Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα»: Λάθος υπηρεσία ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο Νέα ερωτήματα και καταγγελίες για τον θάνατο του πυροσβέστη


Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα»: Λάθος υπηρεσία ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο
Στιγμιότυπο από το βράδυ της πυρκαγιάς στο Παλαιό Φάληρο ( Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Καμία από τις 15 περίπου φιάλες ασετυλίνης, υγραερίου και προπανίου δεν είχε εκραγεί στο εσωτερικό του καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο όπου βρήκε τραγικό θάνατο, την περασμένη Παρασκευή, ο 32χρονος πυροσβέστης στην προσπάθειά του να διασώσει μία 44χρονη γυναίκα που έχασε επίσης τη ζωή της. Ο μαύρος καπνός που εκλυόταν προερχόταν μόνο από την καύση πλαστικών και μέσα στο κτίριο δεν είχαν αναπτυχθεί "ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες" ή επικρατούσαν τόσο ζοφερές συνθήκες που να δικαιολογούν την τραγική κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων».

Αυτό φέρεται να είναι, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής και άλλα πρόσωπα που παρακολουθούν την έρευνα, τα πρώτα συμπεράσματα από την εξέταση του χώρου όπου βρήκαν τον τραγικό θάνατο οι δύο άνθρωποι στο Παλαιό Φάληρο.

Αρχικά, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται στην «κόλαση φωτιάς που υπήρχε από τις εκρήξεις φιαλών ασετυλίνης και υγραερίου και στην ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

Όμως από τα πρώτα ευρήματα αυτή η αναφορά καταρρίπτεται και φαίνεται να διαπιστώνεται ότι «επρόκειτο για την αντιμετώπιση ενός συνήθους περιστατικού αστικής πυρκαϊάς όπου ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται σε λάθη στο σύστημα υποστήριξής του, στην προβληματική φιάλη πεπιεσμένου αέρα και σε συνολικά σφάλματα στη διαχείριση του περιστατικού».

«Το Βήμα» παρουσιάζει το πλήρες κείμενο που απέστειλε στέλεχος της Πυροσβεστικής (σ.σ. διατηρεί την ανωνυμία του) που φαίνεται να γνωρίζει άγνωστες πτυχές του τραγικού συμβάντος. Ανάμεσα στα άλλα περιγραφει και προσδιορίζει σειρά ελλείψεων, καθυστερήσεων και λαθών στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μεταξύ αυτών ότι «λάθος υπηρεσία της Πυροσβεστικής» ανέλαβε την κατάσβεση της πυρκαϊάς.

Η επιστολή φέρεται να επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του «Βήματος» («Άδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο», 15.9.2014) για τα σφάλματα που οδήγησαν στον θάνατο του πυροσβέστη και της γυναίκας. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του άρθρου της 15/9/2014 σχετικά με την πυρκαγιά στο Π. Φάληρο και το θάνατο του ηρωικού πυροσβέστη και της άτυχης γυναίκας, καταθέτουμε ορισμένους σοβαρότατους προβληματισμούς και ερωτήσεις, με σκοπό την ανάδειξη του θέματος από πλευράς σας, μήπως αλλάξει κάτι και καταφέρουμε να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

1. Καταρχήν ξεκινάμε από την τραγική διαχείριση και υποτίμηση του συμβάντος από το επιχειρησιακό κέντρο (199 ΣΕΚΥΠΣ) της Πυροσβεστικής, το συγκεκριμένο περιστατικό ανήκει στην περιοχή ευθύνης του 7ου πυρ/κού σταθμού Αθηνών και όχι του 5ου ΠΣ που έκανε την επιχείρηση. Για ποιο λόγο το ΣΕΚΥΠΣ έστειλε το συγκεκριμένο σταθμό; Θα ισχυριστεί κάποιος: και τι έγινε, το ίδιο δεν είναι; Φυσικά όχι διότι η σύνθεση των δυνάμεων θα ήταν πολύ καλύτερη σε ποιότητα και εμπειρία, σε σχέση με το έμψυχο υλικό. Ζητήστε τα στοιχεία από το Σώμα προς επιβεβαίωση, ποιος θα απαντήσει πειστικά στην οικογένεια που θα ισχυριστεί και δικαίως ότι αν πήγαινε ο 7ος ΠΣ το παιδί τους θα ήταν ζωντανό;

2. Η σύνθεση της εξόδου του 5ου ΠΣ Αθηνών ήταν τραγική και συγκεκριμένα στο πρώτο όχημα ήταν ένας οδηγός, ο αποθανών Αξ/κός υπηρεσίας και δύο δόκιμοι πυροσβέστες (πρώην πενταετείς), από τη σχολή που κάνουν πρακτική εκπαίδευση στις μάχιμες υπηρεσίες και φυσικά αντικειμενικά δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Στο δεύτερο όχημα ο οδηγός και ένας πυροσβέστης που έχει τελειώσει τη σχολή τον Ιούνιο 2014, τραγική σύνθεση. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση;

3. Ο επιχειρησιακός αξιωματικός (Κρόνος 15 - διακριτικό), ο οποίος είχε την ευθύνη να διαχειριστεί το περιστατικό ως ανώτερος αξιωματικός, ορισμένος για αυτό, μέχρι την άφιξη Διοικητών, δηλαδή το κρισιμότερο χρονικό διάστημα, τι ακριβώς έκανε και τι εντολές έδωσε; Εχει υπηρετήσει ποτέ σε μάχιμο υπηρεσία, έχει δει, όχι αντιμετωπίσει ποτέ του αστική πυρκαγιά μαζί με διάσωση; να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, και αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί ορίσθηκε επιχειρησιακός αξιωματικός; (Υπάρχει αξιολόγηση), είναι δυνατό να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές; Ζητήστε τα στοιχεία από το αρχηγείο.

4. Έγινε προσβολή στο χώρο της πυρκαγιάς με εγκατάσταση, ώστε να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά, να υποβιβασθεί η θερμοκρασία, να γίνει ψύξη στις φιάλες ασετυλίνης; Το κρίσιμο διάστημα μόλις κατέβηκε ο δεύτερος πυροσβέστης και μετά έγιναν ενέργειες για προσέγγιση του πυροσβέστη που ήταν στο δεύτερο όροφο, τι εντολές έδωσε ο Κρόνος 15;

5. Από ποιον και γιατί έγινε αλλοίωση με διορθωτικό, στις ώρες εκκίνησης των οχημάτων του 7ου ΠΣ (7-2 και 7-1-2), στο βιβλίο κίνησης των οχημάτων του σταθμού, με ποιανού εντολή, τι έγινε με την αναφορά του αξιωματικού υπηρεσίας Β΄φυλακής γιατί δεν συσχετίζεται με όλη την ΕΔΕ που διετάχθη, ποιον θέλουν να καλύψουν; Πάνε να βγάλουν τρελούς 20 ανθρώπους. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

6. Γιατί το 199 ΣΕΚΥΠΣ δεν έστειλε τις απαιτούμενες και κατάλληλες ενισχύσεις, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό γρήγορα, έστειλε δε πολύ αργά δύο κλιμακοφόρα 30 μέτρων τα οποία λόγω του όγκου τους δεν μπορούσαν να προσφέρουν, ενώ έπρεπε να στείλει οπωσδήποτε ένα βραχιονοφόρο 15 μέτρων που είναι πολύ πιο μικρό σε όγκο και ευέλικτο. Πόσο καθοριστικής σημασίας ήταν αυτή η παράλειψη για τη δυσμενή εξέλιξη του περιστατικού; Τι ώρα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι διοικητές γιατί όταν έκανε τις δραματικές τελευταίες διαβιβάσεις ο νεκρός πυροσβέστης το κέντρο έμπλεξε τα μπούτια του κατά τη λαϊκή έκφραση και έπαιρναν τηλέφωνο τα πληρώματα των περιπολικών ανά την Αθήνα, που ήταν υπηρεσία, προκειμένου να ενεργήσει το 199 ΣΕΚΥΠΣ; Τι γύρευε Σάββατο πρωί-πρωί την επομένη ο ηλεκτρονικός στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύστημα καταγραφής των επικοινωνιών παρόντος της ηγεσίας του Σώματος τι ήταν τόσο επείγον αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις όλα έγιναν καλά. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, το περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

7. Για ποιο λόγο μέχρι τώρα, τη στιγμή που έχουμε δύο θανάτους, δεν έχει διατάξει προανάκριση ο εισαγγελέας, ποιος θα διασφαλίσει ότι θα γίνει αντικειμενική έρευνα, ποιος θα διασφαλίσει το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του 199 ΣΕΚΥΠΣ, δεν γίνεται έτσι στα ευνομούμενα κράτη, ρωτήστε.

8. Το κορυφαίο θέμα βέβαια είναι ο τρόπος διαχείρισης του προσωπικού στις μάχιμες μονάδες, πώς είναι δυνατόν αυτές να έχουν πάντα ελλείψεις, εν αντιθέσει με τα γραφεία που είναι υπερπλήρεις - πλήρεις διοικητικές υπηρεσίες γεμάτες. Το Σώμα εκεί είναι, οι υπάλληλοι στη μάχιμο υπηρεσία, οι μαύροι, οι μουντζούρηδες, τα χαμίνια, αυτοί που δουλεύουν για να πληρώνονται όλοι και ζουν ευτυχισμένοι και με ασφάλεια, το γνωρίζει και ο υπουργός στις πρόσφατες περιοδείες το λέει και το επισημαίνει και ο ίδιος, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα και κάθε χρόνο και χειρότερα, οι μεν με τις άδειες και τα ρεπό τους, οι δε με ελάχιστη άδεια, με μεγάλο ζόρι και γκρίνια και την ψυχή στο στόμα.

Ο λόγος που καταγράφονται αυτές οι σκέψεις, προβληματισμοί, ερωτήσεις, με πόνο και στεναχώρια, πέρα και πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις, μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν να προβληματίσουν και να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου, ένα Σώμα αγαπητό στη κοινωνία, να μη γίνει μία κάκιστη δημόσια υπηρεσία ωχαδερφισμού, ρωτήστε, ψάξτε, βοηθήστε, μη μας εμπιστεύεστε αλλά όμως ασχοληθείτε, γιατί όταν ξαναγίνει παρόμοιο περιστατικό τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Tovima.gr