Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Π.Ε.Ε.Π.Σ. στις ΗΠΑ.

Πραγματοποιήθηκε η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Π.Ε.Ε.Π.Σ.
στις ΗΠΑ.


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η Εκπαιδευτική Αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ.) στις ΗΠΑ. Η αποστολή απαρτίζονταν από 12 Εθελοντές Πυροσβέστες, μέλη της Π.Ε.Ε.Π.Σ., από διάφορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της πατρίδας μας, οι οποίοι μετέβησαν στο Εκπαιδευτικό Πυροσβεστικό Κέντρο UNION FIRE DISTRICT του South Kingstown της Πολιτείας του Rhode Island, από τις 20-27 Οκτωβρίου 2013.

1

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από την παγκόσμια ομογενειακή οργάνωση A.H.E.P.A., στα πλαίσια προγράμματός της για την ενίσχυση της πυροσβεστικής τεχνογνωσίας του εθελοντικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

23

Κύρια αντικείμενα της εκπαίδευσης υπήρξαν:
·  Εκπαίδευση ζωντανής καύσης «live burntraining» σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο εξομοίωσης καύσης (Burn building), που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
· Τεχνικές έρευνας & διάσωσης σε καιόμενους χώρους
·  Τεχνικές παραβίασης θυρών για είσοδο σε καιόμενους χώρους (Forcible entry)
·  Επιχειρήσεις οροφής – τεχνικές αερισμού / κοπή οπών (Roofoperations –ventilation techniques).
·  Διάσωση σε  περιορισμένους χώρους (Confined space rescue).
·  Tεχνικές σχοινοδιάσωσης (Rope rescue)

45
6
7

Επίσης, πέντε από τα μέλη, τα οποία είχαν συμμετάσχει και στην 1η Εκπαιδευτική Αποστολή το 2011 συνόδευσαν την αποστολή ως συνοδοί εκπαιδευτές και ταυτόχρονα παρακολούθησαν μαθήματα εκπαιδευτών ζωντανής καύσης (Burn Instructors) κάνοντας την πρακτική τους με τα νέα μέλη σε συνεργασία με τους αμερικανούς εκπαιδευτές.

Πέραν της υποδειγματικής εκπαίδευσης, αξιομνημόνευτη υπήρξε και η φιλοξενία των εκεί στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος προς τα μέλη της αποστολής, οι οποίοι συγκίνησαν με την αμεσότητα, την φιλικότητα και την αγάπη τους προς τους Έλληνες «αδελφούς» Πυροσβέστες, τονίζοντας ότι όλοι μας ανήκουμε στην μεγάλη πυροσβεστική οικογένεια.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, τρία μέλη της αποστολής, με δικά τους έξοδα, μετέβησαν στο Long Island της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία μαθήματα στην Ακαδημία Δασοπυρόσβεσης και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης, η οποία διεξήχθει για τη φετινή χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Saouthampton. Τα αντικείμενα των μαθημάτων ήταν:
·         Προχωρημένη δασοπυρόσβεση για μέλη πεζοπόρων τμημάτων (Firefighter Τype 1).
·         Επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος (Crew Boss).

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ακαδημία πραγματοποίησαν, κατόπιν αιτήματος της Ακαδημίας, παρουσίαση με θέμα την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος. Την παρουσίαση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι της Ακαδημίας.

910

11Κατά την διάρκεια της αποστολής η ΠΕΕΠΣ εκπροσωπούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτου Σπυρίδων και Μπανό Συμεών, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη, κα Ιφιγένεια Καναρά, η οποία ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο για την έκβαση της εκπαίδευσης στο Union Fire District of South Kingston, όσο και για την γενικότερη πορεία του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα.











http://www.vfu.gr