Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Για πρώτη φορά στην δημοσιότητα video από την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917.



Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που βρισκόταν στην αφάνεια για χρόνια, ήρθε στην επιφάνεια και είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους μέσω της πλατφόρμας του Youtube. 
Η κινηματογραφική λήψη του Σέρβου στρατιώτη Mika Mihajlović Afrika πραγματοποιήθηκε την 18η Αυγούστου 1917, την ημέρα που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Το αρχείο βρέθηκε τυχαία στα χέρια Ιταλών συντηρητών, που σύμφωνα με τους συντάκτες της Μηχανής του Χρόνου, το αγόρασαν από τον Σερβικό στρατό και ξεκίνησαν να το επεξεργάζονται. Το 10λεπτο κλιπ, δείχνει διάφορες λήψεις που κατόρθωσε να πάρει ο Σέρβος κινηματογραφιστής και να αποτυπώσει στο φιλμ των 35 χιλιοστών.
Η πυρκαγιά του 1917, μέσα σε 32 μόλις ώρες, κατόρθωσε να αλλοιώσει για πάντα το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, κάηκαν 9500 σπίτια και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 70000 άνθρωποι. Στο διάβα της, αφανίστηκαν αρκετά ιστορικά και θρησκευτικά κτίρια, τα οποία μετέπειτα, έδωσαν την ευκαιρία να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο Εμπράρ.