,  αυτό δεν έγινε από όλους αποδεκτό και η συντριπτική πλειοψηφία συνέχισε να λειτουργεί με ενιαίο ψηφοδέλτιο. (όπως γράφουν περίπου το 90% των πρωτοβάθμιων Ενώσεων εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο)  Δεν μένω σε λεπτομέρειες για το αν είναι σωστό ή όχι ακριβώς γιατί είναι εσωτερικό θέμα και δεν έχω το δικαίωμα της άποψης. 
Οι φωνές που συμφωνούν όμως με την ΕΠΙΒΟΛΗ λόγω του Νόμου πλέον, κοινού ψηφοδελτίου, ακούγονται όλο και περισσότερο και οι φωνές αυτές έχουν επιχειρήματα.
Το κυριότερο επιχείρημα που συνοδεύει αυτές τις φωνές, είναι πως με το  ενιαίο ψηφοδέλτιο,  δίδεται η δυνατότητα στα ίδια τα μέλη των πρωτοβάθμιων Ενώσεων να επιλέγουν τους καλύτερους από το σύνολο των υποψηφίων που επιθυμούν να έχουν την τιμή της εκπροσώπησης των συναδέλφων τους. Εκλέγονται αυτοί που κατά την άποψη του συνόλου είναι οι καλύτεροι και όχι αυτοί που επιβάλλουν οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων.
Αντιθέτως από την άλλη πλευρά, διαπιστώνω πως οι φωνές που είναι πολύ λιγότερες και υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη δηλαδή αυτή των παραταξιακών ψηφοδελτίων, στερούνται επιχειρημάτων και αναπαράγουν συνθήματα που μας ταξιδεύουν στο πρόσφατο παρελθόν.
Άποψη μου όσον αφορά τα δικά μας συνδικαλιστικά θέματα που έχουν παράλληλη ιστορία τουλάχιστον χρονικά με αυτά της Αστυνομίας, είναι πως τα παραταξιακά ψηφοδέλτια δεν δίνουν το δικαίωμα στο σύνολο των συναδέλφων να επιλέξουν τους καλύτερους γιατί πιστεύω πως σε όλες τις έως τώρα ξεχωριστές παρατάξεις, υπάρχουν εκλεγμένα ή μη, άξια στελέχη του κλάδου μας που αξίζουν την εμπιστοσύνη του συνόλου. Αντ’ αυτού οι παρατάξεις είναι σε θέση να δημιουργούν πιθανούς κινδύνους με  ηγέτες ψηφοδελτίων – παρατάξεων που αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποιοι θα είναι οι συνεργάτες τους με προτίμηση σε αυτούς που μπορούν να ελέγχουν λόγω κάποιου ανταποδοτικού εγχειρήματος ή λόγω αδυναμίας έκφρασης διαφορετικής άποψης με ότι συνεπάγεται αυτό στο αποτέλεσμα του καθημερινού αγώνα.  Η όλη λογική κατά  την άποψή μου βασίζεται στο διαίρει και βασίλευε ώστε να μην μπορεί να προχωρήσει το κίνημα εκπροσώπησής μας κάτι που θεωρώ πως μας προσβάλει σαν σύνολο ενώ ταυτόχρονα μας στερεί  την ταυτότητά μας και το δικαίωμα σωστής, δίκαιης εκπροσώπησής μας  και προβολής των θεμάτων που μας απασχολούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μειωμένης αντίληψης των πεπραγμένων, είναι πως τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες σχετικά με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, παράλληλα με την λαίλαπα της συρρίκνωσης του οικογενειακού μας εισοδήματος και τις αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση του ΠΣ,  ήταν γνωστά τουλάχιστον από το 2002 και μάλιστα έλαβαν χώρα οι συζητήσεις αυτές σε πανελλήνια συνέδρια όπου συμμετείχαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα. Ποιος δεν θυμάται την ενημέρωση του Εργατολόγου κ. Μητρόπουλου στο Ναύπλιο. Ποιος όμως επίσης θυμάται τι ειπώθηκε σε εκείνη την ενημέρωση; Εμείς αντί να ασχοληθούμε από τότε με τα προβλήματα και να προβλέψουμε τα όσα έρχονται ώστε τουλάχιστον να διαθέτουμε την γνώση, αφιερώναμε στελέχη, χρόνο και πολλές φορές  χρήμα, σε αντιπαραθέσεις που είχαν προσωπικό, κομματικό ή παραταξιακό χαρακτήρα. Μπράβο μας...  
Πιθανότατα το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται το νέο μισθολόγιο, η κατάργηση των αυτόματων προαγωγών, λειτουργία Δημοτικών Πυροσβεστικών Σταθμών, αλλαγές στο ασφαλιστικό και άλλα πολλά. Όλα αυτά με τον Πυροσβέστη να είναι ο μόνος από τους ένστολους που δεν έχει σύγχρονο βαθμολόγιο κατωτέρων.  Ένα θέμα που δεν άξιζε σύμφωνα με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας το μελάνι στις ανακοινώσεις που κοσμούσαν τους πίνακες ανακοινώσεων. Σε αυτές τις ανακοινώσεις που κατηγορούσαν «αυτοί» τους «άλλους» ή οι "άλλοι''  ''αυτούς''. Τις γνωρίζετε. 
Πιστεύω πως σε  αυτή την περίοδο που αδιαμφισβήτητα είναι η πιο σκληρή από την γέννηση του συνδικαλισμού των ένστολων υπαλλήλων αυτής της χώρα,  δεν υπάρχουν διλήμματα  Δεν υπάρχουν εμείς ή αυτοί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές προβολές, ούτε για διαμάχες που έχουν μπόχα μικροπρέπειας . Με λύπη μου διαπιστώνω και παρακολουθώ  τον διχασμό μέσα από ανακοινώσεις που προβάλουν το «εμείς» έναντι των «άλλων» που πριν λίγο καιρό ήμασταν ''μαζί'' τους…   Καλώ όλους να αποδείξουν με πράξεις πως αντιλαμβάνονται σε ποιο χώρο κινούνται και πόσο σημαντική είναι η κάθε τους κίνηση, χωρίς ανασφάλειες και προσμονή ωφελειών αντιστοίχων του παρελθόντος. Επίσης καλώ όλους του συναδέλφους να μην γυρνάνε την πλάτη στα πρωτοβάθμια Σωματεία και να συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες. Όσοι έχουν διαγραφεί να επιστρέψουν για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη. Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς πως είτε είμαστε μέλη είτε όχι, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας, εξακολουθούν να  εκφράζουν εμάς και τις απόψεις μας. 
Πρέπει να απαντήσουμε όλοι στο ερώτημα τι είδους εκπροσώπους θέλουμε και πως τους θέλουμε. Αυτούς που θα είναι ικανοί και θα έχουν στόχο την ενημέρωση μας και την εκπροσώπησή μας στα αρμόδια όργανα, ή αυτούς που θα ασχολούνται με «ρουσφετάκια», αποσπάσεις, μικροπρέπειες προσωπική προβολή και βάζουν το «εγώ» τους πάνω από το «εμείς».   Υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας και οι δύο αυτές κατηγορίες.  Μπορούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους;  Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Ο καθένας από εμάς εκλεγμένος η μη, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Οι μέρες που έρχονται θα κρίνουν το μέλλον μας ως υπάλληλοι σε ένα Σώμα που και αυτό ακόμη φαίνεται να παίρνει άλλη μορφή χωρίς να είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε η ακόμη χειρότερα να έχουμε άποψη τέτοια που να μπορεί να επηρεάσει προς το καλύτερο για το κοινό συμφέρον. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι καλύτερα ή όχι. Βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του και κάνει τις προβλέψεις του.

Τέλος θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όποιον εργάστηκε και προσπάθησε για την πραγματοποίηση της πρόσφατης ενημέρωσης των μελών της Ένωσης που παραβρέθηκαν στο Ξενοδοχείο PORTO PALLAS στην Θεσσαλονίκη, από τον Εργατολόγο κ. Μπουκουβάλα. Μια κίνηση από αυτές που πρέπει να τυχαίνουν και της ανάλογης προσοχής.