Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΕΥΠΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ



Αρ.Πρωτ. 331

Αθήνα 02/10/2013
 


ΠΡΟΣ : ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
      ΜΕΛΗ   Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ

Με την έναρξη των εργασιών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αξιολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Με σκοπό και μόνο την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση αυτών συγκροτήθηκαν ανεξάρτητες διαπαραταξιακές επιτροπές. Σκοπός των επιτροπών ήταν και είναι η επεξεργασία και τελικώς η σύνθεση όλων των προτάσεων από όπου και αν προέρχονται (παρατάξεων, ενώσεων, μελών ενώσεων, αναπληρωματικών μελών κ.α. ). Η τελική επεξεργασία μέσω του Δ.Σ. οδηγεί στην λήψη αποφάσεων και κατάρτιση των τελικών προτάσεων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Με την διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκαν, πριν ένα χρόνο, οι προτάσεις της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για τα δύο μέγιστα ζητήματα του κλάδου, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Π.Σ. και το βαθμολόγιο κατωτέρων.
Με την κατάθεση των προτάσεων στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. και στο Α.Π.Σ. επιδιώχθηκε, επετεύχθη και ως τώρα υφίσταται ειλικρινής διάλογος με την πολιτική και φυσική ηγεσία.
Παράλληλα μέσω συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου στην Αθήνα, επικυρώθηκε η ατζέντα των διεκδικήσεων του κλάδου  και αποφασίστηκε το πλάνο κινητοποιήσεων τόσο μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες των ένστολων, όσο και των κλαδικών περιφερειακών. Συγκεκριμένα από πέρυσι τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν κοινές κινητοποιήσεις ένστολων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και κλαδικές σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Κέρκυρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Καλαμάτα και Ηράκλειο. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εκπροσώπησε την Ομοσπονδία στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής, της Κοζάνης, της Λάρισας και Τρικάλων ενώ εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παραβρέθηκαν στις κινητοποιήσεις της Κέρκυρας, της Λαμίας, της Καλαμάτας και του Ηρακλείου. Συγχρόνως πραγματοποιήθηκαν, σε επίπεδο Προέδρων Ομοσπονδιών Σ.Α. διαδοχικές συναντήσεις με τους Αρχηγούς  και εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς Προ. Πο και Οικονομικών, και τους Αρχηγούς Σ.Α. Σε κλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τον Υπουργό Προ. Πο, με Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό του Π.Σ. Συγχρόνως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συμμετείχε σε διαδοχικά συμβούλια επιτελικού σχεδιασμού όπου και κατατέθηκαν αυτούσιες οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Π.Σ. ,  το μέλλον των ταμείων του Π.Σ. , την άμεση ομογενοποίηση του πυροσβεστικού προσωπικού και άλλων πάγιων προβλημάτων του κλάδου που χρήζουν επίλυσης μέσω του Α.Π.Σ. Παράλληλα επετεύχθη δίαυλος επικοινωνίας με το Προεδρείο της Ε.Α.Π.Σ. με αντικειμενικό σκοπό τον κοινό αγώνα διεκδίκησης επί θεμάτων του κλάδου, όπου οι απόψεις ταυτίζονται πλήρως.
Με τις διαδοχικές δράσεις μας αποφύγαμε μέχρι τώρα τους όποιους αιφνιδιασμούς, όπως το κλείσιμο Π.Υ. , Π.Κ. και Ε.Μ.Α.Κ. (εκτός της 1ης και 2ης Ε.Μ.Α.Κ.) την εφαρμογή του νόμου Βρούτση με την άμεση υπαγωγή των ταμείων μας στο Υπουργείο Προ. Πο. , την υποβάθμιση του ρόλου του Π.Σ. , μέσω αρμοδιοτήτων που θα περνούσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
Από την πρώτη στιγμή η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ανέλαβε πρωτοβουλίες ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας προς κάθε κατεύθυνση. Στα πλαίσια του διαλόγου, με την πολιτική και φυσική ηγεσία, δεν έθετε και δεν θέτει απλά τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά κατέθετε και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Από την πρώτη κιόλας στιγμή των συζητήσεων τέθηκαν ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ:
·        Το βαθμολόγιο κατωτέρων
·        Το Αυτόνομο-Αδιαίρετο-Ανεξάρτητο Π.Σ.
·        Η αύξηση της οργανικής δύναμης του Π.Σ.
·        Η αύξηση των κονδυλίων του Π.Σ.
·        Ο εκσυγχρονισμός και η ρεαλιστικότητα του Κ.Ε.Υ.Π.Σ.
·        Ο εκσυγχρονισμός και η ρεαλιστικότητα του κανονισμού μεταθέσεων
·        Η ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ.
Διαχρονικά τέθηκαν και τίθενται όσα προβλήματα προέκυψαν και προκύπτουν όπως:
·        Το εκλογικό επίδομα (δόθηκε)
·        Το  δασικό επίδομα (συζητείτε εκ νέου)
·        Η αναγνώριση της μάχιμης  πενταετίας (έχει δρομολογηθεί)
·        Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας για όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν στις Ε.Μ.Α.Κ. αυτοδύτες ή μη ( εν εξελίξει οριστικής θετικής επίλυσης )
·        Η πιστοποίηση των υπηρεσιακών διπλωμάτων των οδηγών οχημάτων  
( εν εξελίξει οριστικής θετικής επίλυσης )
·        Η έκδοση συμπληρωματικών βεβαιώσεων αποδοχών ( υλοποιήθηκε)
Κατά την διάρκεια των επαφών μας, από την πλευρά του το Υπουργείο Προ.Πο μέσω του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε επανειλημμένα την ικανοποίησή του για το επίπεδο του διαλόγου που υφίσταται, ενώ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας ο αιφνιδιασμός και η προχειρότητα. Αναδεικνύοντας ως πρώτο θέμα την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Π.Σ., διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα είναι προϊόν μελέτης όλων των παραμέτρων, χωρίς να αποκλείει την συμμετοχή – συνεισφορά εξειδικευμένου γραφείου μελετών. Για το βαθμολόγιο κατωτέρων η πρόταση της Ομοσπονδίας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, ενώ ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας διατύπωσε επανειλημμένα την θετική του θέση, διατηρώντας ταυτόχρονα  επιφυλάξεις, καθώς εκτιμά πώς η εξέλιξη του θέματος του βαθμολογίου κατωτέρων άπτεται της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της χώρας. Σε δύο διαδοχικές συναντήσεις μας διαβεβαίωσε πώς δεν υφίσταται θέμα κινητικότητας και αξιολόγησης του πυροσβεστικού προσωπικού ούτε είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ιδιωτικοποίηση μέρος των αρμοδιοτήτων του Π.Σ. Δεν απέκλεισε το γεγονός θεσμοθέτησης ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών, εντός των προτύπων λειτουργίας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Για την πρόσληψη των 725 επιτυχόντων  πυροσβεστών προσφάτως μας ενημέρωσε ότι θα απορροφηθούν σε βάθος τριετίας με ταυτόχρονη παράταση ισχύος του Νόμου. Είναι σύμφωνος για την ομογενοποίηση του πυροσβεστικού προσωπικού αλλά έως τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όσων αφορά γενικότερα θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών, οι δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια ελαστικών περατώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα λόγω τεχνικών ζητημάτων ενώ μας ανέφερε ότι εντός του χρονικού διαστήματος που διανύουμε αναμένετε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, καθώς έχει δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό το ποσό των 1.500.000 ευρώ. Για την προμήθεια νέων στολών μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί οι οποίοι διενεργούνται μέσω του Υπουργείου ανάπτυξης. Συγχρόνως βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την προμήθεια 200 περίπου νέων οχημάτων, αριθμός που όπως μας τόνισε είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να αυξηθεί για να αντικατασταθεί μέρος του ήδη γερασμένου στόλου ανά την επικράτεια. Τέλος μέσα στους μεγάλους στόχους του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.
Ενώ η αντιπυρική περίοδος φτάνει στο τέλος της με τα προβλήματα και φέτος να είναι πολλά όλοι μας και πάλι δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για τον αντικειμενικά κοινό σκοπό της αποτελεσματικότητας του Π.Σ. Δώσαμε μάχη με τα προβλήματα του κλάδου και συνεχίζουμε να δίνουμε με στόχο την προώθηση κάθε δυνατής λύσης σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Οι σταθερές μας όμως θέσεις και ακλόνητα επιχειρήματα αποτελούν οδηγό της προσπάθειας μας και μας κάνουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Συναδελφικά
Για Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                         Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                            ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ