Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΠΟΕΥΠΣ: Συνάντηση εργασίας για όλα τα τρέχοντα εργασιακά μας ζητήματα


Αρ.Πρωτ.145
Αθήνα, 08/07/2014

                                                                                          ΠΡΟΣ: Υπουργό Δημόσιας Τάξης
και Προστασίας του Πολίτη
                                                                                                           κ. Βασίλειο Κικίλια
           
                                                                                       ΚΟΙΝ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις
                                                                                             μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ




Κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνουμε ότι την 03-07-2014 συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ) όπως αυτό προήλθε από τις αρχαιρεσίες του 16ου Συνεδρίου της, την 24-06-2014, στα Ιωάννινα.  Η Ομοσπονδία μας  εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πυροσβεστών και αναδεικνύει κατ’ επανάληψη τα πολλά και μεγάλα  προβλήματα που απασχολούν  το Πυροσβεστικό Σώμα ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι συνέπειες των οποίων αντικατοπτρίζονται καθημερινά στους εργασιακούς μας χώρους, προκαλούν συναισθήματα αγανάκτησης και κατ΄επέκταση μειωμένο ηθικό στο σύνολο των συναδέλφων.
               Ευελπιστούμε πως με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων σας, θα επικρατήσει κλίμα συνεργασίας και θα βρεθούν τρόποι επίλυσης των εργασιακών μας προβλημάτων.
               Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παραλάβατε το Πυροσβεστικό Σώμα με μεγάλα προβλήματα τόσο στην επιχειρησιακή του δυνατότητα εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών περικοπών στους τελευταίους προϋπολογισμούς όσο και στο έμψυχο δυναμικό του.
Δυστυχώς όμως διανύουμε τον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και η κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι τραγική. Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα του Π.Σ. έχουν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η αντιμετώπισή τους να απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το Πυροσβεστικό Σώμα ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία και σας αποτυπώνουμε μερικά από τα μείζονα προβλήματά του.
·         Μεγάλη έλλειψη μονίμου προσωπικού με αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες να υπολειτουργούν και να αναγκάζεται το προσωπικό με βάση το φιλότιμο να κάνει πρόσθετες υπηρεσίες ή να καλείται σε παράνομες επιφυλακές προκειμένου να καλυφθούν τα πολλά πραγματικά κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
·         Ελλείψεις και παλαιότητα, σε μεγάλο βαθμό, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και των Πυροσβεστικών μέσων με αποτέλεσμα την μειωμένη επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα αλλά και την αύξηση του κόστους συντήρησής τους.
·         Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πυροσβεστικό προσωπικό στο οποίο στην πλειονότητά του δεν του έχει χορηγηθεί από το 2008 η προβλεπόμενη φόρμα εργασίας, τα υψηλά υποδήματα (μπότες – αρβύλες) καθώς και τα υπόλοιπα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούται.
·         Η τριχοτόμηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (Μόνιμοι, Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, Εποχικοί) έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες και προβλήματα στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού καθώς και στην αντιμετώπιση των συμβάντων.
·         Προμήθεια ελαστικών στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει να γίνει πολλά χρόνια (από το έτος 2008) με αποτέλεσμα πολλά οχήματα  να ακινητοποιούνται ή  να κυκλοφορούν με αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των Πυροσβεστών.

            Είναι δεδομένο πως το Πυροσβεστικό Προσωπικό με γνώμονα το φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια πράττει το καθήκον του στο έπακρο προκειμένου να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των πολιτών αλλά και  του Κράτους γενικότερα. Στην κατάσταση που βρίσκεται όμως το Πυροσβεστικό Σώμα δεν φτάνει μόνο αυτό γιατί όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε είναι τα μείζονα αλλά δεν είναι τα μόνα που αντιμετωπίζουμε.

Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να σταθείτε αρωγός στην προσπάθεια που κάνουμε, για την αντιμετώπισή και την επίλυσή αυτών, και ζητάμε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση της Ομοσπονδίας μας μαζί σας, για  να σας ενημερώσουμε για το σύνολο αυτών αλλά και να σας παραθέσουμε ένα συνολικό πλαίσιο με προτάσεις, με στόχο την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας προκειμένου το Πυροσβεστικό Σώμα να είναι άρτιο επιχειρησιακά αλλά και η Πυρασφάλεια και η Πυροπροστασία της Χώρας μας στο υψηλότερο επίπεδο.

                                                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

         ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                         ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ