Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στο εδώλιο τρεις πυροσβέστες για το θάνατο της Τσακίρη.

Το δρόμο του ακροατηρίου παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας που είχε συγκλονίσει την κοινωνία του Ηρακλείου, τον Ιούλιο του 2010, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε επιχείρηση στο ισόγειο πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο ο γνωστός έμπορος Δημήτρης Κασσαβέτης, αλλά και να χαθεί άδικα η ζωή της 71χρονης Αικατερινής Τσακίρη, ενοίκου διαμερίσματος του πρώτου ορόφου.

Στις 7 Οκτωβρίου, στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου παραπέμπονται τρεις πυροσβέστες στους οποίους σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα αποδίδονται ευθύνες για το θάνατο της άτυχης γυναίκας. Ειδικότερα στους πυροσβέστες καταλογίζεται ότι ενώ η 71χρονη ήταν ακόμα ζωντανή, διέγνωσαν εσφαλμένα ότι ήταν νεκρή με αποτέλεσμα να παρέλθει κρίσιμο χρονικό διάστημα για τον απεγκλωβισμό της, το οποίο αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή της, αφού η γυναίκα κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα λόγω των ανήκεστων βλαβών που είχε υποστεί από τον καπνό. Ως αιτία θανάτου αναφέρεται η νέκρωση της εγκεφαλικής ουσίας συνεπεία ανοξείας λόγω δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το κλητήριο θέσπισμα, οι τρεις πυροσβέστες, περί ώρας 6.10-6.15, έλαβαν εντολή από τον επικεφαλής τους να προωθηθούν προς την ανατολική πλευρά του κτιρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμα της 71χρονης.

Η Αικατερίνη Τσακίρη τουλάχιστον μέχρι τις 05.59 είχε επικοινωνήσει τηλεφω- νικά με έναν από τους γιους της. Επισημαίνεται ακόμα ότι έως τις 6.10 το διαμέρισμα της δεν είχε κατακλυστεί από καπνό και η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της. Αναφέρεται ότι οι πυροσβέστες έσπασαν το διαχωριστικό τζάμι του γειτονικού προς βορρά διαμερίσματος, κινήθηκαν νοτίως, πέρασαν την πρώτη πόρτα του σαλονιού και έφθασαν
στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η 71χρονη.

Αφού άνοιξαν το παντζούρι και την πόρτα, αρκέστηκαν, όπως σημειώνεται, να «σκύψουν» μόνο εντός του δωματίου (το εσωτερικό του οποίου ήταν άθικτο), παρατηρώντας την Αικατερινή Τσακίρη να κείτεται στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι σε άμεση επαφή με την πόρτα και να μην αντιδρά, χωρίς όμως να φέρει εγκαύματα, ενώ ούτε τα ρούχα της ήταν καμένα.

Με βάση το κατηγορητή- ριο, χωρίς να πλησιάσουν, θεώρησαν εσφαλμένα ότι ήταν νεκρή και δεν την ανέσυραν από το διαμέρισμα.

Στις 7.35, μετά την πάροδο μίας και πλέον ώρας, και ενώ ο καπνός είχε υποχωρήσει, πυροσβέστες επέστρεψαν στο διαμέρισμα της 71χρονης και τότε δια- πίστωσαν ότι η γυναίκα ήταν ζωντανή. Την έβγαλαν από το διαμέρισμα και στις 7.43 παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Νοσοκομείου σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής με μυδρίαση.

Υποβλήθηκε σε εξειδικευμένη καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση, ανέκτησε καρδιακό ρυθμό χωρίς αναπνοή και με σοβαρή αιμοδυναμική αστάθεια.

Λόγω έλλειψης κλίνης στη ΜΕΘ, διακομίστηκε αυθημερόν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου τέθηκε σε βαθιά καταστολή και παρέμεινε έτσι έως και τις 3 Αυγούστου οπότε και απεβίωσε.

Εν κατακλείδι, στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι εάν ο απεγκλωβισμός της 71χρονης γινόταν άμεσα, δηλαδή γύρω στις 6.10 με 6.15 και όχι 80-85 λεπτά αργότερα, οι βλάβες που θα είχε υποστεί η γυναίκα θα ήταν μικρότερες και πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί ο θάνατος της, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις γνώσεις και στις ικανότητες των κατηγορουμένων λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Οι γιοι της 71χρονης, τους οποίους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Δημήτρης Σαββόπουλος, εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, έχουν προσφύγει και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η μητέρα τους θα ζούσε αν δεν είχαν γίνει λάθος χειρισμοί και αν, όπως λένε, οι πυροσβέστες είχαν ακούσει εγκαίρως τις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους.

Από την πλευρά των πυροσβεστών αναφέρεται ότι πλησίασαν την 71χρονη, έβγαλαν τα γάντια, την εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι δεν είχε ανάσα και σφυγμό και διέγνωσαν ότι ήταν νεκρή καθώς δεν αντιδρούσε.