Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τα θύματα της φτώχειας στη Β. Ελλάδα. Ο "πόλεμος" για τη θέρμανση!


PrintE-mail
Monday, 02 December 2013 15:00
 

Η 13χρονη Σάρα, το κορίτσι που πέθανε από τις αναθυμιάσεις ενός μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυστυχώς το πρώτο θύμα του πολέμου για τη θέρμανση που μαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ξυλόσομπες, μαγκάλια, αυτοσχέδιες και επικίνδυνες κατασκευές στοιχίζουν ζωές νέων ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν οικονομικό τρόπο για να ζεσταθούν. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ζει μέρες δεκαετίας του ΄50 και τα θύματα της φτώχειας είναι δυστυχώς πολλά.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τρία αγόρια ηλικίας 5, 7 και 15 ετών, τρία από τα δέκα παιδιά μιας οικογένειας, βρήκαν τραγικό θάνατο στο σπίτι των παππούδων τους, στο χωριό Μεσορόπη Καβάλας από φωτιά που προκλήθηκε από ξυλόσομπα.

Τα δύο μικρότερα αγόρια καταπλακώθηκαν στον ύπνο τους από τη φλεγόμενη στέγη του σπιτιού, που κατάρρευσε, ενώ ο 15χρονος, που αρχικά πρόλαβε να βγει στο δρόμο, έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις, καθώς χώθηκε ξανά στα ερείπια για να σώσει τα αδέρφια του. Η άτυχη οικογένεια είχε εγκαταστήσει στο σπίτι αντλία θερμότητας για να μειωθούν τα έξοδα θέρμανσης, όμως και το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πανάκριβο. Έτσι, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, από την οποία προκλήθηκε η τραγωδία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά σιγόκαιγε στο άνοιγμα του μπουριού της ξυλόσομπας αρκετά λεπτά πριν λαμπαδιάσει η στέγη.

 

Λίγο καιρό αργότερα, τον φετινό Μάρτιο, δύο φοιτητές στη Λάρισα πέθαναν από ασφυξία, λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα. Οι δύο άτυχοι νέοι με τρεις ακόμη φίλους τους έψησαν στην αυλή του σπιτιού και στη συνέχεια μετέφεραν την ψησταριά μέσα στη μονοκατοικία, προκειμένου να συνεχίσουν το φαγοπότι. Δεν την έβγαλαν, όμως, ξανά έξω γιατί σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να ζεσταθούν από τα κάρβουνα που σιγόκαιγαν... Στο σπίτι υπήρχαν ηλεκτρικές σόμπες, μία σε κάθε δωμάτιο, οι οποίες βρέθηκαν κλειστές. Εκτός από τα δύο θύματα, οι τρεις φίλοι τους κινδύνευσαν να υποστούν βαριές εγκεφαλικές βλάβες, λόγω ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών του εγκεφάλου από την εισπνοή μονοξειδίου.

Στα θύματα του πολέμου για τη θέρμανση περιλαμβάνονται αρκετές ακόμη μεμονωμένες περιπτώσεις ηλικιωμένων σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι είτε δηλητηριάστηκαν από μαγκάλια είτε τα σπίτια τους τυλίχτηκαν στις φλόγες εξαιτίας μιας πρόχειρης ξυλόσομπας.

by Α.Π.


Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=120107%3Ata-thumata-ths-ftoxeias-sth-b-ellada-o-polemos-gia-th-thermansh&catid=1%3Alatest-news&Itemid=54#ixzz2mM4TjZE3 
Seleo.gr News