Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.




Θεσσαλονίκη 2/11/2013





Αρ. Πρωτ.
ΠΡΟΣ:
  • Μέλη Δ.Σ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  • Όλα τα μέλη της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ. και όλες τις Π.Υ. και Π.Κ. της Κεντρικής Μακεδονίας
  • Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.Να τους συγχαρούμε για την άψογη εμφάνιση και διέλευση και για το ότι έδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο ότι το φρόνημα και το ηθικό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και του Στρατού και όλων των Σωμάτων ασφαλείας παραμένει υψηλό, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινή μας ζωή και στους χώρους εργασίας μας.

Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Γεωργακόπουλος Σωτήριος για το εορταστικό αυτό τριήμερο. Το Προεδρείο της Ένωσης μας είχε πολύωρη συνάντηση μαζί του και την ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα της Περιφέρειας μας και να ακουστούν οι απόψεις μας για όλα τα θέματα που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα.Παρότι το πρόγραμμα του κ.Αρχηγού ήταν βεβαρυμένο,μας αφιέρωσε πολύ χρόνο και τον ευχαριστούμε για αυτό.
 
 


Πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για :



1) ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ο Αρχηγός θεωρεί ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι ουσιαστικά αναβάθμιση του Σώματος. Προχωράμε με γνώμονα την δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και λειτουργικού σχήματος, Περιφέρειες με αυξημένες αρμοδιότητες και Δ.Α.Ε., κατά τόπους λιγότερες διευθύνσεις και επιτελικά γραφεία.
 
 
 
Σαν Ένωση διατυπώσαμε την ανησυχία μας για ενδεχόμενο κλείσιμο
κλιμακίων ή Υπηρεσιών, αλλά ο Αρχηγός μας διαβεβαίωσε οτι όλα αυτά είναι φήμες του διαδυκτίου και δεν προβλέπεται στην αναδιάρθωση κανένα κλείσιμο κλιμακίου ή Υπηρεσίας γιατί προέχει η αίσθηση ασφαλείας του πολίτη και η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος.
2) ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ: Το Προεδρείο της Ένωσης έθιξε το θέμα των περικοπών στους μισθούς μας που έχει υποβαθμίσει το επίπεδο της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό ώστε περαιτέρω μειώσεις να προκαλέσουν θέμα επιβίωσης στις οικογένειες των συναδέλφων.Ο κ.Αρχηγός μας ξεκαθάρισε οτι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για τις προθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας αλλά και οτι αντιλαμβάνεται και αυτός την δεινή θέση που έχουν περιέλθει όλοι οι συνάδελφοι.
3) Π.Π.Υ.- ΕΠΟΧΙΚΟΙ:Η Ένωση μας εξέφρασε τον προβληματισμό της για την τριχοτόμηση του Σώματος και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν και πρότεινε άμεση εξομοίωση καθηκόντων των πενταετών και την σταδιακή και με κριτήρια ενσωμάτωση τους στο Σώμα.Ο κ.Αρχηγός μας διευκρίνησε ότι μελετάται ήδη και γίνονται προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης για την εξομοίωση του καθηκοντολογίου και όσο για την ενσωμάτωση τους ότι εξετάζεται με συγκεκριμμένα κριτήρια και προυποθέσεις. Επίσης επίκειται προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με αίτηση τους με ανάλογη ποσόστοση. Ο κ.Αρχηγός είπε επίσης οτι το Σώμα δεν πρέπει να χάσει τον εποχιακό του χαρακτήρα και είναι υπέρ των προσλήψεων εποχιακών υπαλλήλων κάθε χρόνο.
4) ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΉ ΥΠΟΔΟΜΗ:Ενημερωθήκαμε απο τον κ.Αρχηγό ότι οι διαγωνισμοί που υπήρξαν για στολές,ελαστικά οχημάτων καθυστερούν εξαιτίας ενστάσεων που κατέθεσαν εταιρίες που συμμετείχαν,αντιμετωπίζεται το θέμα με εξεύρεση χορηγιών.Τονίσαμε στον κ.Αρχηγό την παλαιότητα του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας μας πράγμα που δυσχαιρένει της προσπάθειες μας στην αντιμετώπιση των συμβάντων και σε αυτό το σημείο πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο το Σώμα θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 160 νέα οχήματα, σε βάθος χρόνου 400 στο σύνολο, ώστε να υπάρξει ανανέωση του στόλου μας αλλά και ανακατανομή των οχημάτων στις υπηρεσίες με σωστό και λειτουργικό τρόπο.Το Προεδρείο μας πρότεινε επίσης επαναφορά της παγίας,παραγγελία πχ.λιπαντικών οχημάτων,ανταλλακτικών σε μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές,μεγαλύτερη ευελιξία και απολεσματικότερη λειτουργία του συστήματος προμηθειών που σήμερα νοσεί.


5) 1ος Π. ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ:
Το πρόβλημα μετεγκατάστασης του 1ου Π.Σταθμού είναι γνωστό στον Αρχηγό και από παλαιότερες συναντήσεις του Προεδρείου μαζί
του,σε επίσκεψη που κάναμε με τον κ.Αρχηγό στο κτήριο που στεγάζετε τώρα ο 1ος Π.Σ. και στο καινούριο κτήριο που είναι να παραδωθεί διαπίστωσε και ο ίδιος την ακαταλληλότητα του κτηρίου που νοικιάζει η υπηρεσία μας.Μας διαβεβαίωσε οτι είναι για αυτόν θέμα πρώτης προτεραιότητας και θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.
6) ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 725 ΕΠΙΤΥΧΌΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ:Οι κενές οργανικές θέσεις αυτή την στιγμή είναι 250 άρα και λόγω τρόικας είναι αδύνατη η προσθήκη τους, η λύση είναι να γίνουν σχολές σταδιακά σε βάθος διετίας.Εδώ έγινε επισήμανση από το Προεδρείο ότι οι οργανικές θέσεις της Θεσ-νίκης από 420 το 2011 μειώθηκαν σε 318 το 2013 με αποτέλεσμα να εμφανίζετε ότι δεν υπάρχουν κενά ενώ οι υπηρεσιακές ανάγκες της πόλης έχουν αυξηθεί ενώ παράλληλα έχει αποστρατευθεί και πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων.
7) ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ:Μας ενημέρωσουμε ότι θα γίνει σχολή Αρχιπυροσβεστών για 250 εώς 280 συναδέλφους.Επίσης προτείναμε στον κ.Αρχηγό να διοργανωθούν σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για όλους τους συναδέλφους διότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης που τηρείτε δεν επαρκεί πλέον για να αντιμετωπιστούν συνθήκες και συμβάντα που βρίσκει μπροστά του ο σύγχρονος πυροσβέστης.
8) ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ-ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Η αδικία σε σχέση με την χορήγηση γονικών αδειών που δίνονται σε Λιμενικό και Αστυνομία,είναι υπο-συζήτηση και εκρεμμεί αν και όπως αναφέραμε υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις για συναδέλφους.
Η έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας είναι καθαρά θέμα οικονομικού χαρακτήρα,γίνεται προσπάθεια από το Αρχηγείο να επιλυθεί.
9) ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ: Ο Αρχηγός εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις,θεωρεί την θέση του κλιμακίου στρατηγική και απαραίτητη την λειτουργία του και περιμένει προτάσεις-μελέτες για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του και σαν κέντρο εκπαίδευσης των Ε.Μ.Α.Κ.
10) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ: Το Αρχηγείο έχει προβεί σε μελέτη ενσωμάτωσης του ΕΚΑΒ στο Πυροσβεστικό Σώμα και εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό.Έχει αποφασιστεί η δημιουργία γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ ο κ.Αρχηγός μας δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί κανένα φαινόμενο διαφθοράς και μας βρίσκει σύμφωνους και συμμάχους σε αυτή του την προσπάθεια.
11) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Έγινε εκτενή ενημέρωση του Αρχηγού από το Προεδρείο για τα κτιριακά προβλήματα των Πυροσβεστικών Σταθμών,κλιμακίων της Περιφέρειας μας,όπως και για την θέρμανση.Προτείναμε την ένταξη των υπηρεσιών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα Σ.Δ.Ι.Τ. και αύξηση των κονδυλίων για θέρμανση στην Περιφέρεια μας λόγο των αντίξοων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Μας προέτρεψε στην εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση μας και μας είπε ότι το πρόβλημα είναι πανελαδικό και γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να επιλυθούν τα προβλήματα ώστε οι συνάδελφοι να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους.

                                                  Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Είχαμε τη ευκαρία σε αυτήν την επικοδομητική συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να τον ενημερώσουμε για την προσπάθεια που γίνεται στην Ένωση μας,την απόφαση μας να προχωρήσουμε μακριά από τον παλαιό κομματικό συνδικαλισμό,να λειτουργήσουμε σαν μια δυνατή κοινωνική ομάδα ενωμένη για το κοινό συμφέρον.Ο Αρχηγός εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτό και μας τόνισε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για συνδικαλιστές με τεκμηριωμένες εφικτές προτάσεις για τις οποίες θα κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθούν.



  



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑμανατίδηςΧαράλαμπος
Με Τιμή
Για το Δ.Σ.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Αναστασιαδης Γρηγόριος