Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πυροσβέστης στην εντατική γιατί τελειώσε το οξυγόνου της μάσκας

Νέος σοκαριστικός τραυματισμός συγκλονίζει την οικογένεια της Πυροσβεστικής, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατο του 33χρονου αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα της HuffPost Greece εγείρουν ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης τυλίχτηκε στις φλόγες την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου βγάζοντας τη μάσκα οξυγόνου του μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Κυψέλη.

Το περιστατικό κρατήθηκε στο «σκοτάδι» από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος παρότι ο Φουντουλάκης έδινε μάχη για έξι ολόκληρες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «251 Γ.Ν.Α.». Τα πρώτα λόγια που είπε στους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν προχθές, κατά την πρώτη του ημέρα σε θάλαμο εκτός ΜΕΘ, ήταν: «Δεν χτύπησε η ειδοποίηση της μάσκας. Έτσι, δεν άκουσα τον ήχο για να καταλάβω ότι το οξυγόνο μου τελείωσε».

Η φράση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες που είχαν γίνει μετά το θάνατο Μάντζιου για προβληματικές μάσκες οξυγόνου στο Π.Σ. Από την πλευρά του το αρχηγείο της Πυροσβεστικής σε μία προσπάθειά του να υποβαθμίσει το περιστατικό απαντά στη HuffPost Greece σε σχέση με τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα ότι «ο 37χρονος έπαθε πιθανότατα κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και ο τραυματισμός του δεν οφείλεται σε προβληματική μάσκα. Στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους».

Το χρονικό

Ο Σπύρος Φουντουλάκης έσπευσε μαζί με συναδέλφους του σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στην οδό Μεγίστης στην Κυψέλη ύστερα από κλήση για πυρκαγιά σε παιδικό δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης έβγαλε τη μάσκα του και την πέταξε στο πάτωμα με αποτέλεσμα οι καπνοί και οι φλόγες να τον τυλίξουν. Συνάδελφός του σε κατάσταση πανικού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έσυρε τον υποπυραγό εκτός διαμερίσματος σώζοντας του τη ζωή.

Ο Φουντουλάκης υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στα πλευρά, στο χέρι και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, το πιο επικίνδυνο είναι ότι εισέπνευσε δηλητηριώδη αέρια. Τα μέλη της οικογένειάς του -με καταγωγή από την Κρήτη- βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό του, αν και ακόμα οι γιατροί δεν τους επιτρέπουν να τον βλέπουν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Μιλώντας στη HuffPost Greece ζητούν από την ηγεσία του Π.Σ. να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να εντοπιστούν τα αίτια του τραυματισμού που λίγο έλειψε να τους στερήσει τον άνθρωπό τους. Ο 37χρονος περνάει το στάδιο του μετατραυματικού στρες και υποστηρίζεται από δύο ψυχιάτρους.

default
Ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος που έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο

Η αδερφή του Ματθαίου Μάντζιου μιλά στην HuffPost Greece

Η Βασιλική Μάντζιου είναι η αδερφή του 33χρονου ήρωα αρχιπυροσβέστη Ματθαίου, ο οποίος έπεσε νεκρός στο καθήκον στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 στην προσπάθειά του να σώσει 44χρονη μητέρα από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο.

Περίπου δύο μήνες μετά το περιστατικό αποκαλύπτει τα όσα «προφητικά» της έλεγε ο αδερφός της για τις συνθήκες εργασίας του: «Ο Μάνθος μου έλεγε: ‘θα καούμε. Και εμείς και αθώοι πολίτες. Δεν έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε όπως πρέπει το Σταθμό. Θα πεθάνουμε’. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Καλλιθέας έγινε ο τάφος του αδερφού μου. Το νεκροταφείο της οικογένειάς μας».

Η Βασιλική μιλάει βουρκωμένη κρατώντας στα χέρια το αγαπημένο δαχτυλίδι του αδερφού της με χαραγμένα τα αρχικά του: «Ο Μάνθος ήθελε να φύγει από το Σταθμό της Καλλιθέας γιατί ήξερε ότι με τόσο μικρή δύναμη κινδύνευε κάθε μέρα η ζωή του ίδιου, των συναδέλφων του και του κόσμου. Σε ένα μήνα είχε προγραμματιστεί να μετακινηθεί από εκεί».

Το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 33χρονος έσπευσε στο περιστατικό με μόλις πέντε συναδέλφους του. Από αυτούς δύο ήταν δόκιμοι, ένας 5ετους σύμβασης με μικρή εμπειρία, ένας μη μάχιμος οδηγός και ένας μόνιμος που επιχειρούσε για πρώτη φορά σε αστική πυρκαγιά.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε πρώτα με Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής και ύστερα στην οικογένειά του: «Πληγωθήκαμε που δεν βρέθηκε ούτε ένας από την ηγεσία της Πυροσβεστικής να μας πάρει ένα τηλέφωνο για να μας συλλυπηθεί. Δεν θα ξεχάσω που λίγες ώρες μετά το χαμό του αδερφού μου πήγα στο νοσοκομείο να αναγνωρίσω το πτώμα και δεν βρισκόταν κανείς εκεί από το Σώμα -ένας στρατηγός ή ένας διοικητής του- να μας πει μία κουβέντα. Όταν ρωτήσαμε το διοικητή του γιατί δεν μας πήρε ένα τηλέφωνο μας απάντησε απλά ότι ήταν παράλειψή του».

Από εκείνη τη μέρα οι συγγενείς του 33χρονου ήρωα άρχισαν να νιώθουν ότι το Σώμα, για το οποίο ο άνθρωπός τους έδωσε τη ζωή του, τους εγκατέλειψε τη δύσκολη στιγμή: «Όταν διαβάσαμε για τη φωτιά στο Παλαιό Φάληρο στο διαδίκτυο, ήμασταν σίγουροι ότι δεν είναι ο Μάνθος γιατί η περιοχή ανήκει στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό. Άκουσα ότι ένας πυροσβέστης γύρω στα 30 έπεσε νεκρός στην προσπάθειά του να σώσει μία γυναίκα και τότε σκέφτηκα αυτό που πάντα μου έλεγε ο Μάνθος: ‘Βάσω έτσι κάνουν οι καλοί πυροσβέστες. Δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν μία άλλη ζωή’. Ένιωσα περήφανη για εκείνον. Μετά έμαθα ότι το θύμα είναι ο αδερφός μου και ήρθε η σκοτοδίνη».

Την ημέρα εκείνη τρεις μόνιμοι πυροσβέστες του Π.Σ. Καλλιθέας βρισκόντουσαν σε άδεια. Ο ένας από αυτούς παντρευόταν την επομένη –Σάββατο- ο άλλος ήταν κουμπάρος και ο τρίτος φίλος τους. Στον ίδιο γάμο στη Μεθώνη θα πήγαινε και ο Ματθαίος.

default
Ο Ματθαίος Μάντζιος

Ύστερα από τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας η οικογένεια του θύματος ενημέρωσε πριν από ενάμιση μήνα αρμοδίως τις εισαγγελικές Αρχές αξιώνοντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και καταλογισμό ευθυνών στους υπευθύνους όσο και αν βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία.

«Η Ε.Δ.Ε. που γίνεται είναι προσχηματική. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν ο διενεργών της ΕΔΕ αξιωματικός να έχει χαμηλότερο βαθμό από αυτούς που πρέπει να ελέγξει ως επικεφαλής, υπεύθυνοι για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Περιμένουμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, δηλαδή σε υψηλόβαθμα στελέχη, και όχι να φορτώσουν τα πάντα σε απλούς πυροσβέστες», καταλήγει η αδερφή του αρχιπυροσβέστη.

Υπενθυμίζεται ότι στο φως της δημοσιότητα ήρθαν δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες. Η πρώτη είχε να κάνει με αναφορές αξιωματικών του Π.Σ., σύμφωνα με τις οποίες το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου έγινε αλλοίωση εγγράφων και συγκεκριμένα αλλαγές στα βιβλία εξόδου των ωρών κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μη φαίνεται η καθυστέρηση έλευσης ενισχύσεων στο Παλαιό Φάληρο.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά άρον άρον μετακίνηση αξιωματικού του Π.Σ. που ερευνούσε προανακριτικά τα αίτια του θανάτου του 33χρονου πυροσβέστη από την Ανακριτική Υπηρεσία Αθηνών. Το αρχηγείο απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι «ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση».

huffingtonpost.gr