Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα Νέο πύρινο μέτωπο στο Αλεποχώρι

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα
Νέο πύρινο μέτωπο στο Αλεποχώρι
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα
2
εκτύπωση  

 

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Πέτρα της Βαρυμπόμπης στην Πάρνηθα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο στην περιοχή βρίσκονται ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε επιφυλακή. 

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή πάνω από τον Ιππικό Όμιλο, σε σημείο εξαιρετικά δύσβατο, με αποτέλεσμα να μην έχουν εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα. Το σημείο που εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, εντάσεως τουλάχιστον 6 μποφόρ.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου και οι πυροσβέστες προσέγγισαν τις εστίες της πυρκαγιάς πεζή.

Επί τόπου έσπευσαν αρχικά 45 πυροσβέστες με 16 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο τμήμα. Οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν το βράδυ με 100 πυροσβέστες και 32 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρο, 10 εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 42 στρατιώτες, 3 μηχανήματα του Στρατού.

Περισσότερες ενισχύσεις σπεύδουν από τις όμορες Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν, αφού η φωτιά ξέσπασε όταν πλέον είχε πέσει σκοτάδι.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών, η Πυροσβεστική έθεσε σε ετοιμότητα το σύνολο των δυνάμεών της στην Αττική. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μ. για να μην ξεφύγει το μέτωπο και να μην φτάσει η πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή.

Προτεραιότητα αποτελεί και το πευκοδάσος που είχε διασωθεί από προηγούμενες πυρκαγιές.

Η Πέτρα βρίσκεται στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας και είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.

Η περιοχή ονομάζεται Πέτρα λόγω των βράχων που υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κάρυστο της Εύβοιας βρισκεται σε ύφεση και καίει σε ήδη καμμένες εκτάσεις.

Εξάλλου, πευκοδάσος και ελιές καίει φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Κάβος Ισθμίων και το βράδυ βρισκόταν σε ύφεση. 

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε προσωρινά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ισθμού - Επιδαύρου από το 1ο χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία ποκαταστάθηκε το βράδυ.

Νέο πύρινο μέτωπο στο Αλεποχώρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αλεποχώρι Μεγάρων στην περιοχή Νέο Μάζι. Η πυρκαγιά που καίει πευκοδάσος εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, ενώ και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι αρκετά ισχυροί ύψους 4-5 μποφόρ, ώστε να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για την ώρα δεν απειλούνται κατοικίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στο σημείο δίνουν μάχη με τις φλόγες περίπου 70 άνδρες της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ενώ στη μάχη έχουν ριχτεί και στρατιώτες με μηχανήματα του στρατού. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα μπορέσουν να πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην κατάσβεση.


Tovima.gr