Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σύσκεψη για τις πυρκαγιές στη Θεσσαλονίκη



Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2013 16:53
pyrkagia xwrafiaΗ συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και ο συντονισμός των δράσεών τους αναδείχθηκαν ως τα απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια
της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Έχοντας υπόψη ότι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η ετοιμότητα, η πρόληψη, η ενημέρωση και η συνεργασία είναι οι κυριότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το έργο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Λιακόπουλος.
Ακόμη, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν όπως ο καθαρισμός χώρων απορριμμάτων εντός και πλησίον δασών, σε συνεργασία με όμορους δήμους, η αποψίλωση κρασπέδων γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κτλ, καθώς και μέριμνα για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων. Επίσης, τόνισε την πολύτιμη συμμετοχή όλων των εθελοντικών ομάδων στο έργο της δασοπυρόσβεσης και προστασίας σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση στο έργο τους (π.χ. με την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού). Επιπλέον, σημείωσε την απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών μέσω διαφημιστικής καμπάνιας με διανομή σχετικών φυλλαδίων αλλά και μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αναπληρωτής Διοικητής Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Πουλτίδης, έκανε έναν απολογισμό, με στατιστικά στοιχεία, των πεπραγμένων του έτους 2012 σε αντιπαραβολή με αυτά του 2011. Συγκεκριμένα, κατά το 2012 το σύνολο συμβάντων που αντιμετωπίστηκαν ανέρχονται σε 168 και είναι κατά 18% λιγότερα σε σχέση με τα 205 συμβάντα του 2011. Ωστόσο, μια μικρή αύξηση της τάξης του 1,4% παρατηρήθηκε στο σύνολο των καμένων στρεμμάτων του 2012, που είναι 3,330,8, σε σχέση με αυτά του 20111 που ήταν 3.283,5.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν:
Κωνσταντίνος Καζαντζίδης, εκπρόσωπος μειοψηφίας και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τουλίκας, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το Γ΄ Σώμα Στρατού, τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ καθώς και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των όμορων Δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών.
Επιπλέον, παραβρέθηκαν οι εθελοντικές ομάδες: Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σαμαρείτες Διασώστες Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης, Φιλύρου δήμου Χορτιάτη, Ένωση Προσκόπων Τούμπας, Πρόσκοποι Σειχ-Σου, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Νοσηλευτές – Κοινωνική Πρόνοια, Έλληνες Διασώστες, Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) και Νέα Ακρόπολη.

http://www.thesstoday.gr