Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Άσκηση της Πυροσβεστικής (Π.Υ.ΒΟΛΟΥ - Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ.ΒΟΛΟΥ) στο εργοστάσιο Ιμάς στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.




Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στις 26-4-2013 και ώρα 11.00π.μ. θα πραγματοποιήσει  άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς, στο  Εργοστάσιο «Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Παραγωγής Ιμάντων και Επεξεργασίας Προϊόντων Ελαστικών CONTITECH ΙΜΑΣ Α.Ε», στην Α' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου  σύμφωνα με το ακόλουθο, σενάριο της άσκησης.
ΣΚΟΠΟΣ
Η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο.
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δυνάμεις της Π.Υ Βόλου και της Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, εθελοντές της Π.Υ. Βόλου, η ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β.
Π.Υ.ΒΟΛΟΥ-Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. ΒΟΛΟΥ

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 7 πυροσβεστικά οχήματα  με εικοσιένα άνδρες.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ
Στις 11.00΄ώρα της 26/04/2013, ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, μέσω 199, για πυρκαγιά στο Εργοστάσιο Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Παραγωγής Ιμάντων και Επεξεργασίας Προϊόντων Ελαστικών CONTITECH ΙΜΑΣ Α.Ε, στην Α' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
Η φωτιά ξεκίνησε στο κτίριο (ισόγειο) αποθήκευσης αιθάλης, εξαιτίας υπερθέρμανσης  μηχανήματος. Η φωτιά επεκτάθηκε, μέσω του πνευματικού συστήματος αερομεταφοράς της αιθάλης,  στο κτίριο των ζυμωτηρίων(διώροφο). Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί και από τα δύο κτίρια, ενώ υπάρχει υπόνοια για εγκλωβισμένα άτομα.
Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου  αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη τεσσάρων 4 οχημάτων με δώδεκα άνδρες, με επικεφαλής το Διοικητή του Σταθμού. Ειδοποιείται  η Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ Βόλου, από την οποία αναχωρούν τρία οχήματα, με εννέα άνδρες και το Διοικητή του Σταθμού. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την Βόρεια είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, το όχημα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Βόλου  κάνει εγκατάσταση χαμηλής  με νερό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο κτίριο αποθήκευσης της αιθάλης.
Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού δικτύου, χρήση πυροσβεστήρων, συγκέντρωση εργαζομένων σε προκαθορισμένο σημείο, απενεργοποίηση ρεύματος, κλείσιμο αερίου στο λέβητα). Ταυτόχρονα, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματου καταιονισμού ύδατος springlers, που υπάρχει στους ορόφους του κτιρίου ζυμωτηρίων.
Το όχημα της Π.Υ. Βόλου, φτάνει στην επιχείρηση από την βόρεια είσοδο, σταθμεύει πλησίον κτιρίου ζύμωσης και κάνει εγκατάσταση χαμηλής, για κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό. Παράλληλα, χρησιμοποιείται το σύστημα tyrbex απαγωγής καπνού, από το ισόγειο του κτιρίου. Το βραχιονοφόρο όχημα, εισέρχεται μέσω βόρειας πύλης,   σταθμεύει πλησίον κτιρίου ζύμωσης και αναπτύσσει τους βραχίονες για την ρίψη νερού  στο κτίριο, από ψηλά. Παράλληλα, γίνεται και η αναγνώριση για τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων, που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την επιχείρηση.
Πράγματι, εντοπίζεται στο 2ο όροφο του κτιρίου ζύμωσης εγκλωβισμένο άτομο,  όπου με την είσοδο διασωστών με ειδική στολή, εντοπίζουν και απεγκλωβίζουν το άτομο. Στο ισόγειο του κτιρίου ζύμωσης, γίνεται μεταφορά τραυματία με φορείο από διασωστική ομάδα 4 ατόμων, με προστατευτικό εξοπλισμό.
Η Ομάδα πυρασφαλείας της εγκατάστασης,  σε όλο το διάστημα συμβάλλει στις ενέργειες των πυροσβεστών. Η πυρκαγιά, με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών, σβήνει και οι καπνοί περιορίζονται. Ακολουθεί, το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου.

Ο  Διοικητής
Χαράλαμπος Χ. Πόζογλου
Αντιπύραρχος